Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Proton:Η KPMG, ο "κουμπάρος" και η Κύπρος

Μεγαλοστέλεχος της KPMG και… κουμπάρος Λαυρεντιάδη, αφού «ήλεγξε» ανεπιτυχώς την Proton (της οποίας ήταν δανειολήπτης!) μεταπήδησε στην A&M που ελέγχει τις … κυπριακές τράπεζες. Τι απαντά ο Σ. Μαρτσέκης.

Proton:Η KPMG, ο κουμπάρος και η Κύπρος
Τελικά στην Ελλάδα και στην Κύπρο όλα είναι δυνατά. Ακόμη και να ανατεθεί ο έλεγχος πεπραγμένων των μεγάλων κυπριακών τραπεζών σε εταιρία, της οποίας διευθύνων σύμβουλος του ελληνικού κλάδου εμφανίζεται… κουμπάρος του Λαυρεντιάδη με σημαντική εμπλοκή στο σκάνδαλο της Proton, στην οποία θα αναφερθούμε εκτενώς στη συνέχεια.

Σε σημερινό δημοσίευμά της, η ιστοσελίδα newsit.com.cy αναφέρεται εκτενώς στο θέμα, καυτηριάζοντας την ανάθεση του ελέγχου πεπραγμένων της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας (προκειμένου να εξακριβωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες υπέστησαν ζημίες και χρειάστηκαν κρατική στήριξη) στον οίκο Alvarez & Μarshal.

H κρίσιμη «λεπτομέρεια» βρίσκεται στο γεγονός ότι ο συγκεκριμένος οίκος έχει γραφεία στην Αθήνα, όπου Managing Director είναι ο κ. Σπύρος Μαρτσέκης (φωτ.), κουμπάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος έπαιξε ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο ρόλο στην υπόθεση Proton.

Σύμφωνα με το Newsit Κύπρου, η υπόθεση αποκαλύφθηκε στη μεγαλόνησο μετά τη δήλωση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Κυριάκου Χατζηγιάννη ότι «ένας από τους ερευνητές (σ.σ. της Alvarez & Marshal) βρισκόταν και βρίσκεται στον κύκλο γνωστού συντελεστή της καταστροφής του τραπεζικού συστήματος».

Αντιδρώντας στη δήλωση του βουλευτή, η εταιρία έσπευσε να ανακοινώσει…ονομαστικά ότι «ο κ. Μαρτσέκης δεν συμμετέχει σε υπηρεσίες που παρέχει ο οίκος σε χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, ρυθμιστικές αρχές ή κράτη της Ε.Ε.», υποβαθμίζοντας ανοιχτά τον ρόλο του Managing Director του γραφείου της στην Ελλάδα, με ιδιαίτερα περίεργους «αποκλεισμούς» αρμοδιοτήτων, προκειμένου να πείσει ότι δεν θα συμμετάσχει στους ελέγχους των κυπριακών τραπεζών.

Το «καυτό θέμα» όμως για την Alvarez & Marshal αλλά και για τις ίδιες τις ελληνικές δικαστικές αρχές είναι ο ρόλος του κ. Μαρτσέκη στην υπόθεση Proton.

Κι εδώ πρέπει να πάρουμε το νήμα από την αρχή. Η Τράπεζα της Ελλάδος, έχοντας υποψίες ότι η Proton δανειοδοτούσε με τεράστια ποσά εταιρίες οι οποίες ήταν στενά συνδεδεμένες με τα συμφέροντα του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, αποφάσισε να αναθέσει την έρευνα της συγκεκριμένης υπόθεσης στην ελεγκτική εταιρία KPMG στην οποία Director και Assistant General Manager ήταν τότε ο κ. Σπύρος Μαρτσέκης.

Ειδικότερα, η KPMG, με υπεύθυνο τον κ. Μαρτσέκη, ανέλαβε να καταθέσει πόρισμα για το αν τέσσερις εταιρίες που ελάμβαναν μεγάλα δάνεια από την Proton ήταν «στενά συνδεδεμένες» με τα συμφέροντα του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ή όχι.

Πράγματι, η KPMG κατέθεσε τέσσερα πορίσματα, τα οποία ήταν όλα αρνητικά, και δήλωναν ότι δεν προέκυψε «στενή σύνδεση» των εταιριών αυτών με τον Λαυρεντιάδη. Στην πράξη, βέβαια, όπως διαπιστώθηκε αργότερα στην πορεία των ανακριτικών ερευνών, και οι τέσσερις ήταν… πολύ, μα πάρα πολύ, στενά συνδεδεμένες με τον κ. Λαυρεντιάδη.

Δεν διαπιστώθηκε όμως μόνο αυτό. Διαπιστώθηκε επίσης ότι ο κ. Μαρτσέκης είναι κουμπάρος του Λαυρεντιάδη (ο δεύτερος έχει βαφτίσει το παιδί του πρώτου) αλλά και δανειολήπτης της Proton με ποσό της τάξεως των 320.000 ευρώ.

Για τo οποίο μάλιστα δάνειο, σε έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος προς την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου με ημερομηνία 18-11-2011, το οποίο επικαλείται το Newsit Κύπρου, αναφέρονται τα εξής:

«Ο κ. Μαρτσέκης εργάζεται ως Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στην KPMG. Η χορήγηση έγινε λόγω των στενών σχέσεων που διατηρεί με τον κ. Λαυρεντιάδη, καθότι ο τελευταίος έχει βαπτίσει το παιδί του κ. Μαρτσέκη, όπως αναφέρεται στην πρόταση συνεργασίας της διεύθυνσης του Private.

Σκοπός του δανείου ήταν γενικότερα η κάλυψη προσωπικών, καταναλωτικών και επενδυτικών αναγκών. Υπογραμμίζεται το πολύ ευνοϊκό πρόγραμμα αποπληρωμής της χρηματοδότησης, με έμφαση στα ακόλουθα:

• Κεφαλαιοποίηση τόκων (ετήσιο εκτοκισμό) για τα 2 πρώτα έτη.
• Πληρωμή μόνο τόκων (μηνιαίο εκτοκισμό) για τον 3ο και τον 4ο χρόνο.
• Αποπληρωμή κεφαλαίου και τόκων από τον 5ο - 10ο χρόνο σε μηνιαίες δόσεις.
Μοναδική εξασφάλιση του δανείου αποτελεί το ενέχυρο επί προθεσμιακής κατάθεσης € 50 χιλ.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Private Banking, δεν υπάρχει ακίνητη περιουσία στην ιδιοκτησία του οφειλέτη. Συνιστάται πρόβλεψη για πιθανή ζημία σε ποσοστό 60% επί του ακαλύπτου υπολοίπου, ήτοι ποσού €161 χιλ.».

Λίγο καιρό μετά, ο κ. Μαρτσέκης εμφανίζεται να… αποχωρεί από την KPMG και στη συνέχεια βρίσκει στέγη στην Alvarez & Marshal Ελλάδος, στη θέση του Managing Director.

Το μεγάλο ερώτημα, όμως, που αφορά την ελληνική και όχι την κυπριακή πραγματικότητα, κατόπιν των στοιχείων που έχουν έρθει στη δημοσιότητα και δεδομένων όσων έχει δώσει στις αρχές η Τράπεζα της Ελλάδος, είναι για ποιο λόγο δεν έχουν ασχοληθεί οι εισαγγελικές και οι λοιπές αρμόδιες αρχές με την εμπλοκή του κ. Μαρτσέκη στην υπόθεση Λαυρεντιάδη, όταν σωρηδόν απαγγέλλονται κατηγορίες σε πολλά άλλα πρόσωπα που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση.

Για ποιο λόγο δεν έχει επέμβει η Δικαιοσύνη στο σκέλος των πορισμάτων που εκδόθηκαν με την ελεγκτική σφραγίδα της KPMG, η οποία μάλιστα ενεργούσε για λογαριασμό της επίσημης αρχής, της Τράπεζας της Ελλάδος, και πιστοποιούσαν ότι οι εταιρίες δεν είχαν σχέσεις με τα συμφέροντα Λαυρεντιάδη, για να αποδειχτεί στη συνέχεια ότι ήταν… απόλυτα συνδεδεμένες;

Και, τέλος, τι ρόλο παίζει επιτέλους η περίφημη Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου, που υποτίθεται ότι έχει μόνη αρμοδιότητα ακριβώς τον έλεγχο των περίφημων «ελεγκτικών εταιριών» και των ελεγκτών τους;

E2DAY


Τι απαντά ο Σπ. Μαρτσέκης

Ο κ. Μαρτσέκης εξέδωσε ανακοίνωση σε σχέση με τα δημοσιεύματα που τον αφορούν, η οποία αναφέρει τα εξής:

"Προς αποκατάσταση της αλήθειας, με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στο πρόσωπό μου, θα ήθελα να δηλώσω τα εξής:

1) Δεν συμμετέχω και ουδέποτε συμμετείχα στην ομάδα της Αlvarez & Marshal που ασχολείται με τις κυπριακές τράπεζες.

2) Ουδέποτε υπήρξα εργαζόμενος της KPMG Ελεγκτές Α.Ε, παρά μόνον της KPMG Σύμβουλοι Α.Ε., η οποία και αποτελεί ξεχωριστό νομικό πρόσωπο. Ως εκ τούτου, ουδέποτε υπέγραψα την έκθεση της KPMG προς την Τράπεζα της Ελλάδος όπως άλλωστε αποδεικνύεται και από τα σχετικά έγγραφα. Επίσης, ουδέποτε προέβην σε ελέγχους των εταιρειών
Alapis και Proton όπως ψευδώς αναφέρεται σε ορισμένα δημοσιεύματα και ούτε είχα γνώση αυτών. Άλλωστε δεν θα μπορούσα να το κάνω, καθώς δεν είμαι πιστοποιημένος ορκωτός ελεγκτής και δεν μου επιτρέπεται να διενεργώ ελέγχους εταιρειών. Το γεγονός ότι ο κ. Λαυρεντιάδης έχει βαφτίσει την κόρη μου το 2005 δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την επαγγελματική διαδρομή μου.

3) Το προσωπικό δάνειο ύψους 319.000 ευρώ που είχα λάβει από την Τράπεζα
Proton αποπληρώνεται κανονικά μηνιαίως και μάλιστα με επιτόκιο αγοράς (σε αντίθεση στα παντελώς ανακριβή δημοσιεύματα για «δανεικά και αγύριστα» από την Proton).

Επειδή τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα πλήττουν την προσωπική και επαγγελματική διαδρομή μου, ευχαριστώ για τη δημοσίευση των παραπάνω για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Σπύρος Μαρτσέκης"

Το euro2day.gr επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί πολύ σύντομα επί του θέματος.



To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v