Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Saxo Bank: Οι πιο δημοφιλείς μετοχές του 2016

Σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε από το Brexit, την εκλογή του Τραμπ και την υψηλή μεταβλητότητα, οι μετοχές των αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας ξεχώρισαν.

Saxo Bank: Οι πιο δημοφιλείς μετοχές του 2016

Η Saxo Bank, ο ειδικός στις διαδικτυακές συναλλαγές και επενδύσεις, ανακοινώνει τις πέντε πιο δημοφιλείς μετοχές για το 2016 στην πλατφόρμα SaxoTraderGO.

O Peter Garnry, επικεφαλής της Στρατηγικής Μετοχών της Saxo Bank, σχολίασε σχετικά:

1. Το Facebook κατέγραψε ακόμη μια δυνατή χρονιά για τους επενδυτές, με απόδοση 9,6% το 2016, ενώ επηρεάστηκε λιγότερο από την ύφεση που προκάλεσαν τα προβλήματα του Φεβρουαρίου 2016. Ωστόσο, το έτος έκλεισε με αρνητική χροιά καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε τον περασμένο Νοέμβριο ότι αναμένει επιβράδυνση της ανάπτυξης εσόδων κάτω από τα επίπεδα του 50% της ανάπτυξης σε ετήσιο επίπεδο. Ο λόγος είναι ότι το newsfeed του Facebook δεν μπορεί πλέον να απορροφήσει περισσότερες διαφημίσεις, χωρίς να επηρεάσει τη λειτουργικότητά του. Βραχυπρόθεσμα, οι νέες πηγές εσόδων σε WhatsApp, Messenger και Instagram δεν αναμένεται να αντισταθμίσουν τη μείωση από το Facebook, συνεπώς οι επενδυτές αναπροσαρμόζουν χαμηλότερα τις εκτιμήσεις τους. Ωστόσο, παρά τα άσχημα νέα το Facebook παραμένει μια από τις πιο δημοφιλείς μετοχές, χάρη στα μοναδικά χαρακτηριστικά και την πρόσβαση στη δημιουργία αξίας στα κοινωνικά δίκτυα.

2. Το Amazon σημείωσε απόδοση 13,1% το 2016, μετά από ένα κάκιστο άνοιγμα του έτους καθώς οι επενδυτές αμφισβήτησαν την παγκόσμια οικονομία και τον ρυθμό ανάπτυξης που κατέγραφε η εταιρεία. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, το Amazon απέδειξε στους επενδυτές ότι έχει δυνατή ανάπτυξη, η οποία σημειώνει αυξητικό ρυθμό χάρη στο Amazon Web Services, το οποίο ενισχύει τα περιθώρια EBITDA του Amazon σε 9,1% στο τρίτο τρίμηνο του 2016, αρκετά υψηλότερα από το 4% στο τέταρτο τρίμηνο του 2011. Οι μετοχές του Amazon είναι πολύ δημοφιλείς για τους επενδυτές και τους πελάτες της Saxo Bank, εξαιτίας του ρυθμού ανάπτυξης και της ισχυρής θέσης στο παγκόσμιο e-commerce περιβάλλον, προσφέροντας στους επενδυτές μια μοναδική επενδυτική ευκαιρία.

3. Η μετοχή της Apple σημείωσε αύξηση κατά 7,2% το 2016, κάτω από τη γενική απόδοση του S&P 500, προσθέτοντας περαιτέρω στήριξη στην εταιρεία, που κλονίστηκε από τη χαμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών και των πελατών της. Ο ενθουσιασμός για τα προϊόντα της Apple, σε σχέση με την εποχή του Steve Jobs, έχει εξαφανιστεί και η εταιρεία, παρόλο που συνεχίζει να διατηρεί την ισχυρή της θέση, βρίσκεται υπό πίεση για το επόμενο προϊόν, το οποίο θα της επιτρέψει να διαφοροποιηθεί από τον κλάδο της τηλεφωνίας, ο οποίος ακόμη αντιπροσωπεύει σχεδόν το 70% της δραστηριότητάς της, τόσο σε hardware όσο και σε software (πωλήσεις από το app store). Παρά τη χαμένη της δόξα η Apple παραμένει μία από τις πιο ρευστοποιημένες μετοχές στον κόσμο, κατάλληλη για επενδυτές που αναζητούν μετοχές με μικρό άνοιγμα.

4. Η Deutsche Bank έφτασε κοντά στην κατάρρευση 2016, καθώς η τιμή της μετοχής έπεσε κατά 55%, στα 10 ευρώ ανά μετοχή. Οι επενδυτές αμφισβήτησαν την πιθανή ανάκαμψη και τη μελλοντική κερδοφορία, ενώ παράλληλα ανησυχούσαν σχετικά με το υψηλό πρόστιμο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Ωστόσο, η Deutsche Bank ανέκτησε τη δύναμή της και το συναίσθημα βελτιώθηκε σημαντικά στο τέταρτο τρίμηνο του 2016, με τη μετοχή να σημειώνει άνοδο 72%, καθώς οι προβλέψεις για βελτίωση και ο διακανονισμός με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ άλλαξαν θετικά το συναίσθημα των επενδυτών. Η μετοχή της Deutsche Bank ήταν μεταξύ αυτών με τη μεγαλύτερη διαπραγμάτευση στη Saxo Bank, επειδή προσφέρει ελκυστικές επιλογές ρευστότητας και το καλύτερο «στοίχημα» για την ευρωστία του ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού συστήματος.

5. Η Novo Nordisk είχε το πρώτο της «κακό» έτος από το 2002, καθώς η μετοχή της υποχώρησε περίπου 44%, εξαιτίας ενός συνδυασμού χαμηλών προβλέψεων για το οικονομικό έτος 2016, πριν η εταιρεία παραδεχτεί τελικά στους επενδυτές ότι ο στόχος μακροπρόθεσμης ανάπτυξης 10% ήταν πολύ υψηλός και μειώθηκε κατά το ήμισυ. Η αυξανόμενη τιμολογιακή πίεση στην επικερδή αγορά της Βόρειας Αμερικής θα επιμείνει, συνεπώς η Novo Nordisk έρχεται πλέον αντιμέτωπη με μια νέα πραγματικότητα. Οι μετοχές της Novo Nordisk ήταν μεταξύ των πιο δημοφιλών για το 2016 για τους πελάτες της Saxo Bank, χάρη στην εκπληκτική της πτώση, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι η Saxo Bank διαθέτει μεγάλη πελατειακή βάση από τη Δανία, η οποία έχει συμπεριλάβει τη Novo Nordisk στο χαρτοφυλάκιό της.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις λίστες με τις πέντε κορυφαίες μετοχές στη Saxo Bank σε διάφορες χώρες:

Βρετανία
1. Amazon
2. Alphabet - C share
3. Barclays
4. Lloyds Banking
5. Facebook

Γαλλία
1. Societe Generale
2. Radius Health
3. Credit Agricole
4. BNP Paribas
5. Peugeot

Ελβετία
1. Alibaba
2. UBS
3. Credit Suisse
4. Amazon
5. BMW

Αυστραλία
1. Deutsche Bank
2. Commerzbank
3. Commonwealth Bank of Australia
4. JPMorgan Chase & Co
5. BHP Billiton

Περιοχή Ασίας και Ειρηνικού
1. Facebook
2. Amazon.com
3. Apple
4. Western Digital
5. Marathon Oil

Ρωσία
1. Apple
2. Tesla Motors
3. Chevron
4. Deutsche Bank
5. Halliburton

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
1. Facebook
2. Apple
3. Radius Health
4. National Oilwell Varco
5. Schlumberger Limited

Ιταλία
1. Incyte Corp.
2. Salvatore Ferragamo
3. Biomarin Pharma
4. Restaurant Group
5. Monsanto Company

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v