Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέοι ήρωες των Ελλήνων οι... εξαγωγείς

Τουρισμός και ναυτιλία δεν αρκούν. Η Ελλάδα έχει μυστικό όπλο για να αυξήσει τις εξαγωγές, υποστηρίζει ο καθηγητής Hausmann, με πείρα στις λατινοαμερικανικές κρίσεις. Κλειδί η διαφοροποίηση του παραγωγικού ιστού.

Νέοι ήρωες των Ελλήνων οι... εξαγωγείς
Ο καθηγητής Ricardo Hausmann του Harvard University, διευθυντής του Κέντρου Διεθνούς Ανάπτυξης στο Harvard Kennedy School of Government, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται ιδέες, ηγεσία και επιχειρηματικά σχέδια για να βγει από την κρίση.

"Οι κρίσεις είναι πάντοτε δύσκολες, άδικες, επίπονες και τιμωρούν τους αθώους. Κάποτε όμως τελειώνουν. Υπάρχουν κοινωνίες που έχουν βγει πιο δυνατές και καλύτερες από τέτοιες κρίσεις, οπότε αυτό που είναι σημαντικό είναι να οραματιστούμε μέσα από την κρίση το μέλλον".

"Η οργή και η εκδίκηση δεν αποτελούν διέξοδο από την κρίση. Η Ελλάδα χρειάζεται ιδέες, οργανισμούς, ηγεσία και επιχειρηματικά σχέδια για να αναπτυχθεί μια νέα παραγωγική ικανότητα". Ο κ. Hausmann υποστηρίζει πως χρειάζονται 20 δισ. ευρώ εξαγωγών ετησίως για να βγει η χώρα από την κρίση και προτείνει ότι νέοι ήρωες της Ελλάδας πρέπει να γίνουν οι εξαγωγείς προϊόντων!

Ο καθηγητής R. Hausmann, ο οποίος διαθέτει μεγάλη πείρα και εξειδίκευση σε θέματα διαχείρισης κρίσεων χρέους, ειδικά για το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, υποστηρίζει ότι το εγχείρημα έχει περίπλοκες νομικές πτυχές, ενώ πιθανή έξοδος θα αύξανε υπερβολικά το χρέος και θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε.

Με την είσοδο του ευρώ στην ελληνική οικονομία, όπως εξήγησε, η χώρα βελτίωσε δραστικά την πρόσβασή της σε εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης, ωστόσο αυτές οι πηγές χρησιμοποιήθηκαν τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την υπόλοιπη κοινωνία για την αύξηση της κατανάλωσης. Σύμφωνα με τον καθηγητή του Harvard, η εσωτερική κατανάλωση χρειάζεται να μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ, αφού δεν μπορεί πλέον να χρηματοδοτηθεί από δανεικά.

Η μείωση της κατανάλωσης επιδρά αρνητικά στο ΑΕΠ, οπότε χρειάζεται να δημιουργηθούν περισσότερες εξωτερικές πηγές ζήτησης προϊόντων για να διατηρηθεί το ΑΕΠ. Συνεπώς, χρειάζονται μεγαλύτερες εξαγωγές.

Με το ελληνικό κατά κεφαλήν εισόδημα να διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα από την παραγωγική δυνατότητά της, κρίσιμο στοιχείο για την έξοδο της χώρας από την κρίση θα είναι και η ταχύτητα στη λήψη και στην εφαρμογή των αποφάσεων.

Ταυτόχρονα, ο καθηγητής εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διαρθρωθεί η αύξηση των εξαγωγών, υποστηρίζοντας ότι για να δημιουργηθεί πρωτογενές πλεόνασμα απαιτείται ραγδαία διεύρυνση της εξαγωγικής παραγωγικής βάσης, με κύριο χαρακτηριστικό τη διαφοροποίηση (diversification) και όχι την εξειδίκευση (specialization) του συνόλου του παραγωγικού ιστού.

Ο κ. Hausmann παρουσίασε μία ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ανάπτυξη συγγενικών προϊόντων και μία στρατηγική διεύρυνσης της παραγωγικής δυναμικότητας, εξηγώντας γιατί μία μόνο μορφή εξαγωγικού προϊόντος με συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας, όπως ο τουρισμός ή η ναυτιλία, δεν επαρκεί για την έξοδο από την κρίση.

Ειδικά για τον τομέα του τουρισμού, τόνισε πως είναι σημαντικός, αλλά δεν είναι αρκετά μεγάλος για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Παράλληλα, ο κ. Hausmann αναγνωρίζει ότι, η αν η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα υποτίμησης του νομίσματός της, ο δρόμος για την ανάπτυξη θα ήταν ευκολότερος.

Στον στρατηγικό χάρτη των εξαγωγών, η Ελλάδα, παρότι τοποθετείται χαμηλά στο επίπεδο της πολυπλοκότητας των προϊόντων που εξάγει, βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση προκειμένου να αναπτύξει με ευκολία μεγάλο αριθμό νέων προϊόντων προς εξαγωγή.

Με βάση τις παρατηρήσεις και τις μελέτες του κ. Hausmann, η χώρα μας έχει αυξημένη δυνατότητα μεταπήδησης σε νέα προϊόντα με μικρή προσαρμογή των παραγωγικών ικανοτήτων της, τα οποία θα μπορούν να ανταγωνιστούν αντίστοιχα πλουσιότερων χωρών σε όρους κόστους παραγωγής.

Για το αν και πώς μπορεί τελικά να βγει η ελληνική οικονομία από την κρίση παρακολουθήστε ολόκληρο το βίντεο της ομιλίας που έδωσε ο κ. Hausmann στις αρχές Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v