Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Stratfor: Οι επιλογές της Αγκυρας απέναντι στο ISIS

Η τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη και η καταγγελία για εμπλοκή του ISIS μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα στη συριακή κρίση. Η διάθεση μεγαλύτερης εμπλοκής της Τουρκίας, το stop της Ρωσίας και ο ρόλος των Κούρδων.

Stratfor: Οι επιλογές της Αγκυρας απέναντι στο ISIS

Μια ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 12 Ιανουαρίου, δίπλα στα πιο σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα της πόλης, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων και τον τραυματισμό έξι ξένων τουριστών.

Η επίθεση, που έγινε μπροστά από τον αρχαίο αιγυπτιακό οβελίσκο του Θεοδόσιου και κοντά στο Μπλε Τζαμί στην περιοχή Σουλτάν Αχμέτ, φέρεται πως πραγματοποιήθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας. Αν και η τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ανοιχτή σύγκρουση με πολυάριθμες τρομοκρατικές και παρακρατικές οργανώσεις, η τοποθεσία, ο στόχος και η μέθοδος της επίθεσης δείχνουν το Ισλαμικό Κράτος ως τον βασικό ύποπτο πίσω από την επιχείρηση.

Με την ανάληψη δράσης κατά του Ισλαμικού Κράτους και την ενεργή στήριξη επιχειρήσεων των ανταρτών που μάχονται κατά των τζιχαντιστών στη Συρία, η Τουρκία έχει εν γνώσει της μετατραπεί σε στόχο πολλών ομάδων που είναι πιστές στο Ισλαμικό Κράτος. Εξοργισμένοι από τις διαταραχές στις ζωτικές γραμμές τροφοδότησης μέσω της Τουρκίας, που έχουν γίνει πιο έντονες μετά τον Ιούλιο του 2015, ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους έχουν υποσχεθεί να απαντήσουν με αντίποινα.

Η πρώτη σοβαρή επίθεση πραγματοποιήθηκε την περασμένη χρονιά στις 20 Ιουλίου, όταν οι τζιχαντιστές οργάνωσαν επίθεση αυτοκτονίας στην τουρκική πόλη Σουρούκ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Επιδρομές και συλλήψεις των τουρκικών αρχών απέτρεψαν και άλλες προγραμματισμένες επιθέσεις, αλλά όχι όλες. Στις 10 Οκτωβρίου, μια ομάδα τζιχαντιστών χτύπησε ξανά στην Άγκυρα.

Η τελευταία επίθεση, που χτύπησε την καρδιά της παλαιότερης συνοικίας της Κωνσταντινούπολης, μπορεί να οδηγήσει τελικά στην ενίσχυση των τουρκικών δράσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους. Πράγματι, η Άγκυρα έχει ήδη αρχίσει να πιέζει τους συμμάχους της να τη στηρίξουν σε μια επιχείρηση στη βόρεια επαρχία της Συρίας, Χαλέπι, με στόχο να δημιουργηθεί μια ζώνη απομόνωσης στην περιοχή Αζάζ - Ζαραμπλούς. Μια επιτυχημένη επιχείρηση θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Τουρκίας, επιφέροντας πλήγμα στο Ισλαμικό Κράτος, ενισχύοντας τη θέση τον ανταρτών στη Βόρεια Συρία, αποτρέποντας την επέκταση των μονάδων των Κούρδων μαχητών του YPG προς τα δυτικά και -επειδή η Τουρκία δεν θέλει να το κάνει μόνη της- εμπλέκοντας ακόμα πιο βαθιά στον πόλεμο τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία έχει περιπλέξει σημαντικά τα σχέδια της Τουρκίας για την εν λόγω επιχείρηση. Εν τω μεταξύ, μετά την κατάρριψη του ρωσικού SU-24 από την Τουρκία, η Μόσχα συνεχίζει να παρεμποδίζει τις τουρκικές επιδιώξεις στη χώρα. Οι Ρώσοι για παράδειγμα έχουν ενισχύσει τις αντιαεροπορικές τους δυνάμεις και σε συνέντευξη που έδωσε στις 17 Δεκεμβρίου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προκάλεσε τους Τούρκους να πετάξουν πάνω από τον συριακό εναέριο χώρο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το αεροσκάφος τους θα καταρριφθεί, εφόσον το τολμήσουν.

Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ενός πιθανού πολέμου με τη Ρωσία, σε περίπτωση που προχωρούσε σε μια εισβολή στη Συρία, η Άγκυρα αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τα σχέδιά της στο βόρειο Χαλέπι.

Η Τουρκία ωστόσο μπορεί να αυξήσει την εμπλοκή της στη Συρία παρά τους κινδύνους που εγκυμονούν από την κόντρα με τη Ρωσία. Αυτή η τελευταία επίθεση του Ισλαμικού Κράτους σε τουρκική πόλη έγινε σε μια στιγμή όπου οι συριακές δημοκρατικές δυνάμεις, στις οποίες πρωτοστατούν Κούρδοι, έχουν περάσει τον ποταμό Ευφράτη και επιθέσεις των καθεστωτικών -με την βοήθεια της Ρωσίας και του Ιράν- έχουν αυξήσει την πίεση στους αντάρτες που στηρίζονται από τους Τούρκους.

Οι Τούρκοι μπορεί να επιλέξουν να κάνουν επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από την ασφάλεια των συνόρων τους, αλλά μεγαλύτερη τουρκική εισβολή στη Συρία δεν μπορεί να αποκλειστεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v