Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Η προσφυγή στον ELA και τι συμβαίνει με την ΕΚΤ

Γιατί οι τράπεζες εξαντλούν τη ρευστότητα που μπορούν να σηκώσουν από την ΕΚΤ και προσφεύγουν προληπτικά στον ELA. Οι επτά λόγοι, η ευαίσθητη πολιτικά συγκυρία και η διαφοροποίηση της Εθνικής.

Τράπεζες: Η προσφυγή στον ELA και τι συμβαίνει με την ΕΚΤ

Τι συνέβη και οι τράπεζες φέρονται να έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια δανεισμού από την ΕΚΤ, με αποτέλεσμα να ενεργοποιούνται οι διαδικασίες προσφυγής τους στον ELA;

Με στοιχεία των τελών Νοεμβρίου, οι εγχώριες συστημικές τράπεζες είχαν αντλήσει από την ΕΚΤ περίπου 45 δισ. ευρώ. Αν οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν είναι ακριβείς, μέσα στο Δεκέμβριο η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ αυξήθηκε με εντυπωσιακό ρυθμό, φθάνοντας στα 66 δισ. ευρώ!

Λόγοι προφανώς υπήρξαν αρκετοί, το ερώτημα είναι αν είναι και ικανοί να εξηγήσουν την έκταση της διεύρυνσης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου υπήρξε εκροή καταθέσεων περίπου 3 δισ. ευρώ. Εντός του διμήνου έληξαν συμβάσεις repos που είχαν συνάψει οι εγχώριες τράπεζες με ξένες, οι οποίες δεν ανανεώθηκαν. Το σύνολο των συμβάσεων repos μεταξύ εγχώριων και ξένων πιστωτικών ιδρυμάτων ανερχόταν στις αρχές Οκτωβρίου σε περίπου 9 δισ.

Οι εγχώριες τράπεζες αναγκάστηκαν να καλύψουν μέρος των θέσεων σε έντοκα που κατείχαν οι ξένοι (σ.σ. συνολικά 5 δισ. ευρώ στις αρχές Οκτωβρίου).

Επιπλέον, η πτώση των τιμών στα ομόλογα προκάλεσε επιπρόσθετο μικρό κούρεμα στη ρευστότητα που αντλούν με τα ίδια ενέχυρα οι ελληνικές τράπεζες, ενώ δεν ολοκληρώθηκαν και προγραμματισμένοι διαγωνισμοί πώλησης χαρτοφυλακίων δανείων λόγω και του κλίματος αβεβαιότητας.

Στους παραπάνω λόγους προστέθηκε πρόσφατα η αναστάτωση από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας για την αποσύνδεση του φράγκου από το ευρώ.

Ο πιο σοβαρός λόγος, όμως, για την εντυπωσιακή διεύρυνση του δανεισμού από την ΕΚΤ και την προετοιμασία προσφυγής στον ELA είναι η αντικατάσταση των ομολόγων με εγγύηση Δημοσίου (Πυλώνας ΙΙ του νόμου Αλογοσκούφη).

Από την 1η Μαρτίου οι εγγυήσεις Δημοσίου δεν θα γίνονται δεκτές από την ΕΚΤ. Και στις αρχές Οκτωβρίου οι τράπεζες είχαν κατατεθειμένες στην ΕΚΤ ως ενέχυρα εγγυήσεις περίπου 35 δισ. ευρώ. Προφανώς οι τράπεζες δεν θα περιμένουν να αντικαταστήσουν το σύνολο των εγγυήσεων στις 28 Φεβρουαρίου, ούτε βέβαια να λήξουν χωρίς να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις repos.

Η προετοιμασία υποκατάστασης ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο προκειμένου οι εγγυήσεις Δημοσίου που απελευθερώνονται να χρησιμοποιηθούν στον ELA μια και εκεί γίνονται δεκτές και μετά την 1η Μαρτίου.

ΥΓ.: Το γεγονός ότι κινήσεις και διαρροές συμβαίνουν στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές ασφαλώς και παίζουν ρόλο στο προεκλογικό κλίμα.

ΥΓ. ΙΙ: Η Εθνική φέρεται να διαθέτει και σήμερα αρκετά αποδεκτά από την ΕΚΤ ενέχυρα ώστε αν προκύψει ανάγκη να επεκτείνει περαιτέρω το δανεισμό της, χωρίς να χρειασθεί άμεσα η προσφυγή στον ELA.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v