Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΝΕΛ, η Millennium και οι "μεγαλομέτοχοι"

Με πάνω από το… 1/3 των ιδίων κεφαλαίων της Millennium Bank ισοδυναμεί το άνοιγμα στη ΝΕΛ. Τα υπέρογκα δάνεια, η βουτιά της μετοχής, τα ενέχυρα που αλλάζουν "κεφάλι", οι "ρυθμίσεις" και η… μετοχική σύνθεση.

Η ΝΕΛ, η Millennium και οι μεγαλομέτοχοι
To… 60% της αξίας επανεισαγωγής της στο Χ.Α. έχασε μέσα σε διάστημα οκτώ συνεδριάσεων η πολύπαθη ΝΕΛ, καταρρέοντας στα 12 λεπτά, δυστυχώς για το σύμβουλο Eurocorp που ανέλαβε να κάνει την αποτίμηση για την αρχική τιμή επαναδιαπραγμάτευσης αλλά και για τη νέα διοίκηση της εταιρίας…

Και για να μη μας πει κανείς τίποτα για τη συγκυρία, σημειώνουμε ότι από τότε που μπήκε ξανά η ΝΕΛ ο Γενικός Δείκτης έχει κερδίσει 0,23%.

Το λέμε αυτό διότι ο σκοπός τής από τον νόμο προβλεπόμενης αποτίμησης ήταν -υποτίθεται- ακριβώς να μην μπει η εταιρία στην τιμή όπου είχε βγει (το… 2008) αλλά σε τιμή που να αντιστιχεί στις σημερινές συνθήκες.

Εντούτοις, η μέση αποτίμηση στην οποία κατέληξε το Eurocorp (χρησιμοποιώντας, κατά δήλωσή της, αποδεκτές επιστημονικές μεθόδους και τα στοιχεία εκτιμήσεων της διοίκησης της εταιρίας) ήταν το… 0,44 ευρώ, ήτοι μόλις 4 λεπτά(!) χαμηλότερη τιμή από αυτήν που είχε η μετοχή όταν είχε περάσει σε καθεστώς αναστολής, δηλαδή το 0,48 ευρώ του… 2008!

Και ήρθε, λέει, η ίδια η εταιρία και για λόγους "συντηρητικότητας" αποφάσισε να κατεβάσει την τιμή επανεισαγωγής, στα 30 λεπτά. Όλα αυτά λίγες μέρες πριν από την επαναδιαπραγμάτευση.

Φαίνεται όμως ότι η τιμή που επέλεξε η αγορά ήταν 60% χαμηλότερα από τη "συντηρητική" αυτή τιμή, φέρνοντας το… ναυάγιο.


Τα υπέρογκα δάνεια από τη Μ
illennium Bank

Όλα βεβαίως έχουν τον λόγο τους.
Και η αγορά μάλλον έχει σοβαρότατους λόγους να αποτιμά σήμερα τη ΝΕΛ μόλις στα 17 εκατ. ευρώ.

Διότι η εταιρία έχει συνολικές υποχρεώσεις που αγγίζουν, με δεδομένα του τέλους του  2009, τα… 180 εκατ. ευρώ, ενώ το καθαρό δανειακό χρέος της (αφαιρουμένων, δηλαδή, των όποιων μετρητών, των καταθέσεων αλλά και του συνόλου των βραχυπρόθεσμων απαιτήσεων) προσδιοριζόταν στο τέλος του έτους σε… 148,7 εκατ. ευρώ, όταν τα ίδια κεφάλαια είναι δεν είναι… 20 εκατ. ευρώ, κι ενώ εντός του 2010 πρέπει να πληρώσει… 47 εκατ. ευρώ (σ.σ.: συνολικές υποχρεώσεις κάτω του έτους)!

Από το ίδιο το δελτίο για την επαναδιαπραγμάτευση της εταιρίας προκύπτει ότι μία και μόνο τράπεζα, η Millennium Bank, έχει συνολικό άνοιγμα στη ΝΕΛ περίπου 136 εκατ. ευρώ, με στοιχεία του τέλους του 2009.

Για να το πούμε απλά, η Μillennium Bank (από την οποία θυμίζουμε αποχώρησε προ ημερών ο εικονιζόμενος στη φωτό πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, κ. Γιώργος Τανισκίδης) έχει άνοιγμα στη ΝΕΛ πάνω από το 1/3 των ιδίων κεφαλαίων της… τράπεζας.

Γεγονός ιδιαίτερα ασυνήθιστο.

Ιδίως μάλιστα όταν η εν λόγω ακτοπλοϊκή εταιρία παρουσιάζει μόνιμα τα τελευταία χρόνια σημαντικότατες ζημίες, αρνητικές ταμειακές ροές και αρνητικό EBITDA. Ενδεικτικά, οι ζημίες της ΝΕΛ το 2008 και το 2009 ήταν 29 και 20 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ οι αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές στην τριετία έφτασαν τα 44,5 εκατ. ευρώ.

Για να δώσουμε μια τάξη μεγέθους του ανοίγματος της Millennium στη ΝΕΛ ας πούμε απλώς ότι είναι σαν να είχε δανείσει η Εθνική Τράπεζα2,7 δισ. ευρώ σε μία μάλλον προβληματική εταιρία.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον όμως είναι και το εξής γεγονός: Στο επίσημο ενημερωτικό δελτίο γίνεται λόγος για "αναμενόμενη μείωση του δανεισμού, όπως αυτή έχει προγραμματιστεί".

Ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται συγκεκριμένα: "Η εταιρία βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες (σ.σ.: στην πράξη, όπως είδαμε, μία είναι η τράπεζα που έχει τη συντριπτική πλειονότητα των χρεών) προκειμένου να υπάρξει σημαντική βελτίωση της χρηματοοικονομικής της θέσης και του αντίστοιχου χρηματοοικονομικού κόστους. Επίσης, η εταιρία ολοκληρώνει τη διαδικασία διακανονισμού με τη βασική πιστώτρια τράπεζα για τον διακανονισμό του συνόλου των δανειακών της υποχρεώσεων, με σκοπό η εταιρία να ρυθμίσει τις οφειλές της".

Προφανώς εμείς δεν ξέρουμε με ποιον τρόπο θα γίνει αυτή η "ρύθμιση χρεών". Ίσως είναι κάτι που θα απασχολήσει τους μετόχους της εταιρίας στο άμεσο μέλλον.

Πάντως, στο ίδιο δελτίο ο σύμβουλος κάνει μια ενδιαφέρουσα αναφορά λέγοντας ότι οι παραδοχές που έκανε για να βγάλει την αποτίμηση ήταν ρεαλιστικές "και δεν προϋποθέτουν αύξηση κεφαλαίου ή κεφαλαιοποίηση μακροπρόθεσμων τραπεζικών δανείων (σ.σ.: σημερινού ύψους… 121 εκατ. ευρώ), που θα βελτίωναν ακόμη περισσότερο τα αποτελέσματα".

Τα… ωραία, όμως, δεν σταματούν εδώ.
 
Η αλλαγή βασικού μετόχου και… ενεχύρων

Ο κ. Απόστολος Βεντούρης, προηγούμενος μεγαλομέτοχος και διοικών τη ΝΕΛ, αποφάσισε, όπως άλλωστε γράφτηκε τότε στις χρηματιστηριακές ανακοινώσεις, να πουλήσει το ποσοστό του (περίπου 20%) ενόσω η μετοχή ήταν σε αναστολή (και οι μικρομέτοχοι δεν είχαν βέβαια καμία τέτοια δυνατότητα) εγκαταλείποντας το "πλοίο" μετοχικά και διοικητικά.

Εμφανίζεται δε να εισέπραξε και περίπου 15 εκατ. ευρώ (με τιμή μετοχής 0,527 ευρώ, ήτοι υψηλότερη από την τιμή που είχε στο ταμπλό η ΝΕΛ πριν σταματήσει η διαπραγμάτευσή της!) από τον νέο αγοραστή, κ. Μίλτο Βάγγερ, αγνώστου προϋπηρεσίας στον ακτοπλοϊκό χώρο, που αποφάσισε να "σώσει" τη χρεωμένη εταιρία.

Μόνο που με την κυκλοφορία του ενημερωτικού διαπιστώσαμε κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον: οι μετοχές του κ. Βεντούρη (της κατείχε μέσω της εταιρίας Edgewater), που πέρασαν στον κ. Βάγγερ (στην εταιρία Antelope συμφερόντων του), ήταν εξ ολοκλήρου ενεχυριασμένες στη…. Millennium Bank.

Αλλά και τώρα όπου οι μετοχές πέρασαν στον κ. Βάγγερ, πάλι ενεχυριασμένες στη Millennium είναι!

Τι σημαίνει άραγε αυτό; Ότι η Millennium επέλεξε να "χαρίσει" τα 15 εκατ. ευρώ στον κ. Βεντούρη κι εκείνη να κρατήσει το ενέχυρο στις μετοχές (που σήμερα αποτιμώνται στα… 12 λεπτά η μία);

Η μήπως σημαίνει ότι η Millennium δάνεισε στον κ. Βάγγερ τα χρήματα για να πάρει τις μετοχές του κ. Βεντούρη ( με ενέχυρο τις μετοχές) και ο κ. Βεντούρης πλήρωσε το δικό του ενέχυρο, οπότε επί της ουσίας ο κ. Βάγγερ έχει αποκτήσει τον έλεγχο της υπερδανεισμένης εταιρίας με… δανεικά της τράπεζας;

Με δεδομένα πάντως ότι η τράπεζα έχει λαμβάνειν 136 εκατ. ευρώ από την εταιρία και ταυτόχρονα έχει και ενέχυρο σχεδόν το 30% των μετοχών της (σ.σ.: ενεχυριασμένες στη Millennium είναι και οι μετοχές του κ. Γιάννη Αρβανίτη - της εισηγμένης Imperio), δεν θα ήταν μακριά από την πραγματικότητα να ρωτήσουμε χαριτολογώντας λίγο:

Μήπως πλέον η ΝΕΛ ανήκει στη…
Millennium;

Διότι μην ξεχνάμε ότι οι Πορτογάλοι υπήρξαν πρώτοι θαλασσοπόροι.
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v