Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η άλλη συνταγή για την Ελλάδα

Πολιτική λύση και μακροπρόθεσμο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας προτείνουν πολιτικοί και οικονομολόγοι. Περισσότερος χρόνος και δικαιοσύνη, λιγότερη λιτότητα και έμφαση στις μεταρρυθμίσεις η κοινή συνισταμένη.

Η άλλη συνταγή για την Ελλάδα
Πολιτική λύση και μακροπρόθεσμο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας προτείνουν κορυφαίοι πολιτικοί και οικονομολόγοι. Περισσότερος χρόνος και δικαιοσύνη, λιγότερη λιτότητα και έμφαση στις μεταρρυθμίσεις η κοινή συνισταμένη.

Το ευρώ δεν γεννήθηκε μόνο ως χρηματοοικονομικό σχέδιο αλλά κι ως ένα μεγάλο πολιτικό εγχείρημα, υποστηρίζει ο Ρομάνο Πρόντι, πρώην πρόεδρος της Κομισιόν. Πολιτικά πρέπει να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα της Ελλάδας.

Ο Ρομάνο Πρόντι σημειώνει χαρακτηριστικά: "Η αποκοπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη, λοιπόν, δεν θα σημάνει μόνο μια στατιστική απώλεια του 3% του ΑΕΠ μας"(video). "Τις συνέπειες δεν μπορούμε ούτε καν να τις φανταστούμε. Είναι αδύνατον να τις υπολογίσουμε. Οι υπολογισμοί που ακούω είναι αφηρημένες ασκήσεις επί χάρτου, χωρίς αξία".

Για τον λόγο αυτόν εισηγείται ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για να σταματήσει η πτώση της Ελλάδας, γιατί, όπως τονίζει, η χώρα δεν θα αντέξει. Συμπληρώνει μάλιστα: "Δεν εννοώ ότι πρέπει να κάνουμε εκκλήσεις προς τη Γερμανία. Εννοώ ότι ο Ολάντ, ο Ραχόι, ο Μόντι και οι υπεύθυνοι διαφόρων άλλων χωρών θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μια άλλη ευρωπαϊκή πολιτική, στο πλαίσιο της οποίας θα πρέπει να υπάρχει και μια μακροχρόνια πρόβλεψη βοήθειας προς την Ελλάδα".

Τη σκυτάλη παίρνει ο νυν πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι. Ο άνθρωπος που έβγαλε την Ιταλία από το στόχαστρο των αγορών. "Η Ευρώπη πρέπει να μάθει πώς να μη ζητά πάρα πολλά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα", δήλωσε σε συνέντευξή του. Πρόσθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις που ζητούνται από την Ελλάδα χρειάζονται μία γενιά για να υλοποιηθούν. "Η χώρα έχασε την εθνική της κυριαρχία, λειτουργεί υπό τις εντολές του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το να έχεις άλλους να σου λένε 'να τα λεφτά, αλλά εγώ αποφασίζω' πρέπει να είναι τρομερή ταπείνωση".

Τις πινελιές ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου παρουσιάζει ο εκπρόσωπος του νέου Γάλλου προέδρου Μπενουά Αμόν και νυν υπουργός στην κυβέρνηση Ολάντ. Προτείνει μια πολιτική ανάπτυξης και την υπεράσπιση της ακεραιότητας της ευρωζώνης με την Ελλάδα ως μέλος της.

"Συμφωνούμε με τους Έλληνες σε δύο πράγματα: Πρώτον, πρέπει να μείνει στο ευρώ. Δεύτερον, δεν γίνεται να συνεχίσει στον δρόμο της λιτότητας γιατί αυτό μειώνει δραματικά τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών και εμποδίζει την επανεκκίνηση της οικονομίας. Η μείωση των εισοδημάτων οδηγεί σε κατάρρευση της ζήτησης. Το μήνυμα του Φρ. Ολάντ είναι λοιπόν ξεκάθαρο: υπερασπιζόμαστε την ακεραιότητα της ευρωζώνης με την Ελλάδα ως μέλος της. Προτείνουμε μια πολιτική ανάπτυξης αντί τη λιτότητα, που μας παρασύρει στην ύφεση" (video).
 
Από την πλευρά του, ο Philippe Aghion, σύμβουλος του Γάλλου προέδρου, σε συνέντευξή στην Die Zeit εισηγήθηκε νέο κούρεμα χρέους: "Οι χώρες του Νότου θα χρειαστούν επιπλέον κούρεμα χρέους. Δεν βλέπω πώς η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα μπορέσουν ποτέ πραγματικά να αναπτυχθούν χωρίς κούρεμα".

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στους Έλληνες. "Ας κάνουμε πιο ήπιους τους όρους και ας ζητήσουμε σε αντάλλαγμα τις σωστές μεταρρυθμίσεις. Σίγουρα χρειάζεται υπομονή. Στην Ελλάδα πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να μην πληρώνουν φόρους. Πώς θα ήταν αν ο νέος αριστερός συνασπισμός εισέπραττε στα σοβαρά τους φόρους ή τουλάχιστον προσπαθούσε να το κάνει; Η Ε.Ε. θα μπορούσε γρήγορα να έρθει σε επαφή με την επόμενη κυβέρνηση και να κλείσει μια συμφωνία: θα σας βοηθήσουμε στην είσπραξη των φόρων και θα κάνετε μεταρρυθμίσεις και εσείς θα τηρήσετε τη συμφωνία σας με την Ε.Ε.", δήλωσε.

Δείτε τις δηλώσεις Πρόντι και Αμόν στην εκπομπή Έρευνα του Παύλου Τσίμα στο Mega






**Συμφωνείτε ή διαφωνείτε; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v