Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Pimco: Τα τρία σενάρια για τις ιταλικές εκλογές και οι κίνδυνοι

Η Pimco εξετάζει τρία πιθανά σενάρια από τις σημερινές κάλπες στην Ιταλία αλλά και τον κίνδυνο «βραχυπρόθεσμου ατυχήματος» για τους επενδυτές. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι πολιτικές φατρίες και τα ιταλικά ομόλογα.

Pimco: Τα τρία σενάρια για τις ιταλικές εκλογές και οι κίνδυνοι

Η σημερινή εκλογική αναμέτρηση στην Ιταλία είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό πολιτικό γεγονός στην Ευρώπη φέτος.

Με την υποστήριξη των ψηφοφόρων να κατανέμεται ομοιόμορφα μεταξύ τριών πολιτικών φατριών - της κεντροδεξιάς με επικεφαλής το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια (Forza Italia) και τη Λέγκα του Βορρά (Northern League- NL), της κεντροαριστεράς με επικεφαλής το Δημοκρατικό Κόμμα και το αντικαθεστωτικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S) - οι πιθανότητες ότι οι εκλογές θα δώσουν μια ισχυρή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση φαίνονται λίγες, επισημαίνει η Pimco.

Αν και αυτό δεν αποτελεί καλό στοιχείο για ένα κράτος με υψηλό χρέος και σημαντική ανάγκη μεταρρύθμισης, ο σχηματισμός μιας αδύναμης κυβέρνησης δεν αποτελεί τεράστια ανησυχία για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες βλέπουν περισσότερο την κυκλική ανάπτυξη στην Ευρώπη και δεν επικεντρώνονται στα μεσοπρόθεσμα ζητήματα.

Αυτό που φαίνεται να ενδιαφέρει τις αγορές περισσότερο είναι να αποφευχθεί ένα «βραχυπρόθεσμο ατύχημα». Στο πλαίσιο αυτών των εκλογών, ένα τέτοιο ατύχημα θα ήταν πιθανώς ο σχηματισμός μιας αντικαθεστωτικής κυβέρνησης χτισμένη πάνω σε μια πλατφόρμα ευρωσκεπτικισμού.

Ο ακραίος κίνδυνος και τα πιο πιθανά αποτελέσματα

Η Pimco, o μεγαλύτερος διαχειριστής ομολόγων στον κόσμο, δεν μπορεί να αποκλείσει τελείως ένα αποτέλεσμα «ατυχήματος», αλλά θα το θεωρεί ως tail risk, δηλαδή ακραίο γεγονός. Μια αντικαθεστωτική κυβέρνηση θα μπορούσε ενδεχομένως να προκύψει από μια μετεκλογική συμμαχία μεταξύ του Κινήματος των Πέντε Αστέρων (M5S), της Λέγκας του Βορρά (NL) και ίσως του άκρως δεξιού κόμματος των Αδελφών της Ιταλίας (BoI).

Ωστόσο, αυτό το σενάριο φαίνεται απίθανο για διάφορους λόγους. Πρώτον, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα κόμματα αυτά δεν θα συγκεντρώσουν αρκετές ψήφους για να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Δεύτερον, τα κόμματα αυτά έχουν την τάση να απευθύνονται σε διαφορετικές βάσεις ψηφοφόρων: η Λέγκα του Βορρά σε ψηφοφόρους που προέρχονται από το βορρά και τη δεξιά, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων σε ψηφοφόρους που είναι από το Νότο με ετερογενείς ιδεολογίες και τρίτον το M5S έχει απομακρυνθεί από την ευρωσκεπτική του στάση πρόσφατα.

Πιθανότατα, θα σχηματιστεί μια μετριοπαθής κυβέρνηση, με επικεφαλής την κεντροδεξιά εάν συγκεντρώνει αρκετές ψήφους ή ένας μεγάλος συνασπισμός. Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι δεν υπάρχει συμφωνία και προκαλούνται τελικά νέες εκλογές. Οι επενδυτές είναι πιθανό να θεωρήσουν μια μετριοπαθή κυβέρνηση ως θετικό νέο, τις νέες εκλογές από ουδέτερο έως ελαφρώς αρνητικό και μια ευρωσκεπτικιστική συμμαχία ως σαφώς αρνητική εξέλιξη.

Μετεκλογικά σενάρια και οι προοπτικές των ιταλικών ομολόγων

Η Pimco εξετάζει τρία πιθανά σενάρια για τους επενδυτές εν μέσω των ιταλικών εκλογών:

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός αποκτά την απόλυτη πλειοψηφία. Η διαμόρφωση κυβερνήσεων σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανόν να είναι γρήγορη. Το κόμμα Forza Italia θα είναι πιθανώς το κορυφαίο κόμμα και θα έχει την επιλογή του πρωθυπουργού (σ.σ. εισηγείται τον νυν επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου κο Ταγιάνι). Τα περιθώρια των ιταλικών κρατικών ομολόγων θα πρέπει να μειωθούν μετά από αυτό το αποτέλεσμα.

Το πιθανότερο σενάριο: κανένας νικητής, με τα αποτελέσματα ευθυγραμμισμένα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις Ο κεντροδεξιός συνασπισμός λειτουργεί καλά, αλλά δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, έχουν ως ανώτατο όριο το 30% των ψήφων. Οι κυβερνητικές διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να παραταθούν αλλά πιθανόν να καταλήξουν σε μια μεγάλη κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία του Forza Italia και του Δημοκρατικού Κόμματος, υποστηριζόμενη από βουλευτές και από άλλα κόμματα / συνασπισμούς. Η μεταβλητότητα στην αγορά θα μπορούσε να παραμείνει υψηλή κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, δεδομένης της αβεβαιότητας, αλλά η ενδεχόμενη κυβερνητική συμφωνία θα πρέπει να οδηγήσει σε κάμψη των περιθωρίων των ιταλικών ομολόγων. Αν δεν βρεθεί συμφωνία και απαιτούνται νέες εκλογές, τα περιθώρια θα μπορούσαν να παραμείνουν διευρυμένα για αρκετό καιρό.

Κανένας νικητής, με το M5S να ξεχωρίζει. Σε αυτό το σενάριο, το M5S αποκτά πάνω από το 35% των ψήφων. Μια ευρωσκεπτιστική συμμαχία θα εξακολουθεί να είναι δύσκολο να δημιουργηθεί, αλλά οι αγορές θα ασχοληθούν με αυτή τη δυνατότητα. Ο Luigi Di Maio, επικεφαλής του M5S, θα μπορούσε να λάβει μια «διερευνητική εντολή» για να σχηματίσει μια κυβέρνηση, η οποία θα μπορούσε να αποτύχει, αλλά θα μπορούσε να «φοβίσει» τις αγορές. Τα περιθώρια των ιταλικών ομολόγων θα διευρυνθούν σχεδόν σίγουρα σε αυτό το αποτέλεσμα. Η πιθανή αποτυχία του Μ5S να σχηματίσει κυβέρνηση θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε μικρότερη διαφορά, εκτός εάν σχηματιστεί μια ευρωσκεπτική συμμαχία μεταξύ του M5S / NL / BoI (το σενάριο του tail risk).

Ενώ η περίοδος αστάθειας, εάν η Ιταλία δεν κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση σύντομα μετά τις εκλογές, θα υπάρχει, κοιτάζοντας τους επόμενους έξι έως 12 μήνες, πιστεύουμε ότι τα περιθώρια των ιταλικών ομολόγων θα «αγκυροβολήσουν» στα περισσότερα σενάρια, εκτιμάει η Pimco. “Είμαστε αρκετά ουδέτεροι όσον αφορά τα ιταλικά ομόλογα στα σημερινά επίπεδα τους, θέση που αντικατοπτρίζει τις προοπτικές για μια ισορροπία μεταξύ καλών κυκλικών συνθηκών / του περιορισμένου πολιτικού κινδύνου και των μεσοπρόθεσμων ανησυχιών σχετικά με την υποδομή της Ευρωζώνης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v