Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Marketwatch: Η Eλλάδα στους δέκα «γκρι κύκνους» του 2015

Στα δέκα συμβάντα (γκρι κύκνους) που μπορεί να προκαλέσουν αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές το 2015, περιλαμβάνει την Ελλάδα το Marketwatch. Η σύγκρουση Κίνας και Ιαπωνίας, μια πανδημία Έμπολα και ένας κυβερνοπόλεμος ξεχωρίζουν από την υπόλοιπη δεκάδα.

Marketwatch: Η Eλλάδα στους δέκα «γκρι κύκνους» του 2015

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους 10 «γκρι κύκνους» που μπορούν να προκαλέσουν αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία το 2015 σύμφωνα με τους συντάκτες του Marketwatch.

Οι «γκρι κύκνοι» είναι συμβάντα που δεν είναι εντελώς απρόβλεπτα όπως οι «μαύροι κύκνοι», αλλά είναι σχετικά δύσκολο να συμβούν και μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία.

Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα του Marketwatch, ο πιο σημαντικός κίνδυνος από την Ευρώπη προέρχεται από την Ελλάδα.

«Οι πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο παραμένουν ένα πιθανό ενδεχόμενο, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να ετοιμάζεται να ανέβει στην εξουσία. Αν και το κόμμα έχει μετριάσει τις προηγούμενες δηλώσεις για σκίσιμο του μνημονίου, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργούσε νέες πηγές ανησυχίας» τονίζει το δημοσίευμα.

«Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να μην είναι ο ταραξίας που ήταν κάποτε, αλλά θα γίνει πρωθυπουργός πολύ σύντομα και θα πυροδοτήσει μια νέα κρίση ελληνικού χρέους» έγραψε ο Stephen Pope, managing director στην Spotlight Ideas. «Το αν θα φύγει ή όχι η Ελλάδα από την ευρωζώνη είναι ένα θέμα προς συζήτηση. Θα έλεγα ότι θα επιστρέψουν στην ατζέντα οι ολονύκτιες συναντήσεις στις Βρυξέλλες» υπογράμμισε ο ίδιος σύμφωνα με το Marketwatch.

Oι υπόλοιποι κίνδυνοι για το 2015 με βάση το αμερικάνικο πρακτορείο είναι:

Ένα λάθος της Fed

H επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, διαμήνυσε το Δεκέμβριο πως η κεντρική τράπεζα θα ακολουθήσει μια αργή αλλά σταθερή προσέγγιση στην αύξηση των επιτοκίων.

Ωστόσο η διαδικασία επιστροφής σε μια ομαλή νομισματική πολιτική παραμένει ένα δύσκολο παιχνίδι ισορροπίας.

Αν η Fed τρομοκρατηθεί και κινηθεί πολύ γρήγορα, μπορεί να εκτροχιάσει την ανάκαμψη και μετά να αναγκαστεί σε μεταστροφή. Στον αντίποδα, αν η Fed αποδειχθεί υπερβολικά υπομονετική ενδέχεται να αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια απότομα για να αντιμετωπίσει την άνοδο του πληθωρισμού.

Ανάκαμψη του πετρελαίου

Η παρατεταμένη απαισιοδοξία για τις τιμές του αργού είναι κατανοητή δεδομένης της υπερπροσφοράς και της μειωμένης αύξησης στην ζήτηση. Ωστόσο ο Gordon Gray, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης για το πετρέλαιο και το αέριο στην HSBC, προειδοποιεί ότι η ισορροπία μπορεί σύντομα να αντιστραφεί.

Η παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγή είναι ακόμα πολύ περιορισμένη με βάση τα ιστορικά δεδομένα και είναι συγκεντρωμένη σε μεγάλο βαθμό στην Σαουδική Αραβία, τονίζει ο ίδιος σε έκθεση για το 2015. «Απρόβλεπτα γεγονότα όπως νέες παύσεις στην λειτουργία των εξαγωγικών terminal στην Λιβύη ή ο αντίκτυπος από πολιτικές αναταράξεις σε άλλα σημεία, μπορούν πολύ γρήγορα να εξαλείψουν μεγάλο μέρος του σημερινού πλεονάσματος προσφοράς και να δημιουργήσει πιο απότομη άνοδο στις τιμές» υποστηρίζει.

Ένα τέτοιο συμβάν θα μπορούσε να πυροδοτήσει ράλι στην ποικιλία WTI του αργού και στο Bretn.

Ένας κυβερνοπόλεμος

Η επίθεση χάκερ της Βόρειας Κορέας στην Sony αναδεικνύει τους κινδύνους που δημιουργεί η απειλή κυβερνοπολέμων σε εταιρείες, συστήματα πληρωμών και ακόμα και το ίδιο το διαδίκτυο. Συμβάντα που μπορεί να κάνουν την παραβίαση δεδομένα του 2013 στην Target ως αθώο παιδικό παιχνίδι, ενδέχεται να αποτελέσουν ένα από τα πιο ανησυχητικά προβλήματα τα επόμενα χρόνια.

Σοκ ρευστότητας

Το μίνι κραχ της 15ης Οκτωβρίου που οδήγησε την απόδοση του 10ετους ομολόγου σε βουτιά 35 μονάδων βάσης δημιουργεί φόβους πως τα ξαφνικά σοκ στην ρευστότητα μπορεί να γίνουν ένα πιο συχνό φαινόμενο.

Κρίση στα νομίσματα των αναδυόμενων

Η τιμή του αργού βουτάει και το ίδιο συμβαίνει και με τα νομίσματα πετρελαιοπαραγωγών χωρών όπως η Βραζιλία και η Ρωσία. Η Fed έχει ξεκαθαρίσει πως σκοπεύει να ξεκινήσει διαδικασία αύξησης των επιτοκίων κάποια στιγμή το 2015. Αυτό είναι ένα πρόβλημα για τις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες μπορεί να δουν τα νομίσματα τους να υποτιμούνται απότομα.

Aν το πετρέλαιο συνεχίσει να υποχωρεί και η Fed αυξήσει το επιτόκιο, απειλούνται με αποσταθεροποίηση αρκετά νομίσματα αναδυόμενων.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία δεν έχει ακόμα τελειώσει. Οι Ρώσοι αυτονομιστές ανακήρυξαν τις περιοχές του Ντόντετσκ και του Λουχάνσκ αυτόνομες τον Νοέμβριο. Φαίνεται πως μόνο μια στρατιωτική παρέμβαση μπορεί να οδηγήσει στην ανάκτηση των χαμένων εδαφών της Ουκρανίας και με το ουκρανικό κράτος χρεοκοπημένο φαίνεται απίθανο.

Η Ουκρανία και η Ρωσία κατέληξαν πρόσφατα σε συμφωνία για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να εμποδίσει την Ουκρανία να συμμαχήσει με την Δύση.

Την Πέμπτη, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο απηύθυνε έκκληση στο κοινοβούλιο της χώρας να περάσει νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την προσχώρηση της στο ΝΑΤΟ. Ο Πούτιν άφησε να εννοηθεί την Τετάρτη πως η Ρωσία δεν θα ανεχτεί μια διείσδυση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Οπότε μια ρωσική εισβολή δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμα.

Μια παγκόσμια πανδημία Έμπολα

Ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακοινώσει πως ο ρυθμός μετάδοσης του Έμπολα στην Γουινέα επιβραδύνεται, η Σιέρα Λεόνε δεν είναι και τόσο τυχερή. Με βάση το Associated Press έντεκα γιατροί της χώρας έχουν πεθάνει από τον ιό.

Μια παγκόσμια πανδημία, αν και δεν είναι το βασικό σενάριο, παραμένει μια πιθανότητα.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός δεν θα είναι πραγματικά ασφαλής μέχρι ο ρυθμός μετάδοσης να μηδενιστεί.

Τρομοκρατικές επιθέσεις

Η αεροπορικές επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους βοήθησαν τις κουρδικές δυνάμεις να ανακαταλάβουν τις τελευταίες μέρες ένα μέρος των χαμένων ιρακινών εδαφών.

Ωστόσο, οι τζιχαντιστές συνεχίζουν να ελέγχουν μεγάλες περιοχές στη Συρία και στο Βόρειο Ιράκ.

Αναλυτές έχουν επισημάνει στην Wall Street Journal πως οι αεροπορικές επιθέσεις είναι αναποτελεσματικές και ότι είναι αναγκαία μια χερσαία επέμβαση.

Συνήθως, μετά από μια στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ, οι τιμές του αργού ανεβαίνουν και το δολάριο ενισχύεται, ενώ οι μετοχές και οι αποδόσεις των αμερικάνικων ομολόγων πέφτουν.

Μια σύγκρουση Κίνας και Ιαπωνίας

Η διαμάχη μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας για το ποιος ελέγχει σύμπλεγμα νησιών στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας συνεχίζεται εδώ και μια δεκαετία.

Τα νησιά έχουν μικρή στρατηγική σημασία, αλλά οι Κινέζοι τα βλέπουν ως σύμβολο των
θηριωδιών που διέπραξαν Ιάπωνες στρατιώτες κατά την διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Η Κίνα επιμένει πως η Ιαπωνία πρέπει να παραδώσει όλα τα εδάφη που κατέλαβε από την Κίνα στον πόλεμο του 1894-95.

Αυτήν την στιγμή οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο. Η διαμάχη δεν έχει τελειώσει ακόμα και μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ δύο οικονομικών κολοσσών θα προκαλέσει τριγμούς στις παγκόσμιες αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v