Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το έξυπνο παιχνίδι της Β. Κορέας με τις απειλές για τη Γκουάμ

Μπορεί η Βόρεια Κορέα να δείχνει κάποια συγκράτηση για την ώρα στο θέμα του Γκουάμ, όμως η ρητορική και οι πυραυλικές δοκιμές της δεν θα τελειώσουν. Οι στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Νότιας Κορέας και ο ρόλος Κίνας-Ρωσίας.

Το έξυπνο παιχνίδι της Β. Κορέας με τις απειλές για τη Γκουάμ

Κάνει πράγματι η Βόρεια Κορέα πίσω στο σχέδιό της για πυραυλική δοκιμή προς την κατεύθυνση της νήσου Γκουάμ; Ο στρατός της χώρας ενημέρωσε τον πρόεδρο Κιμ Γιονγκ Ουν στις 14 Αυγούστου για το σχέδιο κατά τη διάρκεια επίσκεψής στου στην Στρατηγική Δύναμη του Λαϊκού Στρατού της Κορέας, σύμφωνα με αναφορά στο επίσημο Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Κορέας.

Ο πρόεδρος της Βόρειας Κορέας κάλεσε στη συνέχεια την Ουάσινγκτον να σταματήσει την επιθετική της στάση διαφορετικά η Πιονγκγιάνγκ «θα πάρει μια σημαντική απόφαση όπως έχει ήδη δηλώσει».

Αν και ορισμένοι στα ΜΜΕ θεωρούν πως αυτό δείχνει πως η Βόρεια Κορέα κάνει πίσω στην απειλή της για τη Γκουάμ, ωστόσο η δήλωση του Κιμ ευθυγραμμίζεται με τα αρχικά σχόλια του βορειοκορεατικού στρατού.

Στις 10 Αυγούστου, ο στρατός δήλωσε πως θα καταρτίσει σχέδιο, θα το υποβάλει στον Κιμ μέχρι τα μέσα του μήνα και στη συνέχεια ο ίδιος θα παρακολουθεί στενά τις δηλώσεις και τη συμπεριφορά των ΗΠΑ. Το επιχειρησιακό σχέδιο δεν αποτελεί αυστηρή δέσμευση, αλλά μια υπό όρους απειλή προς τις ΗΠΑ να μην πιέσουν τη Βόρεια Κορέα να προχωρήσει σε «αναπόφευκτη στρατιωτική επιλογή».

Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Νότιας Κορέας με την ονομασία Ulchi Freedom Guardian θα πραγματοποιηθούν στις 21-31 Αυγούστου. Έχουμε λιγότερο από εβδομάδα πριν αρχίσουν οι ασκήσεις και περισσότερο από δυο εβδομάδες για να τελειώσουν, αρκετός δηλαδή χρόνος προκειμένου η Βόρεια Κορέα να «ζυγίσει» τις επιλογές της.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις προειδοποίησε στις 14 Αυγούστου την Βόρεια Κορέα πως μια δοκιμή κοντά στη Γκουάμ μπορεί να προκαλέσει πόλεμο και πως οι Αμερικανικές δυνάμεις θα καταρρίψουν οποιοδήποτε μηχανισμό που θα φανεί πως θα έπληττε το νησί. Οι ΗΠΑ (και η Ιαπωνία, πάνω από την οποία θα πετούσαν οι πύραυλοι) πιθανότατα έχουν σχεδιάσει σενάρια στο πλαίσιο των οποίων μια πυραυλική πτήση συνιστά απειλή που απαιτεί ενέργεια για αναχαίτισή της. Πρέσβεις-κλειδιά της Βόρειας Κορέας (περιλαμβανομένων των αντιπροσωπειών σε Κίνα, Ρωσία και ΟΗΕ) επέστρεψαν μάλιστα στη Βόρεια Κορέα στις 14 Αυγούστου για σύσκεψη πολιτικού συντονισμού.

Η δημοσιοποίηση από τη Βόρεια Κορέα της κατάρτισης σχεδίου για εκτόξευση πυραύλων κοντά στη Γκουάμ συνέβαλε ώστε να ενισχυθεί η αντίληψη περί σύγκρουσης εν όψει των στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ-Νότιας Κορέας. Ενίσχυσε επίσης τα χάσματα μεταξύ των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Κίνας αναφορικά με το πώς θα πρέπει να χειριστούν την Βόρεια Κορέα. Μια τέτοια δοκιμή θα έδειχνε ικανότητα της Βόρειας Κορέας για πολλαπλές εκτοξεύσεις κατά στόχου που βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση, και θα ενίσχυε την ικανότητα της Πιονγκγιάνγκ να πλήξει αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις πολύ μακρύτερα από τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Για την Πιονγκγιάνγκ, το να αποτρέψει τη συμμαχία των ΗΠΑ από το να καταλήξει σε απόφαση για πόλεμο και να κρατήσει την Κίνα και τη Ρωσία επικεντρωμένες στο να προσπαθήσουν να αποτρέψουν την όποια αμερικανική απόφαση για σύγκρουση, εξυπηρετεί τόσο για να αγοράσει αρκετό χρόνο στην χώρα ώστε να ολοκληρώσει τα πυρηνικά αποτρεπτικά της μέσα, όσο και να αφαιρέσει την αμερικανική επιλογή για προληπτική στρατιωτική ενέργεια.

Αν και η Βόρεια Κορέα δείχνει συγκράτηση για την ώρα, ωστόσο η φλογερή ρητορική και οι περαιτέρω πυραυλικές δοκιμές οπωσδήποτε δεν έχουν τελειώσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v