Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ προκλήσεων για Τράπεζα Κύπρου και κυβέρνηση Αναστασιάδη

Παρά τις θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών, πρέπει να ξεπεραστούν αρκετές δυσκολίες τους αμέσως επόμενους μήνες. Η γενική συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου, ο νόμος για τις εκποιήσεις ακινήτων και οι συνομιλίες για το εθνικό ζήτημα.

Μπαράζ προκλήσεων για Τράπεζα Κύπρου και κυβέρνηση Αναστασιάδη

Η ανακοίνωση της πώλησης μετοχών και δανείων μιας ξενοδοχειακής εταιρείας στη Ρουμανία από την Τράπεζα Κύπρου έναντι περίπου 95 εκατ. ευρώ αποτέλεσε θετική εξέλιξη για την Τράπεζα Κύπρoυ, καθώς η τελευταία επιχειρεί μια γενικότερη προσπάθεια απομόχλευσης του ενεργητικού της.

Ωστόσο, και παρά τις θετικές μάλλον εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, κανείς στα κεντρικά γραφεία του τραπεζικού συγκροτήματος δεν έχει τη διάθεση να πανηγυρίσει. Και αυτό γιατί τόσο η τράπεζα όσο και η χώρα γενικότερα έχουν αρκετές ακόμη προκλήσεις να αντιμετωπίσουν το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το πρώτο θετικό νέο είναι πως η πορεία της κυπριακής οικονομίας παρουσιάζει μεν μεγάλη ύφεση, αλλά χαμηλότερη από αυτήν που προβλεπόταν στο μνημόνιο. Οι αισιόδοξοι μάλιστα προβλέπουν τώρα σταθεροποίηση μέσα στο 2015. Μια ευχάριστη εξέλιξη ήταν για παράδειγμα το ότι το επτάμηνο της φετινής χρονιάς ο αριθμός των ξένων τουριστών αυξήθηκε 5,9%.

Το δεύτερο θετικό είναι το γεγονός ότι η Τράπεζα Κύπρoυ κατάφερε τον Ιούλιο να αντλήσει 1 δισ. ευρώ μέσα από αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, η οποία κυρίως καλύφθηκε από επενδυτές του εξωτερικού. Ενδεικτικές άλλωστε είναι οι συμμετοχές στην ΑΜΚ τόσο της WL Ross, όσο και της EBRD. Λίγες ημέρες μετά την κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου, ακολούθησε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τράπεζας από τον οίκο Moody's.

Ένα τρίτο καλό νέο είναι το ότι οι ελλαδικές τράπεζες δεν θα αποχωρήσουν από την Κύπρο, μάλιστα ορισμένες από αυτές ίσως επιδιώξουν να διευρύνουν τα μερίδια αγοράς τους προσπαθώντας να εκμεταλλευθούν την κατάσταση αναμονής που επικρατεί σε μέρος του ανταγωνισμού.

Οι βασικές προκλήσεις

Παρ' όλα αυτά, οι επόμενοι μήνες κρύβουν κάμποσες δυσκολίες, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Δυσκολίες που αφορούν τόσο την Τράπεζα Κύπρoυ, όσο και την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη.

Η πρώτη δύσκολη στιγμή θα είναι αυτή της 28ης Αυγούστου, όπου η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου θα κληθεί να εγκρίνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του 1 δισ. ευρώ που αντλήθηκε τον Ιούλιο. Η δυσκολία έγκειται στο ότι αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές αντιδράσεις από «παλαιούς μετόχους», κυρίως Ρώσους και Ουκρανούς, οι οποίοι θεωρούν την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου «δεύτερο κούρεμα» μέσα σε ενάμισι μόλις έτος. Οι υποστηρικτές της ΑΜΚ κατανοούν μεν τις θέσεις των διαφωνούντων, πλην όμως θεωρούν πως η αύξηση κεφαλαίου ήταν κάτι παραπάνω από απαραίτητη για να ορθοποδήσει η τράπεζα.

Η δεύτερη πρόκληση σχετίζεται με το υπό διαμόρφωση θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τις «εκποιήσεις ακινήτων» ή καλύτερα με την προστασία της πρώτης κατοικίας για τους «κόκκινους δανειολήπτες». Στο ζήτημα αυτό, η κυβέρνηση του προέδρου Αναστασιάδη καλείται να... ισορροπήσει σε τεντωμένο σκοινί, καθώς:

Από τη μια πλευρά, το νέο θεσμικό πλαίσιο πρέπει να λάβει την έγκριση της τρόικας και να ακολουθήσει η ομαλή καταβολή των δανειακών δόσεων από την Ευρώπη.

Και από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει την αντιπολίτευση (και κυρίως να εξασφαλίσει την έγκριση -ή έστω την αποχή- του Δημοκρατικού Κόμματος) προκειμένου τα σχετικά νομοσχέδια να περάσουν από τη Βουλή. Οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης επί του συγκεκριμένου ζητήματος είναι έντονες και αυτό δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τη θέση του προέδρου Αναστασιάδη.

Τέλος, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά και την υπόθεση του εθνικού ζητήματος, το οποίο φαίνεται να μπαίνει στην κρισιμότερη καμπή του. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε τους επόμενους δύο - τρεις μήνες τους κρισιμότερους της παρούσας φάσης στο Κυπριακό.

Να σημειωθεί πως το εθνικό ζήτημα έχει και έντονες οικονομικές προεκτάσεις, καθώς σε περίπτωση θετικής έκβασής του εκτιμάται πως θα ανοίξουν νέα πεδία ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης μέσα από την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v