Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περί... στατιστικής και ουσίας!

Τάραξε τα νερά η παρέμβαση του ειδικού συνεργάτη του Euro2day.gr για τα τεκταινόμενα το τελευταίο διάστημα στην αγορά Παραγώγων και των επιπτώσεών τους, προκαλώντας την επίσημη αντίδραση του ΧΑ. Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει και, κυρίως, ζητείται συνολική επίλυση του.

Περί... στατιστικής και ουσίας!
Ανακοίνωση για την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου που αφορούσαν κυρίως την αγορά παραγώγων, εξέδωσε απόψε το Χρηματιστήριο Αθηνών *.

Στην ανακοίνωση (βλ. Δεξιά στήλη - ”Συνοδευτικό Υλικό”) υποστηρίζεται μεταξύ άλλων, ότι η δραστηριότητα στην ελληνική αγορά Παραγώγων δεν είναι ιδιαιτέρως διογκωμένη, με παράδειγμα τα όσα συμβαίνουν σε ορισμένα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης και με τη διαπίστωση, ότι η σύγκριση με τα όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ (στοιχεία επί του οποίου περιλαμβάνονταν σε άρθρο– άποψη ειδικού συνεργάτη του euro2day.gr) δεν ήταν αρκούντως... εύστοχη.

Επιπλέον αναφέρεται στην ανακοίνωση -και ορθά - ότι ο εμφανιζόμενος όγκος μετοχών που έχουν πωληθεί άνοικτά είναι 2,1 εκατ. μετοχές και όχι 20,5 εκατ. μετοχές όπως εκ παραδρομής σημείωσε ο συντάκτης του άρθρου ”Η φούσκα” των παραγώγων”, ( διαβάστε το παραπλεύρως στο ”Σχετικά άρθρα”) .

Από την πλευρά του euro2day.gr και με δεδομένο το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί για το θέμα, πρέπει να τονισθούν τα ακόλουθα για λόγους τάξεως αλλά και ουσίας:

* Η σύγκριση με τα τεκταινόμενα στις ΗΠΑ (δείκτης S&P) έγινε με δεδομένο ότι πρόκειται για την πλέον ρευστή, την μεγαλύτερη και κατά τεκμήριο την πλέον αποτελεσματική αγορά στον κόσμο.

* Κατά τα λοιπά η σύγκριση μιας περιφερειακής αγοράς, όπως η δική μας, με διάφορες μεγάλες αγορές δεν έχει ιδιαίτερο νόημα. Iδίως όταν για τη δημιουργία εντυπώσεων επισημαίνεται από το ΧΑΑ ότι στη Γερμανία (μια αγορά που έχει υποστεί ως τώρα τις υψηλότερες απώλειες για το 2002, ενώ το ”δικό της” Nasdaq, η NeuerMarkt έβαλε... λουκέτο) τα παράγωγα κινούνται σε πολλαπλάσια επίπεδα, σε σχέση με την Ελλάδα!! Και ιδίως όταν τα διαθέσιμα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το ΧΑΑ, σταματούν στον... Ιούνιο του 2002 (!), πριν δηλαδή αρχίσει η μεγάλη πτώση του Ιουλίου στις αγορές!

Επιπλέον θα πρέπει να επισημανθεί ότι η άποψη του αρθρογράφου του euro2day.gr αποσκοπούσε να περιγράψει την αναμφισβήτητη ”εντατικοποίηση” των δραστηριοτήτων στο ΧΠΑ, σε μια περίοδο, κατά την οποία η υποκείμενη αγορά ατονεί ολοένα και περισσότερο κι όχι να προβεί σε στατιστικές παρουσιάσεις δραστηριοτήτων... ανά τις αγορές.

Ουδείς φαίνεται να αμφιβάλλει, ότι η τάση στα παράγωγα είναι καθαρά υπερ της πτώσης των τιμών το τελευταίο διάστημα και το ερώτημα, το μεγάλο ερώτημα, το οποίο τίθεται στο άρθρο, είναι αν βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας πτωτικής υπερβολής αντίστροφης της ανοδικής υπερβολής του 1999.

Μιας υπερβολής που ενδέχεται να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες κάποιους ”επενδυτές” (κερδοσκόπους, τζογαδόρους δεν έχει σημασία η διατύπωση) που τοποθετούνται τώρα στην αγορά παραγώγων, νομίζοντας ότι είναι μια πηγή εύκολου πλουτισμού, όπως συνέβη παλαιότερα με τις μετοχές.

Ουδείς σώφρων μπορεί να υποστηρίξει, ότι πρέπει να κλείσει το χρηματιστήριο παραγώγων, όπως λανθασμένα υποστήριξαν παλαιότερα κάποιοι παράγοντες. Ούτε είναι σκόπιμες σε μια αγορά οι ηθικοπλαστικές κατηγορίες περι ”κακών κερδοσκόπων” κ.λ.π.

Ωστόσο υπάρχουν φαινόμενα που είναι ανησυχητικά. Μεταξύ αυτών, το μεγάλο discount που παρατηρείται στην αγορά παραγώγων το τελευταίο διάστημα, σε σχέση με τους υποκείμενους δείκτες (της τάξεως του 3%, ενδοσυνεδριακά ακόμη και 3,5%) χωρίς όμως σε πολλές περιπτώσεις να κλείνει με τη μέθοδο του arbitrage, όπως θεωρητικά θα έπρεπε να συμβαίνει μέσω των market makers (το λεγόμενο σόρτ σκουίζ). Ένα ερώτημα το οποίο βεβαίως ζητά απάντηση.

Eνα άλλο θέμα, το οποίο θίχτηκε σήμερα δημοσίως και από τον πρόεδρο του ΣΜΕΧΑ, τον κ. Βοϊλλή, αφορά το λεγόμενο uptick rule, το οποίο, πληροφορίες αναφέρουν ότι, ”παραβιάζεται” στην πράξη καθώς στις εντολές επαναγοράς δεν αναγράφεται υποχρεωτικά το buy cover short, με αποτέλεσμα, όπως υποστηρίξε και ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, να γίνονται εν συνεχεία πολλαπλάσιες κινήσεις σορταρίσματος.

Πέραν όλων αυτών όμως, θα αποτελούσε κυνήγι μαγισσών να υποστηριχθεί η άποψη, ότι ”για όλα φταίνε” τα παράγωγα, τα οποία όμως δρουν ενδεχομένως ως ”επιταχυντής” ή ”ενισχυτής” μιας ήδη διαμορφούμενης κατάστασης, στη τρέχουσα συγκυρία.

Το μείζον θέμα αφορά την Κύρια Αγορά, δηλαδή τη Σοφοκλέους, και την πλήρη έλλειψη ”πρόθυμων αγοραστών” και ιδίως την έλλειψη σταθεροποιητικών θεσμών, μακροπρόθεσμης επένδυσης όπως είναι τα pension funds και τα μακρόπνοα επενδυτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα του εξωτερικού. Κι ακόμη, ένας θεσμός παροχής ρευστότητας στις μετοχές, όπως ο θεσμός του market maker, που ως τώρα δεν έχει βρεί το δρόμο της πρακτικής εφαρμογής.

Συνεπώς, οι αρχές και οι παράγοντες της αγοράς θα πρέπει όντως να βρουν συνολικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της αγοράς με τη ”ψυχραιμία” για την οποία κάνει λόγο και η ανακοίνωση του ΧΑΑ.

euro2day.gr

* Το πλήρες κείμενο της απάντησης του ΧΑ δημοσιεύεται στη Δεξιά Στήλη (”Συνοδευτικό Υλικό”)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v