Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μια ανάσα από το default το Πουέρτο Ρίκο

Η κρίση έχει χτυπήσει το νησί εδώ και αρκετά χρόνια και οφείλεται αφενός σε ιστορικούς παράγοντες καθώς και στις πρόσφατες οικονομικές δονήσεις που έπληξαν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι παραλληλισμοί με την... ελληνική κρίση.

Μια ανάσα από το default το Πουέρτο Ρίκο

Το Πουέρτο Ρίκο, το μικρό νησί της Καραϊβικής που είναι αμερικανικό έδαφος αλλά δεν είναι ισότιμη Πολιτεία, χρωστάει 73 δισεκατομμύρια δολάρια στους πιστωτές του και βρίσκεται εδώ και ένα μήνα στα πρόθυρα της χρεοκωπίας.

Για πολλούς αμερικανούς αναλυτές η κρίση στο Πουέρτο Ρίκο ελλοχεύει κινδύνους μεγαλύτερους από εκείνους της ελληνικής κρίσης.

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο δεν προτίθεται να πληρώσει μία δόση ύψους 93.7 εκατομμυρίων δολαρίων τη 1η Αυγούστου, που όφειλε στη Δημόσια Επιχείρηση Χρηματοδότησής του.

Όπως δήλωσε το κυβερνητικό στέλεχος, Βίκτορ Σουάρεζ, η κυβέρνηση του μικρού νησιού εξετάζει το ενδεχόμενο να εισπράξει περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια μέσω της αύξησης των τιμών της βενζίνης, προκειμένου να εξοφλήσει ένα μικρό μέρος των 73 δισεκατομμύρια δολάρια που χρωστάει στους πιστωτές της χωρίς να γνωρίζει πώς μπορεί να συνεχίζει να αποπληρώνει το τεράστιο για τα οικονομικά μεγέθη του νησιού χρέους.

Ο Σουάρες πρόσθεσε σε συνέντευξη τύπου στη πρωτεύουσα του νησιού, Σαν Χουάν, ότι η χώρα θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να εγγυηθεί την αποπληρωμή του χρέους της προς την τράπεζα ανάπτυξης CFP, μία θυγατρική της Αναπτυξιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που δραστηριοποιείται στη Λατινική Αμερική.

Το Πουέρτο Ρίκο,το μικρό νησιωτικό έθνος που αποτελεί «περιουσία» των ΗΠΑ, άρχισε διαπραγματεύσεις με τους αμερικανούς πιστωτές της νωρίτερα αυτό το μήνα για να επαναδιαπραγματευθεί το τεράστιο χρέος της.

Οι αναλυτές συγκρίνουν τη περίπτωση του χρέους του Πουέρτο Ρίκο με εκείνην της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπό το φως της χρηματοπιστωτικής κρίσης που μαστίζει το νησί, αμερικανοί αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον αναρωτιούνται για το εάν το χρέος του Πουέρτο Ρίκο είναι βιώσιμο και έχει ζητηθεί από τη κυβέρνηση του Αλεχάντρο Γκαρσία Παντίγια να αναζητηθούν τρόποι να βρεθεί λύση για το χρέος και να σχεδιάσουν τρόπους για την οικονομική ανάπτυξη.

«Αντί να μιλάμε για γενική επέκταση της συνολικής καταβολής των οφειλών της κυβέρνησης του Πουέρτο Ρίκο, θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε διαπραγματευτικές λύσεις για τις εταιρείες που έχουν οικονομικά προβλήματα», είπε.

Η κρίση έχει χτυπήσει το νησί εδώ και αρκετά χρόνια και οφείλεται αφενός σε ιστορικούς παράγοντες καθώς και στις πρόσφατες οικονομικές δονήσεις που έπληξαν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με ποσοστό ανεργίας πάνω από 13 τοις εκατό, το διπλάσιο από τις ηπειρωτικές ΗΠΑ, στο Πουέρτο Ρίκο παρατηρούνται τα υψηλότερα ποσοστά ανισότητας σε σχέση με τις ΗΠΑ ενώ περίπου το 40 τοις εκατό του κρατικού προϋπολογισμού προορίζεται σε συντάξεις. 

Πηγή: Premium.paratiritis.gr 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v