Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για ίδρυση εταιρείας στην Κύπρο

Πρακτικές οδηγίες για το πώς μπορεί να δημιουργηθεί μια υπεράκτια εταιρεία στην Κύπρο. Αναλυτικά στοιχεία για το φορολογικό καθεστώς, τις διαδικασίες και τους μέσους χρόνους αναμονής. Οι «συμβουλές» από δύο διακεκριμένες επαγγελματίες της χώρας.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για ίδρυση εταιρείας στην Κύπρο

Πολλά πράγματα έχουν γραφεί για μεγάλο αριθμό Ελλήνων επιχειρηματιών που επιλέγουν να ιδρύσουν εταιρεία στην Κύπρο, προσπαθώντας να εκμεταλλευθούν το τοπικό φορολογικό καθεστώς, τις συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας με δεκάδες άλλες χώρες, τη μειωμένη γραφειοκρατία και τις αποτελεσματικές προσφερόμενες υπηρεσίες.

Το Euro2day.gr επικοινώνησε με δύο διακεκριμένες επαγγελματίες της Κύπρου, τις κυρίες Χριστιάνα Αλεξίου (δικηγορικό γραφείο Christiana Alexiou & Associates) και Αντρούλα Ευαγγέλου-Ανδρονίκου (εγκεκριμένη λογιστής ελεγκτής), προκειμένου να καταγράψει όχι μόνο το φορολογικό καθεστώς αλλά και, βήμα-βήμα, ολόκληρη τη διαδικασία ίδρυσης μιας εταιρείας στο Νησί της Αφροδίτης.

Σύμφωνα με την κα Χριστιάνα Αλεξίου (φωτ. δεξιά), υπάρχουν πολλοί λόγοι που έχουν καταστήσει την Κύπρο ένα από τα πλέον αξιόπιστα και δημοφιλή διεθνή κέντρα υπεράκτιων επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η προνομιούχος γεωγραφική της θέση, το γεγονός ότι αποτελεί χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, η φιλελεύθερη πολιτική που ασκούν οι κυβερνήσεις της, αλλά και το δικαίωμα εγκατάστασης και ελεύθερης παροχής υπηρεσιών.

«Η Κύπρος προσφέρει σε επενδυτές και επιχειρήσεις από την Ελλάδα πλήρη δυνατότητα ανάπτυξης ιδανικού φορολογικού σχεδιασμού, με 100% έλεγχο και διακυβέρνηση των εν λόγω εταιρειών από τον Έλληνα επιχειρηματία», συνεχίζει η κα Αλεξίου συμπληρώνοντας:

«Οι επενδυτές επωφελούνται των χαμηλών φορολογιών, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα το οικονομικό τους απόρρητο, φιλικές δημόσιες υπηρεσίες, απλουστευμένες διαδικασίες εξυπηρέτησης, ευελιξία στη διεύθυνση των επιχειρήσεων και βέβαια την προστασία των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων σε συνεχή και μόνιμη βάση. Περαιτέρω τα ωφελήματα αυτά ενισχύονται με το αξιόλογο, διαρκώς αναπτυσσόμενο δίκτυο συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας με πολλές χώρες».

Σύμφωνα με την κα Αντρούλα Ευαγγέλου Ανδρονίκου (φωτ. αριστερά), μεγάλος αριθμός ξένων εταιρειών από πολλές χώρες του κόσμου χρησιμοποιεί την Κύπρο ως επαγγελματικό κέντρο λόγω και του φορολογικού της πλαισίου.

Ειδικότερα, ο συντελεστής φορολογίας επί των καθαρών κερδών ανέρχεται στο 12,5%, ενώ τα κέρδη των εταιρειών μπορούν να επενδυθούν και να αξιοποιηθούν από την ίδια εταιρεία χωρίς καμιά πρόσθετη φορολογία.

Σε περίπτωση τώρα που ο μέτοχος αποφασίσει να αποσύρει τα καθαρά κέρδη ή μέρος αυτών, τότε μπορεί να το πράξει και με βάση τη συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου, το ποσό αυτό θα φορολογηθεί με 25% στην Ελλάδα.

Επίσης, εισαγωγές, εξαγωγές και τιμολόγηση από -και προς- ευρωπαϊκές χώρες γίνονται χωρίς χρεώσεις του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, ενώ τα εμπορεύματα που εισάγονται και εξάγονται, μπορούν να χρησιμοποιούν τη μέθοδο του τριγωνικού εμπορίου, δηλαδή της απευθείας αποστολής εμπορευμάτων από το εργοστάσιο στον πελάτη.

Η κα Αλεξίου, από την πλευρά της, αναφέρεται σε μια σειρά χρηστικών πληροφοριών σχετικά με τη διαδικασία εγγραφής Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης (Limited) στην Κύπρο.

Επιλογή ονόματος εταιρείας: Ο προτιθέμενος αιτητής επιλέγει το όνομα που επιθυμεί για την εταιρεία του, το οποίο δεν πρέπει να προσομοιάζει με όνομα κάποιας υφιστάμενης εταιρείας. Συνίσταται να προταθούν τρεις εναλλακτικές λύσεις ονομάτων στην αίτηση, για να αυξηθούν οι πιθανότητες έγκρισης από τον Έφορο. Ο απαιτούμενος χρόνος για την έγκριση της εταιρικής ονομασίας συνήθως είναι 15-20 ημέρες, εκτός εάν υποβληθεί αίτηση με επίσπευση, περίπτωση κατά την οποία η αποδοχή ή η απόρριψη της εταιρικής ονομασίας πραγματοποιείται εντός 3-10 ημερών.

Ιδρυτικό έγγραφο και καταστατικό: Μετά την εξασφάλιση της έγκρισης ονόματος, πρέπει να υποβληθούν τα σχετικά έγγραφα για την εγγραφή της νομικής οντότητας, σύμφωνα με τη νομική μορφή της οντότητας/επιχείρησης. Όλες οι κυπριακές εταιρείες περιορισμένης ευθύνης οφείλουν να συντάσσουν Ιδρυτικό Έγγραφο και Καταστατικό, τα οποία καθορίζουν τις δραστηριότητες, τους σκοπούς, τους εσωτερικούς κανονισμούς και την οργάνωση της εταιρείας. Μετά την έγκριση του ονόματος της εταιρείας καταχωρούνται συγκεκριμένα έντυπα μαζί με το ιδρυτικό και καταστατικό έγγραφο της εταιρείας.

Μέτοχοι: Κάθε εταιρεία οφείλει να έχει τουλάχιστον έναν εγγεγραμμένο μέτοχο, ο οποίος μπορεί να είναι είτε εταιρεία είτε φυσικό πρόσωπο. Εάν επιθυμείται ανωνυμία, τότε καταπιστευματοδόχοι (trustees) μπορούν να κρατούν τις μετοχές για λογαριασμό των πραγματικών μετόχων. Οι πιο κάτω πληροφορίες είναι απαραίτητες για κάθε μέτοχο: πλήρες όνομα, διεύθυνση, εθνικότητα, επάγγελμα, αριθμός μετοχών και αντίγραφο διαβατηρίου.

Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου: Η εταιρεία οφείλει να διορίζει τουλάχιστον ένα διευθυντή και ένα γραμματέα, βάσει του νόμου. Τα καθήκοντα του γραμματέα είναι μεταξύ άλλων η εξασφάλιση ότι η εταιρεία συμμορφώνεται με τη νομοθεσία και ότι τηρεί τους δικούς της κανόνες. Προτείνεται ο ορισμός τοπικών διευθυντών και γραμματέων ή νομικών οντοτήτων. Για τον διορισμό κάθε μέλους, οι ακόλουθες πληροφορίες είναι αναγκαίες: πλήρες όνομα, εθνικότητα, διεύθυνση κατοικίας, επάγγελμα και αντίγραφο διαβατηρίου. Συνιστάται όπως η πλειοψηφία του συμβουλίου να είναι Κύπριοι.

Εγγεγραμμένο γραφείο: Το εγγεγραμμένο γραφείο και/ή η έδρα της κυπριακής εταιρείας πρέπει να λειτουργεί στην Κύπρο. Η διεύθυνση του εγγεγραμμένου γραφείου είναι η επίσημη διεύθυνση στην οποία βρίσκονται οι καταχωρίσεις, τα πρακτικά, τα λογιστικά βιβλία και η σφραγίδα της εταιρείας. Σε όλες τις κυπριακές εταιρείες πραγματοποιείται ετήσιος λογιστικός έλεγχος και όλες οι εταιρείες απαιτείται να υποβάλλουν οικονομικές και φορολογικές δηλώσεις στον Έφορο Φόρου Εισοδήματος και τον Έφορο Εταιρειών.

Χρόνος που απαιτείται για τη Σύσταση Κυπριακής Εταιρείας: Η σύσταση κυπριακής εταιρείας είναι μία διαδικασία για την ολοκλήρωση της οποίας απαιτείται συνήθως διάστημα 1-2 μηνών. Σε κάθε περίπτωση, υπηρεσία επίσπευσης είναι διαθέσιμη από τον Έφορο Εταιρειών, βάσει της οποίας η σύσταση της εταιρείας πραγματοποιείται εντός μερικών ημερών, με την προϋπόθεση ότι το όνομα της εταιρείας θα έχει ήδη εγκριθεί.

Για να θεωρηθεί ότι «Η Διοίκηση και ο Έλεγχος» πραγματοποιούνται στην Κύπρο, πρέπει όλες οι σημαντικές αποφάσεις για τη διαχείριση της εταιρείας να λαμβάνονται στην ή από την Κύπρο, η πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου να είναι κάτοικοι της Κύπρου και όλες οι συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου να λαμβάνουν χώρα στην Κύπρο.

Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία δεν είναι υποχρεωμένη να ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς με τραπεζικά ιδρύματα στην Κύπρο, συνιστάται επειδή αυτό θα αποτελέσει πρόσθετη απόδειξη του γεγονότος ότι η εταιρεία διοικείται και ελέγχεται από την Κύπρο και αυτό είναι σημαντικό δεδομένου ότι μόνο οι εταιρείες που διοικούνται και ελέγχονται στην Κύπρο θεωρούνται φορολογικοί κάτοικοι, για να μπορέσουν να υπόκεινται στο καθεστώς φορολόγησης της Κύπρου και να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα του τοπικού φορολογικού συστήματος.

Οι λογαριασμοί αυτοί ανοίγονται και λειτουργούν πάντοτε σύμφωνα με την εφαρμογή των κανονισμών και την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας και με όλες τις ελληνικές και διεθνείς τράπεζες σε πλήρη δραστηριοποίηση. Μπορούν να λειτουργούν σε οποιοδήποτε από τα κυριότερα νομίσματα και οποιεσδήποτε χρηματικές μεταφορές μπορούν να γίνονται χωρίς συναλλαγματικούς περιορισμούς.

Όλες οι εταιρείες πρέπει να εγγραφούν στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων και να αποκτήσουν έναν αριθμό φορολογικού μητρώου. Σε ανάλογες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί η εταιρεία να εγγραφεί για ΦΠΑ καθώς και με μητρώο των εργοδοτών από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v