Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πίσω γραμμές της στρατιωτικής εξέγερσης στη Βενεζουέλα

Η «εκδοχή» των εκπροσώπων της κυβέρνησης Μαδούρο και γιατί δημιουργούνται υποψίες για το τι ακριβώς συνέβη γράφει το Stratfor. Ποιοι είναι οι λόγοι που δεν επιτρέπουν άμεσα αλλαγή στην πολιτική κατάσταση.

Οι πίσω γραμμές της στρατιωτικής εξέγερσης στη Βενεζουέλα

Η υποτιθέμενη εξέγερση του στρατού της Βενεζουέλας στην Ναγκουανάγκουα, στην πολιτεία Καραμπόμπο, δεν είναι και τόσο ξεκάθαρη όσο φαίνεται αρχικά. Τα ξημερώματα της 6ης Αυγούστου, ο επιφανής πολιτικός της Βενεζουέλας, Ντιοσντάντο Καμπέλο ισχυρίστηκε στον λογαριασμό του στο Twitter πως υπήρξε εξέγερση στο Φορτ Παραμάτσαϊ, όμως η εξέγερση κατεστάλη.

Ο επικεφαλής της Κοινής Στρατηγικής Επιχειρησιακής Διοίκησης, Ναύαρχος Ρεμίτζιο Κεμπάλλος, που διορίστηκε μέσω της επιρροής του Καμπέλλο, υποτίθεται για να περιορίσει την επιρροή του υπουργού Άμυνας Στρατηγού Βλαντιμίρ Παντρίνο Λόπεζ, είπε αργότερα πως συνελήφθησαν επτά συμμετέχοντες στην εξέγερση. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, άλλοι δυο σκοτώθηκαν.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Καραμπόμπο, Φρανσίσκο Αμελιάχ, υποστήριξε πως οι εξεγερμένοι είχαν επίσης δεσμούς με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης στην πολιτεία. Μετά τους ισχυρισμούς του Καμπέλλο, και ο Παντρίνο Λόπεζ βγήκε και στήριξε την κυβέρνηση, λέγοντας πως η εξέγερση έγινε από «τρομοκράτες» που δεν μπορούν να αμφισβητήσουν τις ένοπλες δυνάμεις.

Όμως, πέραν της εκδοχής των γεγονότων που παρουσίασαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, δεν υπάρχουν και πολλές άλλες αποδείξεις ότι πράγματι έγινε η εξέγερση, όπως υποστηρίζεται.

Κατά το παρελθόν, η κυβέρνηση έχει ισχυριστεί ότι έχει αποτρέψει πολυάριθμες απόπειρες πραξικοπήματος, με ελάχιστες ή καμία απόδειξη για τους ισχυρισμούς αυτούς. Σ’ αυτή την περίπτωση, οι υποτιθέμενοι εξεγερμένοι δημοσιοποίησαν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζητώντας να μπει τέλος στην κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Ο αρχηγός (σύμφωνα με το βίντεο) της ομάδας είναι άτομο που σε βίντεο του 2014 είχε ταυτοποιηθεί ως ο λοχαγός Χουάν Καγιουαριπάνο, της Εθνικής Φρουράς. Στο βίντεο του 2014, ο Καγκουαριπάνο ανακοίνωσε την αντίθεσή του στην κυβέρνηση Μαδούρο, και το βίντεο φαίνεται πως διαδόθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα ξένα ΜΜΕ. Στο βίντεο της 6ης Αυγούστου ο Καγκουαριπάνο φαίνεται ως εκπρόσωπος της 41ης Ταξιαρχίας Τεθωρακισμένων.

Κάτοικοι της Ναγκουανάγκουα ισχυρίστηκαν πως άκουσαν πυροβολισμούς και είδαν ελικόπτερα να πετούν πάνω από το Φορτ Παραμάτσαϊ νωρίτερα την ίδια ημέρα. Ωστόσο, η ακρίβεια του περιστατικού είναι ασαφής.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας παρακολουθεί τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας τους τελευταίους μήνες, υπό τον φόβο πιθανής εξέγερσης. Η υποτιθέμενη εξέγερση μπορεί απλά να είναι ένα εργαλείο προπαγάνδας ώστε η κυβέρνηση να φανεί ότι βρίσκεται υπό πολιορκία από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.  

Όπως και να έχει, δεν αλλάζει άμεσα την πολιτική κατάσταση στη Βενεζουέλα. Ακόμα και αν όντως συνέβη όπως ισχυρίζεται η φιλοκυβερνητική πλευρά, μια μεμονωμένη αποτυχημένη εξέγερση σε μια περιφερειακή πόλη δεν θα απειλούσε άμεσα την διατήρηση της εξουσίας από την κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v