Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπόθεση Proton:Ο «κουμπάρος» & τα ντοκουμέντα

Εκτενή ανακοίνωση εξέδωσε ο κ. Σπ. Μαρτσέκης, αρνούμενος οποιαδήποτε σχέση με τους ελέγχους της KPMG, στην υπόθεση Λαυρεντιάδη. Μόνο που έγγραφα καταδεικνύουν το αντίθετο. Ότι είχε «επωμισθεί την ευθύνη»!

Υπόθεση Proton:Ο «κουμπάρος» & τα ντοκουμέντα
Προχθές το Euro2day.gr έφερε στο προσκήνιο τον αμφιλεγόμενο ρόλο του κ. Σπύρου Μαρτσέκη (φωτ.), πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή της KPMG, στην υπόθεση Proton, δεδομένου ότι ο ίδιος είχε ευθύνη για την κατάρτιση πορισμάτων της KPMG , που κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι 4 εταιρίες που ελάμβαναν μεγάλα δάνεια από την τράπεζα, δεν είχαν «στενούς δεσμούς» με την Alapis του κ. Λαυρεντιάδη.

Σημειώσαμε δε ότι ο κ. Μαρτσέκης είναι κουμπάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη αλλά και δανειολήπτης της Proton, όπως επίσης και ότι οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν από την KPMG γίνονταν με «πελάτη» την τράπεζα, αλλά κατ' ουσίαν κατόπιν αιτήματος και για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ως γνωστόν, τελικά αποκαλύφθηκε ότι οι εταιρίες αυτές (Rovinvest SA, Ballis Ηome Care SA, Novo Atreus SA και Εξέλιξη Α.Ε.) ήταν απόλυτα συνδεδεμένες με τα συμφέροντα Λαυρεντιάδη, στο πλαίσιο του πολύκροτου σκανδάλου, για το οποίο έχουν ήδη υπάρξει πολυάριθμες προσαγωγές και προφυλακίσεις.

Σε απάντηση αυτών των αποκαλύψεων ο κ. Mαρτσέκης εξέδωσε ανακοίνωση, μέσω της πολύ γνωστής εταιρίας δημοσίων σχέσεων V+O, με την οποία υποστηρίζει ότι δημοσιεύματα πλήττουν την προσωπική και επαγγελματική διαδρομή του

Παραδέχεται ότι είναι κουμπάρος του κ. Λαυρεντιάδη (κάτι ουδόλως μεμπτό αφ' εαυτού) αλλά και δανειολήπτης της Proton (σημειώνοντας ότι εξυπηρετεί το δάνειο, πράγμα που ουδόλως αμφισβήτησε το Euro2day.gr), ενώ ισχυρίζεται ότι:

1. Ουδέποτε υπήρξε εργαζόμενος στην KPMG Ελεγκτές Α.Ε. παρά μόνον της KPMG Σύμβουλοι Α.Ε., «η οποία και αποτελεί ξεχωριστό νομικό πρόσωπο».
2. Ουδέποτε υπέγραψε την έκθεση της KPMG προς την Τράπεζα της Ελλάδος κι ότι δεν συμμετείχε σε ελέγχους «των εταιριών Alapis και Proton», ούτε είχε γνώση αυτών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Συμπληρώνει δε ότι δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο (να συμμετέχει σε ελέγχους) καθώς δεν είναι πιστοποιημένος ορκωτός ελεγκτής και δεν του επιτρέπεται να διενεργεί ελέγχους εταιριών.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποια είναι η ακριβής νομική σχέση μεταξύ των διαφορετικών νομικών προσώπων που απαρτίζουν την KPMG, ούτε και αν δικαιούται ή όχι ο κ. Μαρτσέκης να ελέγχει ο ίδιος εταιρίες χωρίς πιστοποίηση ορκωτού ελεγκτή.

Αυτό που γνωρίζουμε όμως, πέραν πάσης αμφιβολίας, διότι έχουμε το έγγραφο στα χέρια μας (επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη), είναι ότι προκειμένου να αναλάβει το έργο η KPMG Ορκωτοί Ελεγκτές Α.Ε. κατέθεσε προσφορά προς την Proton Bank, με ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου του 2011, υπό τον τίτλο «Πρόταση για την παροχή ελεγκτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών κατόπιν αιτήματος της Τράπεζας της Ελλάδος».

Στο εδάφιο περί της «Ομάδας Έργου» που θα προσφέρει τις υπηρεσίες, αναφέρεται αυτολεξεί ότι «ο κ. Σπύρος Μαρτσέκης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της KPMG, θα επωμιστεί την ευθύνη για την ποιότητα των παραδοτέων».

Υποθέτουμε ότι η αναφορά σε ευθύνη για την ποιότητα των παραδοτέων δεν αφορά ούτε το… χαρτί ούτε και το μελάνι των πορισμάτων που παρέδωσε η KPMG, αλλά την ουσία όσων έγραφαν. Και τον καθιστά υπεύθυνο (χωρίς αυτό να αναιρεί την ευθύνη και όσων άλλων συμμετείχαν στην κατάρτιση των πορισμάτων), είτε εργαζόταν τυπικά στο συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο είτε όχι.

Τέλος, είναι αξιοσημείωτο ότι ο ίδιος ο κ. Μαρτσέκης στην ανακοίνωσή του δεν κάνει την παραμικρή προσπάθεια να δικαιολογήσει τους ελέγχους και τα πορίσματα της KPMG στην οποία εργάστηκε ως πολύ υψηλόβαθμο στέλεχος, απλώς σπεύδει να ισχυριστεί ότι δεν είχε καμία σχέση, ούτε και γνώση!


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v