Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πολιτικές παρενέργειες από το χτύπημα στο Βερολίνο

Ποια αναμένεται να είναι η αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης στη χθεσινή επίθεση. Οι ομοιότητες με το χτύπημα στη Νίκαια της Γαλλίας. Η κρίσιμη παράμετρος των εκλογών και η ξενοφοβία.

Οι πολιτικές παρενέργειες από το χτύπημα στο Βερολίνο

Χθες το βράδυ, ένα μεγάλο φορτηγό βγήκε από κεντρικό δρόμο του Βερολίνου και μπήκε σε μια πολυπληθή χριστουγεννιάτικη αγορά. Ο οδηγός οδήγησε το φορτηγό σε περιοχή πεζών, στην οποία υπήρχαν εμπορικά περίπτερα, και στη συνέχεια ξαναβγήκε στον δρόμο.

Οι αρχικές αναφορές κάνουν λόγο για 12 νεκρούς και περισσότερους από 50 τραυματίες.

Σύμφωνα με την Berliner Zeitung, ο οδηγός του φορτηγού διέφυγε, όμως σύντομα τον συνέλαβε η αστυνομία. Άλλος ένας άνδρας βρέθηκε νεκρός -από άγνωστα αίτια- στη θέση του συνοδηγού. Μέσα ενημέρωσης της Πολωνίας ανέφεραν πως η εταιρεία στην οποία ανήκει το φορτηγό έχασε επαφή με τον οδηγό ώρες πριν την επίθεση, ενώ υποψιάζεται πως ο οδηγός δέχθηκε επίθεση και πως εκλάπη το όχημα.

Η επίθεση μοιάζει με την επίθεση του Ιουλίου στη Νίκαια της Γαλλίας και θα προκαλέσει παρόμοιου επιπέδου πολιτικές αντιδράσεις. Μετά την επίθεση στη Νίκαια, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υποσχέθηκε να αυστηροποιήσει τους συνοριακούς ελέγχους στη Γαλλία και να αυξήσει τις δυνάμεις σε Συρία και Ιράκ.

Μέχρι στιγμής, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως για την επίθεση, όμως η απάντησή της αναμφίβολα θα είναι παρόμοια.

Αν και η αντιπολίτευση κατηγορεί τη Μέρκελ ότι είναι υπερβολικά επιεικής στα ζητήματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας -που θεωρείται ότι συνδέονται-, η καγκελάριος έχει σκληρύνει τη στάση της ενόψει των εκλογών του 2017 και εν μέσω του κύματος εθνικισμού στην Ευρώπη.

Η άνοδος των εθνικιστικών αντιευρωπαϊκών κομμάτων στην Ευρώπη μπορεί να αποδοθεί εν μέρει στις ανησυχίες για τη μετανάστευση και την ασφάλεια.

Το επόμενο έτος θα είναι κρίσιμης σημασίας για την Ευρώπη: Γερμανία, Γαλλία και ενδεχομένως Ιταλία διενεργούν εκλογές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποσύνθεση της ευρωζώνης. Επιθέσεις όπως η χθεσινή στο Βερολίνο αναμφίβολα θα αποτελέσουν παράγοντα καθ’ όλη του διάρκεια του έτους, αν και δεν θα είναι ο μόνος παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v