Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Stratfor: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η Κίνα

Η επιβράδυνση της ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας δημιουργεί νέους πονοκεφάλους για το Πεκίνο. Ο κίνδυνος χρεοκοπίας τροπικών κυβερνήσεων. Οι πολιτικές αναταραχές σε Χονγκ Κονγκ, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ.

Stratfor: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η Κίνα

Η ανάκαμψη της Κίνας θα ανεβάσει ταχύτητα, ενώ το Πεκίνο εξετάζει τη στάση του για τον ουκρανικό πόλεμο, αναφέρει το Stratfor στις τριμηνιαίες προβλέψεις του. Αναλυτικότερα:

Κίνα

Το Πεκίνο θα παράσχει μέτρια πολιτική υποστήριξη στην οικονομία της χώρας, που αναπτύσσεται με βραδύ ρυθμό, κάτι που θα ενισχύσει εν μέρει την ανάπτυξη στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία, όμως οι δυνητικές δυτικές κυρώσεις μπορεί να εμποδίσουν την ανάκαμψη της Κίνας.

Καθώς η κινεζική οικονομία ανακάμπτει σιγά-σιγά, το Πεκίνο θα παραμείνει επικεντρωμένο στη δημοσιονομική στήριξη των επιχειρήσεων, αποτρέποντας την αύξηση του ποσοστού ανεργίας και ενθαρρύνοντας την ανάκαμψη της κατανάλωσης χωρίς να επιδεινωθούν τα προβλήματα χρέους.

Παρ’όλ’ αυτά, η πτώση των ακινήτων της Κίνας θα επιβαρύνει το καταναλωτικό κλίμα και η μειωμένη ζήτηση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα παρασύρει την ανάπτυξη της κινεζικής μεταποίησης, ακόμη και αν η εγχώρια ανάκαμψη αντισταθμίσει κάπως αυτή την πτώση των εξαγωγικών παραγγελιών.

Η κυβέρνηση αρνήθηκε να επαναλάβει τους περιορισμούς zero Covid ακόμη και μετά το ρεκόρ μολύνσεων στις αρχές του 2023, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο κίνδυνος νέων διαδηλώσεων κατά των λοκντάουν σε εθνικό επίπεδο παραμένει χαμηλός. Ωστόσο, η απειλή τοπικών ταραχών παραμένει αυξημένη για θέματα ανεργίας, καθώς και για προβλήματα ακίνητης περιουσίας, τραπεζών, ασφάλισης υγείας και συντάξεων.

Εάν οι τοπικές κυβερνήσεις περικόψουν θέσεις εργασίας και κοινωνικές δαπάνες για να αντισταθμίσουν την έλλειψη πραγματικών εσόδων από τη γη και να αντιμετωπίσουν τα χρόνια των υψηλών δαπανών στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της Covid-19, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχές· εάν δεν το κάνουν, θα μπορούσε να ωθήσει τις χρεοκοπίες των τοπικών κυβερνήσεων.

Η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας θα ενισχύσει κάπως την ανάπτυξη στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία αντισταθμίζοντας την κάμψη της δυτικής ζήτησης, αλλά η διαφορά μεταξύ του κινεζικού και του δυτικού προφίλ ζήτησης για ασιατικά προϊόντα θα περιορίσει αυτό το αποτέλεσμα. Ομοίως, η επιστροφή του κινεζικού εξερχόμενου τουρισμού θα βοηθήσει στην οικονομική ανάκαμψη της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Σε περίπτωση που η Κίνα παράσχει θανατηφόρα όπλα στη Ρωσία για τον πόλεμό της στην Ουκρανία, αυτό θα μπορούσε να επιφέρει οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις της Δύσης στην Κίνα. Αυτό το σενάριο θα προκαλούσε ένα de facto πάγωμα της επέκτασης των εμπορικών και επενδυτικών δεσμών μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης και των ΗΠΑ, καθώς οι κίνδυνοι φήμης και συμμόρφωσης με τις κυρώσεις που συνεπάγεται η συνεργασία με την Κίνα αυξάνονται. Αυτοί οι περιορισμοί θα παρεμπόδιζαν σημαντικά την οικονομική ανάκαμψη της Κίνας μετά την Covid.

Χονγκ Κονγκ

Το Χονγκ Κονγκ είναι απίθανο να επεκτείνει τον Νόμο για την Εθνική Ασφάλεια το 2023, αλλά η αυστηρότερη εφαρμογή και επιβολή του υφιστάμενου νόμου θα αυξήσει τους κινδύνους συμμόρφωσης και φήμης για τις ξένες επιχειρήσεις.

Το 2023, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ είναι απίθανο να επεκτείνουν τον νόμο για την εθνική ασφάλεια τον οποίο το Πεκίνο επέβαλε στην επικράτεια τον Ιούνιο του 2020, αφού το θέμα απουσίαζε από τη νομοθετική ατζέντα του 2023 και ο ηγέτης Τζον Λι ισχυρίστηκε τον Ιανουάριο ότι μπορεί να μην επεκταθεί μέχρι το 2024.

Αυτή η αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα οφείλεται στην επιθυμία της κυβέρνησης να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάκαμψη και να αποφύγει να ενισχύσει τις πιθανότητες του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος στις επερχόμενες εκλογές της Ταϊβάν τον Ιανουάριο του 2024. Ακόμη και αν ο νόμος για την εθνική ασφάλεια δεν επεκταθεί το 2023, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ θα εμβαθύνουν την εφαρμογή και την επιβολή των πολιτικών που σχετίζονται με τον νόμο κατά το δεύτερο τρίμηνο, όπως αποδεικνύεται από την πρόσφατη εμφάνιση ρητρών στις μισθώσεις ακινήτων του Χονγκ Κονγκ που θα επιτρέπουν στην κυβέρνηση να ακυρώνει τις συμβάσεις εάν εντοπίζει απειλές για την εθνική ασφάλεια, και από το αίτημα της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας τον Ιανουάριο να απαγορεύσει το νομοθετικό σώμα σε ξένους δικηγόρους να εκπροσωπούν κατηγορούμενους σε υποθέσεις που σχετίζονται με παραβιάσεις του νόμου για την εθνική ασφάλεια.

Αυτά τα μέτρα θα αυξήσουν τους κινδύνους συμμόρφωσης και φήμης για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Χονγκ Κονγκ, ενώ η συνεχής πολιτικοποίηση του δικαστικού σώματος θα διαβρώσει το κράτος δικαίου.

Τώρα που οι περιορισμοί για την Covid 19 έχουν καταργηθεί, μπορεί να επαναληφθούν μικρής κλίμακας διαδηλώσεις πολιτών στην επικράτεια, καθώς η δυσαρέσκεια με την κυβέρνηση παραμένει υψηλή, αλλά η σκληρή αστυνόμευση θα περιορίσει τη δυνατότητα αυτών των διαδηλώσεων να αυξηθούν σε κλίμακα και διάρκεια και να μετατραπούν σε κάτι που να θυμίζει τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας το 2019-2020.

Ταϊλάνδη

Οι γενικές εκλογές του Μαΐου στην Ταϊλάνδη προοιωνίζονται πιθανό πολιτικό χάος και κοινωνικές αναταραχές καθώς οι εκλογικοί θεσμοί θα επιτρέπουν την παρέμβαση εκ μέρους συμφερόντων που υποστηρίζονται από τον στρατό. Η απόφαση του Ταϊλανδού πρωθυπουργού Πραγιούθ Τσαν-ότσα τον Φεβρουάριο να διαλύσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων και να διενεργήσει πρόωρες εκλογές, πιθανότατα στις 7 Μαΐου, σημαίνει πως η χώρα θα βιώσει αυξημένη πολιτική αναταραχή κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Το εκλογικό σύστημα «γέρνει» βαρύτατα υπέρ των κομμάτων που υποστηρίζονται από τον στρατό, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εκλογικής παρέμβασης. Αυτό, με τη σειρά του, είναι πιθανό να οδηγήσει σε μεγάλης κλίμακας κοινωνική αναταραχή, εάν οι αρχές θεωρηθεί ευρέως ότι υπονομεύουν τη δημοκρατική διαδικασία.

Το Σύνταγμα της Ταϊλάνδης του 2017 παραχωρεί στην διορισμένη από τον στρατό Γερουσία τεράστια εξουσία για τον καθορισμό του πρωθυπουργού, η οποία, εάν έρθει σε σύγκρουση με την επιλογή της Βουλής που καθορίζεται με ψηφοφορία, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα κοινοβούλιο με κόμματα χωρίς αυτοδυναμία και σε πολιτικό αδιέξοδο.

Σε αυτό το σενάριο, οικονομικά ζητήματα όπως το υψηλό κόστος διαβίωσης, το χρέος των νοικοκυριών και οι στάσιμοι μισθοί δεν θα ήταν πιθανό να βελτιωθούν, αποδυναμώνοντας την ανάκαμψη της Ταϊλάνδης μετά την Covid, που είναι ήδη η πιο αδύναμη στη Νοτιοανατολική Ασία.

Από την άποψη της εξωτερικής πολιτικής, στην απίθανη περίπτωση μιας αποφασιστικής νίκης της αντιπολίτευσης, οι σχέσεις της Ταϊλάνδης με τη Δύση θα βελτιωθούν δραματικά. Εναλλακτικά, η συνέχιση της στρατιωτικά υποστηριζόμενης διακυβέρνησης μέσω της παρέμβασης στις εκλογές θα βλάψει βραχυπρόθεσμα τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, αλλά η σχέση ασφαλείας της Ουάσινγκτον με την Μπανγκόκ θα οδηγήσει τελικά σε αποσταθεροποίηση των σχέσεων. Ο αντίκτυπος αυτής της πολιτικής αναταραχής θα επεκταθεί πιθανότατα μέχρι το τέλος του έτους και ενδεχομένως και πέραν αυτού.

Βιετνάμ

Ο διορισμός νέου προέδρου στο Βιετνάμ θα βάλει τέλος σε μια σύντομη περίοδο πολιτικής αναταραχής, ενώ μια επιθετική μάχη ενάντια στη διαφθορά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα. Ο διορισμός του Βο Βαν Θουόνγκ στη θέση του κρατικού προέδρου του Βιετνάμ στις 2 Μαρτίου αντιπροσωπεύει μια συγκέντρωση εξουσίας υπό τον επικεφαλής του Βιετναμέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος Νγκουγιέν Φου Τρονγκ που θα βάλει τέλος στις μάχες εξουσίας των ομάδων εντός της πολιτικής των ελίτ του Βιετνάμ, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη αλλαγή ηγεσίας το 2026.

Αυτό σημαίνει ότι η εκστρατεία του Βιετνάμ κατά της διαφθοράς θα ενταθεί κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου και πέραν αυτού. Μακροπρόθεσμα, η εκστρατεία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε ένα πιο διαφανές επιχειρηματικό περιβάλλον στο Βιετνάμ, το οποίο θα καταστήσει τη χώρα πιο ελκυστική για τους ξένους επενδυτές.

Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, οι συνεχιζόμενες συλλήψεις επιχειρηματιών και κυβερνητικών αξιωματούχων που κατηγορούνται για διαφθορά θα έχουν ως αποτέλεσμα οι επενδυτές και οι δημόσιοι υπάλληλοι να υιοθετούν μια πολύ πιο προσεκτική προσέγγιση στις αλληλεπιδράσεις τους, γεγονός που είναι πιθανό να επιβραδύνει τις επενδυτικές αποφάσεις και τη χορήγηση δημόσιων εγκρίσεων σε επιχειρήσεις (καθώς οι υπάλληλοι θα φοβούνται να χορηγούν εγκρίσεις επειδή δεν είναι σίγουροι για το τι θα πυροδοτήσει μια παράβαση διαφθοράς). Ακόμη και με την εφαρμογή αυτών των μέτρων, η προσέγγιση του Βιετνάμ για τη διαφθορά θα παραμείνει αντιδραστική, πράγμα που σημαίνει ότι πολλές από τις διαρθρωτικές κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που ευνοούν τη διαφθορά θα παραμείνουν ανεπίλυτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v