Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρό καλάθι για Yellen κρατούν οι αναλυτές

Γεγονός της χρονιάς, για τις αγορές, η ομιλία της προέδρου της Fed στο Jackson Hole. Μοιρασμένοι οι αναλυτές, διχασμένα τα μέλη της κεντρικής τράπεζας για τις κινήσεις στα επιτόκια. Πώς αναμένεται να αντιδράσουν οι αγορές. Η συσχέτιση με τις αμερικανικές εκλογές.

Μικρό καλάθι για Yellen κρατούν οι αναλυτές

Η ομιλία της προέδρου της αμερικανικής Fed μπορεί να αποτελεί το γεγονός της χρονιάς για τη Wall Street και τις διεθνείς αγορές μετοχών, ομολόγων και νομισμάτων, αλλά το πιθανότερο είναι ότι δεν θα ρίξει περισσότερο φως στις διαθέσεις της Fed για το κοντινό μέλλον, αναφορικά με τα αμερικανικά επιτόκια και κυρίως η ομιλία δεν αναμένεται να δημιουργήσει οποιαδήποτε αρνητική ή θετική έκπληξη.

Η κ. Yellen είναι απίθανο να σοκάρει τις αγορές, σηματοδοτώντας μια αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα, στην ομιλία που θα παραθέσει στο υψηλού κύρους συμπόσιο στο Jackson Hole του Wyoming στις 5 μ.μ. ώρα Ελλάδος.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η πλειονότητα των αναλυτών προσδοκά ότι αν έρθει κάποια αύξηση των επιτοκίων, αυτή θα γίνει τον Δεκέμβριο και όχι τον επόμενο μήνα, με την πιθανότητα για μια αύξηση ως το τέλος του έτους να ανέρχεται την παρούσα χρονική στιγμή στο 50%. Συνεπώς οι αναλυτές παραμένουν μοιρασμένοι για τον αν φέτος θα μπορέσει η Fed να ανεβάσει τα επιτόκια μία φορά.

Ακόμα και οι εκτιμήσεις ότι η Yellen θα δώσει ένα πρώτο δείγμα του τι μέλλει γενέσθαι με τα αμερικανικά επιτόκια, μετά τις αντιφατικές δηλώσεις από διάφορους αξιωματούχους της Fed κατά τις τελευταίες εβδομάδες, μπορεί να αποδειχθεί υπερβολική προσδοκία.

Αυτό που σίγουρα αναμένει η αγορά από την πρόεδρο Yellen είναι να περιγράψει ποια εργαλεία διαθέτει η Fed για να καταπολεμήσει την επόμενη κρίση, ωστόσο η αγορά θα επικεντρωθεί στα λόγια ή τις εκφράσεις της, που θα ρίχνουν φως για το εγγύς μέλλον του σχεδιασμού της Fed για τα επιτόκια βραχυπρόθεσμα. Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ έχει αφήσει τα επιτόκια σταθερά σε όλη τη διάρκεια του έτους μετά την πρώτη αύξηση, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μία δεκαετία, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ένας ακόμη παράγοντας που κάνει τη φετινή ομιλία της προέδρου της Fed πιο ιδιαίτερη είναι οι αντικρουόμενες απόψεις που φαίνεται να διατυπώνουν μέλη της Fed τις τελευταίες εβδομάδες. Κάποια μέλη της FOMC πρόσφατα έχουν αναφερθεί στην ισχυρή αγορά εργασίας και σε άλλες αισιόδοξες οικονομικές ενδείξεις και έχουν ταχθεί υπέρ της αύξησης των επιτοκίων νωρίτερα παρά αργότερα, ίσως και στην επόμενη συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο.

Βίαια αντίδραση

Αν όμως η Υellen κάνει την έκπληξη και σηματοδοτήσει την αύξηση των επιτοκίων είτε τον Σεπτέμβριο είτε τον Δεκέμβριο με έναν οριστικό τρόπο, συγχρονίζοντας τις απόψεις της με τα hawkish μέλη της Fed, τότε η αντίδραση των αγορών θα είναι βίαιη, μιας και οι τιμές των μετοχών αλλά και των ομολόγων δεν φαίνονται έτοιμες για μια αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Συμπερασματικά, το στοιχείο που έχει σημασία είναι ότι η Fed έχει προσπαθήσει να καθυστερήσει την εξομάλυνση των αμερικανικών επιτοκίων με κάθε τρόπο μετά την πρώτη αύξησή τους πέρυσι τον Δεκέμβριο. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η αιτία αναβολής της αύξησης των επιτοκίων ήταν η υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος, αλλά δύο μήνες μετά, στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου 2015, η υποτίμηση δεν αποτελούσε πλέον πρόβλημα και η FOMC σηματοδότησε στην αγορά ότι στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου η αύξηση θα γινόταν, όπως και έγινε.

Στη συνέχεια όμως και παρά τις εκτιμήσεις για τρεις ή και τέσσερις αυξήσεις στη διάρκεια του 2016, μέχρι στιγμής είναι αμφίβολο αν η Fed πραγματοποιήσει μία. Η παγκόσμια αναταραχή στην αγορά μετοχών και οι φόβοι για νέα παγκόσμια ύφεση έγιναν η αιτία να αποφευχθεί η αύξηση τόσο τον Ιανουάριο όσο και τον Μάρτιο. Έπειτα, παρότι πολλά από τα μέλη της Fed υποστήριξαν μια αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουνίου, η ανησυχία για τις επιπτώσεις του Brexit και η αδύναμη έκθεση του Μαΐου για τις θέσεις εργασίας των ΗΠΑ επίσης δεν επέτρεψαν την αύξηση.

Πλέον η αγορά είναι καλά προετοιμασμένη και εκτιμά ότι για να πραγματοποιηθεί η αύξηση θα πρέπει να έχει προηγηθεί σαφής αύξηση του πληθωρισμού, η οποία να υποστηρίζεται από ισχυρή δημιουργία θέσεων εργασίας και με αύξηση του ΑΕΠ στην οικονομία των ΗΠΑ.

Οι κάλπες

Τέλος, ο έτερος παράγοντας που κάνει την ομιλία της Yellen πιο σημαντική εφέτος είναι οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Μπορεί να μη συζητείται ευρέως, ωστόσο θα έχει καθοριστικό ρόλο για τις αποφάσεις της Fed το αν ο Trump ή η Clinton θα επικρατήσουν στην εκλογική αναμέτρηση. Η αγορά προβλέπει ότι αν επικρατήσει η Clinton, η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια μία φορά φέτος. Αν όμως επικρατήσει ο Τrump, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v