Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διακοπές: Πώς θα ταξιδέψετε φθηνότερα

Δέκα απλές συμβουλές που μειώνουν το κόστος των καλοκαιρινών αποδράσεων. Κόλπα, μυστικά και παγίδες στον προγραμματισμό. Τα διλήμματα, το κατάλυμα και το μέσο μεταφοράς.

  • Του Παύλου Υψηλάντη
Διακοπές: Πώς θα ταξιδέψετε φθηνότερα

Ακούτε μέσα σας να ηχεί το καμπανάκι; Μήπως ήρθε η ώρα για απόδραση; Προφανώς, δεν μπορούμε να βάλουμε χρήματα στις τσέπες εκείνων που δεν έχουν. Ιδέες όμως υπάρχουν για να πληρώσετε λιγότερα για ένα ταξίδι. Κι αν δεν είστε από εκείνους που θα καταφέρουν να το πραγματοποιήσουν, παρηγορηθείτε, προσωρινά, με μια εικονική περιπλάνηση. Και να θυμάστε: δικαίωμα στο όνειρο έχουν όλοι. Κι ο καλύτερος «ταξιδιώτης» είναι το μυαλό!

1.ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ: Σοφό το σαφές. Τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά σας, οι συνήθειές σας, αν ταξιδεύετε μόνοι, με το ταίρι σας ή με παιδιά, παίζουν καθοριστικό ρόλο και αποτυπώνονται στο λογαριασμό.

Πολύ συχνά θέλουμε να πάμε «κάπου» κι όχι κάπου συγκεκριμένα.

Αν, λοιπόν, δεν έχετε επιλέξει εξ αρχής έναν προορισμό, φροντίστε να το κάνετε πριν ξεκινήσετε την έρευνα αγοράς για εισιτήρια, τιμές ξενοδοχείων και τα συναφή. Η επιλογή προορισμού είναι θέμα ουσίας. Απαιτεί ανταλλαγή απόψεων, εξαντλητικό διάλογο, συναντίληψη και, τελικά, ομοφωνία. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο χρόνο, χρήμα και...γκρίνια θα γλιτώσετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Γι'αυτό συγκαλέστε μια έκτακτη σύσκεψη με τον εαυτό σας, το ταίρι σας ή/και «οικογενειακό συμβούλιο» αν υπάρχουν παιδιά.

2.ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ: Προφανώς θέλετε ένα ταξίδι καταπληκτικό αλλά φθηνό. Μη νομίζετε ότι ανήκετε σε ειδική κατηγορία. Όλοι αυτό θέλουν! Αφού έχετε καταλήξει στον προορισμό και το τι θα θέλατε να κάνε εκεί (περιηγήσεις, μουσεία, εκδηλώσεις, φαγητό, διασκέδαση) αρχίστε να συγκεντρώνετε στοιχεία για την περιοχή.

Αρχίστε από φίλους και γνωστούς. Συχνά υπάρχουν άνθρωποι στον περίγυρό μας που είτε έχουν πάει, είτε γνωρίζουν άλλους που πήγαν εκεί. Μπορεί να ανακαλύψετε θησαυρό! Στα γραφεία ταξιδίων μπορούν, επίσης, να σας προτείνουν πράγματα για να συμπεριλάβετε στο ταξίδι σας. Μάθετε λεπτομέρειες για το μέρος που επιλέξατε: τοπικές συνήθειες, τον καιρό, τις μετακινήσεις και το κόστος τους, Για εκπτωτικές κάρτες και ειδικές προσφορές που «τρέχουν» την περίοδο που θα ταξιδέψετε, «τρύπες» για φαγητό και διασκέδαση σε χαμηλές τιμές.

Όλα αυτά θα τα βρείτε σε ταξιδιωτικούς οδηγούς που κοστίζουν συνήθως 15-20 ευρώ. Στο Ιντερνετ υπάρχουν δωρεάν οδηγοί ή άλλοι που κοστίζουν 3-15 ευρώ για να τους κατεβάσετε. Ενδεικτικά, δοκιμάστε το worldtravelguide.net, το timeout.com ή το National Geographic.

3.ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ: Υπάρχουν στο διαδίκτυο εκατοντάδες site που σας ενημερώνουν για τιμές και ευκαιρίες της τελευταίας στιγμής σε διάφορους προορισμούς. Γραφτείτε συνδρομητές. Θα χρειαστεί να αφιερώνετε λιγότερο από πέντε λεπτά κάθε δυο ή τρεις μέρες για να παρακολουθείτε τις ενημερώσεις που θα λαμβάνετε. Το κέρδος θα είναι ότι θα έχετε μια καλή εικόνα για τις τιμές που «παίζουν» κάθε στιγμή ώστε να είστε βέβαιοι για το ποια είναι πραγματική ευκαιρία και ποια όχι.

4.ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΠΛΟ ΤΑΜΠΛΟ: Ο,τι μοιάζει «ευκαιρία» δεν σημαίνει ότι είναι κιόλας! Στην περίπτωση των αεροπορικών εισιτηρίων καλό είναι να διπλοτσεκάρετε τις τιμές που βρίσκετε. Αρχικά, βρείτε την τιμή που σας κάνει σε κάποιο από τα site που συγκρίνουν τιμές (όπως, για παράδειγμα, το momondo.com ή το skyscanner.net).

Στη συνέχεια, πηγαίνετε στην επίσημη ιστοσελίδα της αεροπορικής εταιρείας που πραγματοποιεί το δρομολόγιο που επιλέξατε και βάλτε τα ίδια ακριβώς στοιχεία. Όχι σπάνια, μπορεί να βρείτε ακόμα καλύτερη τιμή. Στη χειρότερη περίπτωση θα σιγουρέψετε ότι το «λαβράκι» που βρήκατε, πράγματι σπαρταράει...

5.ΕΥΕΛΙΞΙΑ: Η ευελιξία ρίχνει πάντα την τιμή. Θα πρέπει να ξέρετε πως όσο πιο πολύ απέχετε χρονικά από την ημερομηνία αναχώρησης, τόσο καλύτερη τιμή θα βρείτε. Θυμηθείτε, επίσης, ότι αν θέλετε να φύγετε Παρασκευή, ιδιαίτερα μετά το μεσημέρι και να επιστρέψετε Κυριακή(μετά το μεσημέρι), δεν θα βρείτε εύκολα «ευκαιρία». Αν, μάλιστα, η ημερομηνία της κράτησης δεν απέχει πολύ από την ημερομηνία αναχώρησης, μάλλον θα το πληρώσετε ακριβά. Οπότε; Ευελιξία.

Παίξτε με την ημερομηνία αναχώρησης και επιστροφής και θα δείτε «μαγικά» πράγματα. Μια ή δύο μέρες πριν ή μετά μπορούν να ρίξουν σημαντικά την τιμή. Υπάρχουν περίοδοι χαμηλής ζήτησης που είναι γνωστές από πριν και «παράθυρα» με πολλές κενές θέσεις που μπορείτε να τα ανακαλύψετε «παίζοντας» με τις ημερομηνίες.
Μεγάλες ευκαιρίες θα βρείτε σίγουρα αν επιλέξετε να ταξιδέψετε από 1η Νοεμβρίου μέχρι 5-10 Δεκεμβρίου και από 10 Ιανουαρίου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Από κει και πέρα οι ευκαιρίες ποικίλουν ανά δρομολόγιο και εποχή. Πρέπει να ψάξετε με υπομονή, βδομάδα με βδομάδα.

Δεν μπορώ να φύγω όποτε θέλω από τη δουλειά, θα πείτε. Και με το σχολείο των παιδιών τι θα γίνει; Παιδέψτε το. Αν ενημερώσετε έγκαιρα στη δουλειά, μπορεί να πετύχετε να φύγετε τις μέρες που θα σας βόλευαν για να πετύχετε καλύτερη τιμή. Όσο για τα παιδιά, αν χρειαστεί να λείψουν μια ή δύο μέρες από το σχολείο δεν χάλασε ο κόσμος. Οι παραστάσεις που θα έχουν και οι εμπειρίες που θα αποκομίσουν υπερβαίνουν κατά πολύ μια δυο χαμένες μέρες στο σχολείο. Δεν υπάρχει παιδαγωγός που θα διαφωνήσει σ'αυτό.

6.ΜΗΝ ΥΠΟΤΙΜΑΤΕ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΑΞΙΔΙΩΝ: Η δυνατότητα που έχουμε όλοι να ψάχνουμε για τα πάντα στο Ιντερνετ, έχει δημιουργήσει στους περισσότερους την ψευδαίσθηση ότι έγιναν μικροί ταξιδιωτικοί πράκτορες. Οι κρατήσεις, όμως, μέσω Ιντερνετ απαιτούν προσοχή και κρύβουν αρκετές παγίδες.

Αν απευθυνθείτε σ'ένα ταξιδιωτικό γραφείο ίσως διαπιστώσετε ότι σας δίνουν τις ίδιες και σε μερικές περιπτώσεις οριακά καλύτερες τιμές. Πολλές φορές, όμως, εμφανίζονται να είναι ακριβότερα 5-10 ευρώ απ'τις τιμές που βρίσκετε εσείς. Γιατί να προτιμήσετε ένα γραφείο ταξιδίων, λοιπόν, αν είναι ακριβότερο έστω και λίγο; Η απάντηση είναι απλή: για να'χετε το κεφάλι σας ήσυχο! Αυτοί θα αναλάβουν να τρέξουν να τρέξουν σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνουν αλλαγές στην κράτηση εξαιτίας κάποιου απρόοπτου, αυτοί θα σας βρουν εναλλακτικά δρομολόγια σε περίπτωση ακυρωθεί ή καθυστερήσει αρκετά μια πτήση κι εσείς πρέπει να επιστρέψετε σε ορισμένο χρόνο.

Κι επιπλέον, αν το γραφείο είναι έμπειρο μπορεί να δείτε με έκπληξη ότι ενώ συμφωνήσατε να κάνετε κράτηση σε μια ορισμένη τιμή, το εισιτήριο σας κόστισε τελικά λιγότερο. Γιατί: επειδή κάποιες φορές, υπάρχουν ακυρώσεις κι ένας καλός ταξιδιωτικός πράκτορας που «παρακολουθεί» και δεν εγκαταλείπει στην τύχη της μια κράτηση, μπορεί να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για λογαριασμό σας. Κι εν πάση περιπτώσει, δεν είναι τα 5-10 ευρώ που θα ρίξουν έξω τον προϋπολογισμό του ταξιδιού σας.

7.ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ: Στην περίπτωση των αποσκευών, το μέγεθος μετράει. Μη δίνετε την εντύπωση πως μετακομίζετε. Απλώς ταξιδεύετε. Και θέλετε να το κάνετε με το μικρότερο δυνατό κόστος, με ασφάλεια και χωρίς περιττή ταλαιπωρία ή στεναχώρια.

Με τις αεροπορικές εταιρείες να χρεώνουν ολοένα περισσότερο αυτά που κουβαλάτε, μάλλον θα πρέπει να το σκεφτείτε διπλά. Μπείτε στη λογική της μιας αποσκευής ανά άτομο. Κι αφού το εμπεδώσετε, δοκιμάστε να κάνετε ακόμα ένα βήμα: Επιλέξτε μια αποσκευή που θα μπορείτε να την πάρετε μαζί σας στην καμπίνα του αεροπλάνου. Το κέρδος θα είναι πολλαπλό. Σκεφτείτε μόνο πόσο ήσυχο θα έχετε το κεφάλι σας ότι δεν θα κινδυνεύσετε να μείνετε ρακένδυτοι σε ξένο τόπο επειδή χάθηκε η βαλίτσα σας. Ταυτόχρονα, συνυπολογίστε πόσο χρόνο θα Χάνατε περιμένοντας στον ιμάντα για να παραλάβετε τις αποσκευές σας.

8.ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ή ΚΑΤΑΛΥΜΑ; Αν σχεδιάζετε ένα ταξίδι εντός Ελλάδας, μάλλον είναι καλή ιδέα να παρακολουθείτε τα θέματα που αναφέρονται στη ζήτηση που υπάρχει από το εξωτερικό για την Ελλάδα. Σας ενδιαφέρει να ξέρετε ποιοι προορισμοί έχουν υψηλότερη ζήτηση και ποιους μήνες; Για να γλιτώσετε χρήματα ή να επιλέξετε προορισμό με μικρότερη ζήτηση ή θα κινηθείτε στην ίδια λογική με τις κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων.

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας φέτος δεν θα πέφτει καρφίτσα. Ιδιαίτερα στο διάστημα από 15 Ιουνίου έως 20 Αυγούστου. Τα μηνύματα, ωστόσο, δείχνουν ότι ακόμα και το Σεπτέμβριο θα δημιουργηθεί αδιαχώρητο σε αρκετές περιοχές.

Αν θέλετε πραγματικά να γλιτώσετε χρήματα εντός Ελλάδας, δοκιμάστε αποδράσεις την άνοιξη ή το φθινόπωρο και προτιμήστε αποδράσεις μεσοβδόμαδα. Τα ΠΣΚ (Παρασκευή έως Κυριακή) κοστίζουν.

Αναζητήστε πολύ καλές τιμές στα νησιά και ταξιδέψτε με πλοίο από Τρίτη έως Πέμπτη. Θα απολαύσετε καλές τιμές και εξυπηρέτηση. Αν ψάξετε τιμές ξενοδοχείων σε ιστοσελίδες όπως το booking.com, κάντε οπωσδήποτε μια διασταύρωση σε site σύγκρισης τιμών όπως το kayak.com ή το trivago.com. Αν πρόκειται για ελληνικό ξενοδοχείο, κάντε κι ένα τηλέφωνο. Μπορεί να βρείτε ακόμα καλύτερη τιμή. Και στην περίπτωση του ξενοδοχείου δεν είναι κακή ιδέα να κάνετε την κράτηση μέσω γραφείου ταξιδίων. Είναι αλλιώς να έχετε στα χέρια σας ένα voucher.

Οικονομικές λύσεις θα βρείτε αναζητώντας κατάλυμα σε ιστοσελίδες όπως το hostelworld.com και το airbnb.com

9.ΜΕΣΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ: Ευελιξία στο μέσο μετακίνησης σημαίνει λιγότερα χρήματα. Αν επιλέξετε για παράδειγμα να ταξιδέψετε με κάποιο γραφείο ταξιδίων και όχι μόνοι σας, η τιμή αλλάζει ανάλογα με το αν η μετακίνηση θα γίνει με αεροπλάνο, πούλμαν ή πλοίο ή συνδυασμό των πιο πάνω. Με το αεροπλάνο κερδίζετε μέρες, με τα άλλα, χρήματα. Στη δεύτερη περίπτωση μεγαλώνει και η διάρκεια του ταξιδιού.

10.ΦΑΓΗΤΟ-ΨΩΝΙΑ-ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ: Think global, act local. Αν στο ταξίδι σας λειτουργήσετε ως «τουρίστας» είναι βέβαιο ότι θα το πληρώσετε ακριβά. Αν λειτουργήσετε ως «ντόπιος» θα κερδίσετε σε κάθε περίπτωση. Ψάξτε τα μέρη που τρώνε οι ντόπιοι και θα διαπιστώσετε ότι το φαγητό είναι εξαιρετικό και οι τιμές καλές. Σε αντίθεση με εκείνα που ζουν από τους «τουρίστες». 

Χρησιμοποιήστε Μαζικά Μέσα Μεταφοράς και αξιοποιήστε τις κάρτες πολλαπλών διαδρομών ή 24,48 ή 72 ωρών που συμπεριλαμβάνουν δωρεάν εισόδους ή εκπτώσεις σε μουσεία, εκθέσεις και καταστήματα κάθε είδους.
Μην ψωνίζετε σουβενίρ. Αν θέλετε οπωσδήποτε να κάνετε shopping προτιμήστε είδη που θα σας είναι χρήσιμα και στο σπίτι σας. Κανένας δεν θυμάται το μέρος που ταξίδεψε από ένα σουβενίρ. Αντίθετα κλαίει για χρήματα που πέταξε...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v