Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Stratfor: Oι διεθνείς εστίες ανάφλεξης το δ' τρίμηνο

Η αξιοπιστία και οι δεσμεύσεις των μεγάλων δυνάμεων θα αποτελέσουν το «κλειδί» των εξελίξεων ανά την υφήλιο, σύμφωνα με τη Stratfor. H θέση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, οι χειρισμοί Μέρκελ στο προσφυγικό. Οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα και τις μεταρρυθμίσεις.

Stratfor: Oι διεθνείς εστίες ανάφλεξης το δ τρίμηνο

Καθώς προχωρούμε στους τελευταίους μήνες του έτους, σε πολλά μέρη του κόσμου αυτό που διακυβεύεται είναι η αξιοπιστία.

Οι ΗΠΑ γνώριζαν πως το «στοίχημα» θα ήταν η στήριξή της στους συμμάχους της Μέσης Ανατολής. Η Ουάσινγκτον προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από τις πιο εξαντλητικές συγκρούσεις της περιοχής, όμως πρέπει επίσης να ανακτήσει την αξιοπιστία της στους συμμάχους άλλων ευαίσθητων περιοχών, όπως οι περιφέρειες της Ρωσίας και της Κίνας.

Η Ρωσία, που δεν είναι ευχαριστημένη με το γεγονός ότι οι ΗΠΑ κινούνται πολύ κοντά στην «αυλή» της, κλιμακώνει τώρα την παρουσία της στη Συρία και ενδεχομένως στο Ιράκ, βάλλοντας κατά της αξιοπιστίας των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, χρησιμοποιώντας παράλληλα αυτή την εμπλοκή της προκειμένου να φέρει την Ουάσινγκτον στο τραπέζι του διαλόγου.

Ταυτόχρονα, η Μόσχα θα διατηρήσει την ηρεμία στην ανατολική Ουκρανία, αποκαθιστώντας τη δική της αξιοπιστία έναντι των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων, που θα προτιμούσαν να διαπραγματευτούν παρά να έρθουν αντιμέτωπες με τη ρωσική «αρκούδα».

Η Ρωσία παίζει ένα περίπλοκο παιχνίδι με τις ΗΠΑ αυτό το τρίμηνο, όμως η Ουάσινγκτον δεν θα εξαναγκαστεί να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και καθώς οι ΗΠΑ θα ενισχύουν τους συμμάχους τους, τόσο θα μεγαλώνει η αναμέτρηση με τη Ρωσία.

«Στοίχημα» θα αποτελέσει και η αξιοπιστία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, καθώς επιμένει η οικονομική επιβράδυνση και καθώς θα γίνονται όλο και πιο εμφανείς οι περιορισμοί των παρεμβάσεων του Πεκίνου.

Οι τιμές των εμπορευμάτων θα παραμείνουν μειωμένες καθώς η Κίνα θα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την τεράστια υπερπροσφορά στην αγορά κατοικιών, με αποτέλεσμα να θεωρείται απίθανο πριν το τέλος του έτους να υπάρξει κάποια σημαντική ενίσχυση των νέων κατασκευών.

Εν τω μεταξύ, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα αγωνίζεται να διατηρήσει την αξιοπιστία της στη Γερμανία, εν μέσω ενός δυσεπίλυτου μεταναστευτικού προβλήματος και ενός ελληνικού προγράμματος διάσωσης που σίγουρα θα αντιμετωπίσει εμπόδια, όταν οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί δεν θα επιτυγχάνονται.

Όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δώσει «περιθώρια ανάσας» στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία σε ό,τι αφορά στους στόχους για τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους, τότε θα μπει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο η εντολή για μεταρρυθμίσεις από τις Βρυξέλλες.

Στην «κάλπη» θα κριθεί και η αξιοπιστία δύο πολύ προβληματικών κυβερνήσεων αυτό το τρίμηνο, όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα παραχωρήσουν τόσο εύκολα την εξουσία. Στην Τουρκία, το κυβερνών κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια ακόμα θητεία στην εξουσία χωρίς αυτοδυναμία, κάτι που θα παρατείνει το πολιτικό αδιέξοδο, σε μια περίοδο που η Ρωσία δημιουργεί εμπόδια στα σχέδια της Άγκυρας για τη Βόρεια Συρία.

Στη Βενεζουέλα, το κυβερνών κόμμα των Ενωμένων Σοσιαλιστών θα κάνει ό,τι μπορεί για να υπονομεύσει την ψήφο της αντιπολίτευσης, σε μια περίοδο που η αντιπολίτευση εξακολουθεί να μην έχει την ενέργεια να βγει στους δρόμους.

Αυτό θα είναι επίσης το τρίμηνο κατά το οποίο θα υπογραφεί η μεγαλύτερη παγκόσμια συμφωνία κλιματικής αλλαγής από το 1997, όταν υπεγράφη το Πρωτόκολλο του Κιότο, αν και η αξιοπιστία της συμφωνίας αυτής θα συνεχίσει να αμφισβητείται.

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα πιέσουν για πιο επιθετικούς στόχους για τις εκπομπές ρύπων, όμως οι αναπτυσσόμενες χώρες θα αντισταθούν στους στόχους για τα συνολικά επίπεδα εκπομπών ρύπων, προωθώντας στόχους για εκπομπές ρύπων που θα σχετίζονται με το ΑΕΠ, προκειμένου να αποφύγουν τον περιορισμό της οικονομικής τους ανάπτυξης. Ωστόσο, η έλλειψη επιβολής θα μειώσει την επίπτωση της συμφωνίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v