Το κράτος ”πατερούλης” και η διαπλοκή

Γιατί υπάρχει η διαπλοκή; Γιατί το κράτος αρνείται πεισματικά να απαρνηθεί τον ρόλο του ”πατερούλη” στην οικονομία; Σ’ αυτά αναφέρεται ο αναγνώστης μας κ. Κώστας Χαραμής. Ένας άνθρωπος με πλούσια επιχειρηματική δράση, η τοποθέτηση του οποίου είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα...

Το κράτος ”πατερούλης” και η διαπλοκή
Γιατί υπάρχει η διαπλοκή; Γιατί το κράτος αρνείται πεισματικά να απαρνηθεί τον ρόλο του ”πατερούλη” στην οικονομία; Σ’ αυτά αναφέρεται ο αναγνώστης μας κ. Κώστας Χαραμής.

Ένας άνθρωπος με πλούσια επιχειρηματική δράση, η τοποθέτηση του οποίου είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα...

”Από ιδρύσεως της Ελλάδος το 1830 η ”διαπλοκή”, το ρουσφέτι και το μπαξίσι είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, επειδή το κράτος είναι ”πατερούλης” που χώνει τη μύτη του παντού, προσπαθώντας να ελέγξει τα πάντα.

Ο καπιταλισμός στην Ελλάδα ήταν πάντα σχεδόν εξ ολοκλήρου κρατικοδίαιτος, κακέκτυπος και -λίγο ή πολύ- ληστρικός. (Νομίζετε τυχαία την ύπαρξη και συνεχιζόμενη δύναμη του ΚΚΕ - σε πείσμα των καιρών;)Το Ελληνικό Δημόσιο είναι παραγωγός και διανομέας ηλεκτρικής ενέργειας, καυσίμων, αερίου, νερού και αποχέτευσης, τηλεφωνικών υπηρεσιών. Κατέχει αεροδρόμια, λιμάνια, αεροπλάνα, τρένα, λεωφορεία, εργοστάσια παραγωγής λιπασμάτων, ζάχαρης και ορυκτών.

Είναι τραπεζίτης, ασφαλιστής, χρηματιστής και ταχυδρόμος. Έχει γραφείο διεξαγωγής στοιχημάτων και ιπποδρομιών, καθώς και αποδοχής παρακαταθηκών.

Κατέχει τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, μουσικά σύνολα, όπερες, μπαλέτα, θέατρα και διαθέτει μονοπώλιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Διοικεί σχεδόν όλα τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η λίστα συνεχίζεται και είναι δυστυχώς απογοητευτικά τεράστια... Είναι αδύνατον για ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ επιχείρηση μεγέθους πάνω από περίπτερο να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα χωρίς να έλθει σε άμεση επιχειρηματική επαφή με το Δημόσιο, ως πελάτης, προμηθευτής ή ανταγωνιστής.Μη μου πει κανείς ότι οι εισηγμένες επιχειρήσεις όπως οι ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ κ.λπ. είναι ανεξάρτητες, γιατί τότε είναι που θα θυμώσω πραγματικά...Τι να κάνει, λοιπόν, ο οποιοσδήποτε σοβαρός επιχειρηματίας, αφού οι αποφάσεις λαμβάνονται από πολιτικούς - είτε άμεσα, είτε έμμεσα; Αν -τρομάρα του- προσπαθήσει να ανταγωνιστεί με μέτρο τη σχέση ποιότητας-τιμής του προϊόντος ή υπηρεσίας που παρέχει, θα φάει τα μούτρα του.

Οι αποφάσεις λαμβάνονται από εντελώς άσχετους με το αντικείμενο βουλευτές - υπουργούς και όχι ρασιοναλιστές τεχνοκράτες επιχειρηματίες. (Άσε που οι περισσότεροι βουλευτές - υπουργοί είναι δικηγόροι και γιατροί).

Ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας αναγκαστικά θα μιλήσει τη γλώσσα που καταλαβαίνει ο κάθε επαγγελματίας πολιτικός: λεφτά, ψήφοι και εξουσία.

Ας μη γελιόμαστε: Σ’ αυτή τη χώρα η διαπλοκή με τον πολυχρονεμένο σουλτάνο, το βεζίρη και τους άπειρους πασάδες και μπέηδες είναι υποχρεωτική.Αν το κράτος (5-6 οικογένειες, δηλαδή) θέλει πραγματικά να σπάσει τα δεσμά του οθωμανικού παρελθόντος του, το ΜΟΝΟ που χρειάζεται είναι να πουλήσει σχεδόν τα πάντα και μάλιστα άμεσα”.

Υπεύθυνος για τη φιλοξενία:

Θανάσης Μαυρίδης

thmavridis@euro2day.gr

Νίκος Γ. Δρόσος n.drosos@euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus