Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νόμος, ηθική και άπειρη… υποκρισία

Η αποπομπή του εφοπλιστή και χρηματιστηριακού «παίκτη εν ου παικτοίς» Γ. Βερνίκου αποτελεί δικαίωση του Euro2day.gr. Είναι όμως και μνημείο πολιτικής-μιντιακής υποκρισίας, σε περίοδο κρίσης για τη χώρα.

Νόμος, ηθική και άπειρη… υποκρισία
Η αποπομπή του εφοπλιστή και χρηματιστηριακού «παίκτη εν ου παικτοίς» Γιώργου Βερνίκου από την κυβέρνηση αποτελεί δικαίωση του Euro2day.gr. Είναι όμως και μνημείο πολιτικής-μιντιακής υποκρισίας, σε μια περίοδο κρίσης για τη χώρα και την κοινωνία.

Από την προηγούμενη Πέμπτη -πριν ακόμη ορκιστεί ο Γιώργος Βερνίκος υφυπουργός Ναυτιλίας- το Euro2day.gr είχε φέρει στην επιφάνεια το χρηματιστηριακό σκάνδαλο Βερνίκου-Λεβεντάκη και τα υψηλά πρόστιμα που είχαν επιβληθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Χρειάστηκε να περάσουν έξι ημέρες(!), στη διάρκεια των οποίων οι αποκαλύψεις για την υπόθεση αυτή συνεχίστηκαν με λεπτομέρειες, για να έρθει η «κάθαρση», με αφορμή τη -χλιαρότατη- ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την οff-shore που ως εφοπλιστής διαθέτει ο κ. Βερνίκος.

Όλες τις προηγούμενες ημέρες, η σιωπή των Μedia -με ελαχιστότατες εξαιρέσεις- για την υπόθεση Βερνίκου ήταν απλώς εκκωφαντική, παρότι ο σάλος που είχε ξεσπάσει στην αγορά για την υπουργοποίησή του κανονικά θα ξύπναγε και…κουφούς.

Απόλυτη η… μούγκα στη μιντιακή στρούγκα.

Ώσπου «ανασύρθηκε» χθες επισήμως η off-shore εταιρία (η ύπαρξή της ήταν γνωστή από την Παρασκευή) και ο νόμος που απαγορεύει τη συμμετοχή υπουργών σε υπεράκτιες εταιρίες.

Τότε, με χαρά οι τρεις παρατάξεις που συγκυβερνούν, όπως φαίνεται όμως και η αντιπολίτευση (που ουδόλως σχολίασε την υπόθεση του προστίμου από την Ανεξάρτητη Αρχή της Κεφαλαιαγοράς, λόγω «διάδοσης ανακριβών πληροφοριών στο επενδυτικό κοινό, μέσω εταιρικών ανακοινώσεων»), έσπευσαν να «δεχτούν» την παραίτηση Βερνίκου λόγω «τυπικού κολλήματος».

Μπορούμε να είμαστε όλοι χαρούμενοι. Τα προσχήματα τηρήθηκαν.

Ασχέτως του ότι το «δεν ήξεραν…, δε ρώτησαν» έλαβε τη μορφή χιονοστιβάδας εμπλέκοντας και σοβαρούς, υποτίθεται, πολιτικούς.

Όταν ο ίδιος ο κ. Βερνίκος δηλώνει δημοσίως «άγνοια»(!) για το αν ήξερε ο κ. Σαμαράς για το πρόστιμο που του έχει επιβληθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όταν αποφεύγει να μιλήσει για την υπόθεση της εισηγμένης της οποίας οι μετοχές έγιναν ταπετσαρία, ακόμη κι όταν δηλώνει ότι δεν ήξερε ούτε για το «κόλλημα» με την off-shore, προφανώς έχει τους λόγους του.

Το μέγιστο θέμα είναι πώς γίνεται να μη γνώριζαν για όλα αυτά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι αρχηγοί των παρατάξεων που στηρίζουν την κυβέρνηση, αυτοί ακριβώς στους οποίους έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας για τη σωτηρία της χώρας.

Πώς είναι δυνατόν ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, συνταγματολόγος με περγαμηνές και εξαιρετικά έγκριτος νομικός, αλλά και προσωπικός φίλος του κ. Βερνίκου, εδώ και δεκαετίες, ο άνθρωπος που τον πρότεινε στην κυβέρνηση, να μην ήξερε για το πρόστιμο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς;

Και πώς είναι δυνατόν ένας τόσο ευφυής άνθρωπος να αποδέχεται στην πράξη ότι δεν γνώριζε για το «κόλλημα» του φίλου του εφοπλιστή με την οff-shore, όταν είναι γνωστό τοις πάσι ότι η πλειονότητα των ναυτιλιακών εταιριών έχει τέτοια μορφή;

Αλλά κι αν δεν ήξερε, γιατί δεν… ρώτησε, ούτε εκείνος ούτε κάποιος άλλος;

Εν ολίγοις, με τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι χειρισμοί τις τελευταίες ημέρες, η υπόθεση Βερνίκου εξελίχθηκε σε μια κωμικοτραγική «γκάφα» ολκής, πάνω στο ξεκίνημα αυτής της κυβέρνησης.

Αλλά και σε μια στιγμή μεγάλης «αμηχανίας» των κυρίαρχων media, μάλλον και της αντιπολίτευσης, που δεν ήξεραν πώς να αντιμετωπίσουν το «φαινόμενο» Βερνίκου.

Βλέπετε, υπήρχε μια σειρά «κολλήματα». Η ανάγκη στήριξης της κυβέρνησης, η «αντιστασιακή» ιδιότητα του κ. Βερνίκου, με το αριστερό παρελθόν, η θέση του στην «καλή κοινωνία» της Αθήνας - με ισχυρές διασυνδέσεις τόσο στα αριστερά όσο και στα δεξιά σαλόνια της πολιτικής.

Πολλοί ίσως διερωτώνται γιατί το Euro2day.gr κράτησε -σχεδόν ολομόναχο- τόσο διαφορετική στάση. Ακόμη κι ανάμεσα σε εκείνους που έσπευδαν χθες να μας συγχαρούν.

Η εξήγηση είναι απλή.

Η υποκρισία, η ανοχή, η τακτική του «δύο μέτρα και δύο σταθμά» κι η ανεκτικότητα απέναντι στα στραβοπατήματα της «εξουσίας», στο status, ή και στο «περήφανο παρελθόν» μας έφεραν ως εδώ, με τη χώρα στο χείλος της καταστροφής.

Δεν πρόκειται να μας πάνε παραπέρα.


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v