Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο κόστισαν στην οικονομία οι... κάλπες

Η αστάθεια στα ελληνικά assets φαίνεται να ακολουθεί το χρονολόγιο των εξελίξεων από το πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, γράφει η Wall Street Journal. Πώς επηρεάστηκαν οι μετοχές -ιδίως οι τραπεζικές-, τα ομόλογα και οι καταθέσεις.

Πόσο κόστισαν στην οικονομία οι... κάλπες

Στο διάστημα που προηγήθηκε των πρόωρων εκλογών του Ιανουαρίου, αλλά και από τότε που εξελέγη ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν παρατηρηθεί σοβαρές αναταράξεις στους ελληνικούς τίτλους. Οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα εκτινάχθηκαν στα ύψη, και μετά έκαναν βουτιά, καθώς οι επενδυτές τη μια ανέμεναν τον ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίσει συναίνεση των πιστωτών, και την άλλη ανησυχούσαν μήπως η αδιαλλαξία τους στείλει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης.

Μέχρι στιγμής, γράφει ο Alen Mattich στη Wall Street Journal, δεν είναι ξεκάθαρο ποια ακριβώς είναι η επίπτωση αυτής της αβεβαιότητας στην ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα φαινόταν να βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης, μέχρι που χτύπησε η τελευταία πολιτική αβεβαιότητα. Πλέον, οι επενδυτές δεν είναι και τόσο αισιόδοξοι.

Τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιοποιούνται συνήθως βγαίνουν με καθυστέρηση μηνών, αν όχι τριμήνων. Έτσι, δεν αποκλείεται κάποια απογοητευτικά στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2014 να έχουν επηρεαστεί από τις πολιτικές αναταράξεις.

Πιο εμφανής είναι η επίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ στο κλίμα - και όχι μόνο στο επενδυτικό κλίμα, στα ομόλογα και στις μετοχές. Υπήρξαν μεγάλες εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, εν μέσω ανησυχιών ότι θα σταματήσει η έκτακτη χρηματοδότηση από την ΤτΕ αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταλήξει σε συμφωνία για παράταση της διάσωσης, που έληγε στο τέλος Φεβρουαρίου. Εν τω μεταξύ, ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων σταμάτησαν να πληρώνουν τους φόρους τους τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, ενδεχομένως ελπίζοντας πως θα επωφεληθούν από φορολογική αμνηστία.

Η αστάθεια ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό το χρονολόγιο των ελληνικών πολιτικών εξελίξεων των τελευταίων μηνών. Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να συνάψει νέα συμφωνία αναφορικά με τη μορφή που θα έχει το επόμενο πρόγραμμα διάσωσής της. Και ενώ αρχίζει να διαφαίνεται κάποια ανάκαμψη στην ευρωζώνη, στην Ελλάδα επανεμφανίζονται οι ψίθυροι για έξοδό της από την ευρωζώνη.

 

 

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v