Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδύσεις: Πώς να εξασφαλίσετε τις σπουδές των παιδιών σας

Χρήσιμες οδηγίες για τον έγκαιρο προγραμματισμό του οικογενειακού κορβανά. Πώς μπορείτε να κερδίσετε περισσότερα με λιγότερα χρήματα. Το κλειδί του χρόνου και της επιλογής επένδυσης. Αναλυτικά παραδείγματα.

Επενδύσεις: Πώς να εξασφαλίσετε τις σπουδές των παιδιών σας

Για πολλές οικογένειες η χρηματοδότηση των σπουδών των παιδιών τους είναι σημαντική υπόθεση και για τον λόγο αυτό αρχίζουν να την προγραμματίζουν πολλά χρόνια νωρίτερα.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι -όπως και σε όλες τις προσπάθειας δημιουργίας κεφαλαίου- όσο γρηγορότερα ξεκινήσει τόσο λιγότερες μηνιαίες αποταμιεύσεις θα απαιτηθούν, καθώς: α) ο χρόνος της αποταμίευσης διευρύνεται και β) θετικά επιδρά η επανεπένδυση των ετήσιων αποδόσεων.

Τα παρακάτω παραδείγματα παρατίθενται με τη συνδρομή της φόρμουλας της Alpha Asset Management ΑΕΔΑΚ, από την οποία προκύπτουν οι απαιτούμενες μηνιαίες αποταμιεύσεις που πρέπει να κάνει μια οικογένεια.

Ας πάρουμε τον πρώτο πίνακα και την περίπτωση ενός παιδιού που θα ξεκινήσει να σπουδάζει στα 18 του χρόνια στην Ελλάδα (ενδεικτικό ετήσιο κόστος τα 9.000 ευρώ), οι σπουδές θα διαρκέσουν τέσσερα χρόνια, η οικογένεια έχει τρέχουσες αποταμιεύσεις 12.000 ευρώ, ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός των επόμενων ετών θα είναι 1% (άρα συνυπολογίζεται η όποια μελλοντική αύξηση του κόστους των σπουδών) και η μέση ετήσια απόδοση των επενδύσεών μας θα διαμορφωθεί στο +3%.

Τι προκύπτει: Αν η οικογένεια αρχίσει να επενδύσει από το 10ο έτος του παιδιού, θα χρειαστούν μηνιαίες αποταμιεύσεις 143 ευρώ (οι αποταμιεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος των σπουδών), ενώ αν ξεκινήσει από το 5ο έτος, οι απαιτούμενες μηνιαίες αποταμιεύσεις περιορίζονται στα 91 ευρώ. Επίσης, με όλους τους άλλους παράγοντες σταθερούς, αν η μέση ετήσια απόδοση των επενδύσεών της οικογένειας αυξηθεί από το +3% στο +5%, τότε τα αναγκαία ποσά μηνιαίων αποταμιεύσεων περιορίζονται αντίστοιχα στα 113 και στα 58 ευρώ.

Σύμφωνα με την Alpha Asset Management ΑΕΔΑΚ, μια μέση ετήσια απόδοση 2%-4% συνάδει με επενδύσεις σε καταθετικούς λογαριασμούς, αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων κ.λπ., απόδοση 4%-7% με τοποθετήσεις σε αμοιβαία κεφάλαια που περιέχουν ομόλογα, μετοχές και προϊόντα διαχείρισης διαθεσίμων και μια απόδοση 7%-10% με αγορές μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων που έχουν μεγάλη μετοχική έκθεση.

Προγραμματισμός σπουδών παιδιού στην Ελλάδα

Ηλικία παιδιού

10

5

Έναρξη σπουδών

18

18

Έτη σπουδών

4

4

Ετήσιο κόστος σπουδών

9.000

9.000

Πληθωρισμός

1%

1%

Υπάρχουσες αποταμιεύσεις

12.000

12.000

Ποσοστό χρηματοδότησης

100%

100%

Ετήσια απόδοση επενδύσεων

3%

3%

Απαιτούμενη μηνιαία αποταμίευση

143

91

Με ετήσια απόδοση επενδύσεων 5%

113

58

Ας υποθέσουμε τώρα πως μια οικογένεια προγραμματίζει από σήμερα τη χρηματοδότηση των μεταπτυχιακών σπουδών του παιδιού της, οι οποίες θα ξεκινήσουν στο 23ο έτος της ηλικίας του, θα διαρκέσουν δύο χρόνια και θα γίνουν σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο των ΗΠΑ (ενδεικτικό ετήσιο κόστος 23.600 ευρώ). Γενικότερα, οι ενδεικτικές εκτιμήσεις ετήσιου κόστους (από Alpha Asset Management ΑΕΔΑΚ) είναι 9.000 ευρώ για την Ελλάδα, 9.900 για την Ευρώπη, 17.400 ευρώ για ένα κρατικό πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, 23,600 ευρώ για ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο των ΗΠΑ και 30.900 ευρώ για ένα ακριβό ιδιωτικό πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ.

Επιστρέφοντας λοιπόν στο παράδειγμά μας (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) η οικογένεια θα πρέπει να αποταμιεύει και να επενδύει με μέση ετήσια απόδοση 3%, 84 ευρώ το μήνα αν ξεκινήσει από το 10ο έτος του παιδιού και 44 ευρώ αν ξεκινήσει από το 5ο έτος του παιδιού.

Προγραμματισμός μεταπτυχιακών σπουδών

Ηλικία παιδιού

10

5

Έναρξη σπουδών

23

23

Έτη σπουδών

2

2

Ετήσιο κόστος σπουδών

23.600

23.600

Πληθωρισμός

1%

1%

Υπάρχουσες αποταμιεύσεις

12.000

12.000

Ποσοστό χρηματοδότησης

100%

100%

Ετήσια απόδοση επενδύσεων

3%

3%

Απαιτούμενη μηνιαία αποταμίευση

84

44

Ας πάρουμε τώρα μια οικογένεια που σήμερα (σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες) δεν έχει καμιά αποταμίευση και θέλει να σπουδάσει το παιδί της σε πανεπιστήμιο της Ευρώπης, με τετραετή φοίτηση και εκτιμώμενο ετήσιο κόστος σπουδών τα 9.900 ευρώ. Με μέση ετήσια απόδοση των επενδύσεών μας 3%, τότε η συγκεκριμένη οικογένεια θα πρέπει να αποταμιεύσει μηνιαίως 263 ευρώ αν το παιδί της είναι δέκα ετών, ή 180 ευρώ μηνιαίως αν το παιδί της είναι πέντε ετών. Επίσης, τα προαναφερόμενα ποσά υποχωρούν αντίστοιχα σε 232 και 154 ευρώ, αν η μέση ετήσια απόδοση των επενδύσεων διαμορφωθεί στο 5%.

Προγραμματισμός σπουδών παιδιού στην Ευρώπη

Ηλικία παιδιού

10

5

Έναρξη σπουδών

18

18

Έτη σπουδών

4

4

Ετήσιο κόστος σπουδών

9.900

9.900

Πληθωρισμός

1%

1%

Υπάρχουσες αποταμιεύσεις

0

0

Ποσοστό χρηματοδότησης

100%

100%

Ετήσια απόδοση επενδύσεων

3%

3%

Απαιτούμενη μηνιαία αποταμίευση

263

180

Με ετήσια απόδοση επενδύσεων 5%

232

154

Συμπερασματικά:

α) Όσο νωρίτερα ξεκινήσει η αποταμίευση, τόσο ευκολότερη είναι η συγκέντρωση του απαιτούμενου ποσού.

β) Σημαντικό ρόλο παίζει η διαφορά μεταξύ της μέσης ετήσιας προβλεπόμενης απόδοσης των επενδύσεων της οικογένειας και του μέσου προβλεπόμενου επιπέδου πληθωρισμού. Όσο μεγαλύτερη (και φυσικά θετικότερη) είναι η συγκεκριμένη διαφορά, τόσο το καλύτερο για την οικογένεια που προγραμματίζει τη χρηματοδότηση των σπουδών του παιδιού της.

γ) Μεγάλη σημασία έχει και ο τρόπος επένδυσης των κεφαλαίων, καθώς πέρα από την υπάρχουσα ανάλογη σχέση μεταξύ κινδύνου και προσδοκώμενης απόδοσης (μεγαλύτερες προσδοκώμενες αποδόσεις συνεπάγονται και ανάληψη υψηλότερων κινδύνων) σημασία έχει και το επίπεδο της διαχείρισης (η Alpha Asset Management, της οποίας χρησιμοποιήσαμε τη φόρμουλα, όπως και άλλες ΑΕΔΑΚ και λοιπές εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων προσφέρουν τις υπηρεσίες τους προς την κατεύθυνση αυτή).

δ) Τα παραπάνω παραδείγματα αφορούν οικογένειες που θέλουν να καλύψουν κατά 100% με δικά τους κεφάλαια τις σπουδές των παιδιών τους. Έτσι, οι μηνιαίες αποταμιεύσεις θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερες σε περίπτωση που εξασφαλιστεί είτε κάποιου είδους υποτροφία, είτε δανειακή χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v