Σοφοκλέους: Ποιοι βυθίστηκαν, ποιοι... αντέχουν

Τι συμπεράσματα προκύπτουν από την «ελεύθερη πτώση» που ξεκίνησε ουσιαστικά στις 20/7/07. Γιατί την... πάτησαν και οι «παλιοί» επενδυτές. Ποιες μετοχές «βυθίστηκαν» και ποιες είναι οι 19 που έγραψαν κέρδη!

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Σοφοκλέους: Ποιοι βυθίστηκαν, ποιοι... αντέχουν
* Δείτε το αρχείο με τους αναλυτικούς πίνακες των μετοχών με τις μεγαλύτερες απώλειες από 20/7/07 αλλά και με τις 19 μετοχές που διασώθηκαν, στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να «έγραψε μέγιστο» μέσα στο φθινόπωρο (λόγω ανόδου ΔΕΗ, κρατικόχαρτων και λοιπών δεικτοβαρών τίτλων), πλην όμως η πτώση των μετοχών της Σοφοκλέους ξεκίνησε ουσιαστικά από την 20ή Ιουλίου του 2007…

Από τότε μέχρι και χθες, 105 μετοχές καταγράφουν απώλειες υψηλότερες του 50%.

Οι περισσότερες από τις μετοχές αυτές είναι τίτλοι εταιριών με μέτρια ή και προβληματικά οικονομικά στοιχεία: Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (-89%), Lannet (-87%), ΔΙΕΚΑΤ (-85%), VELL (-80,5%), Μαΐλλης (-80%), Κλωνατέξ, Μεσοχωρίτης, Ideal, Shelman κ.ά.

Πολλές ωστόσο εταιρίες που ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία (πτώση ανώτερη του 50%) θεωρούνται «σοβαρές» ή και «πολύ σοβαρές», όπως οι εταιρίες του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, το Ιατρικό Κέντρο, η Μηχανική, ο Νηρέας, η ΤΕΡΝΑ, η Autohellas, η Marfin Popular Bank, η Αλουμύλ Μυλωνάς, τα Folli Follie, τα Πλαστικά Θράκης, ο Μυτιληναίος, η Info-Quest, η Byte, η Intracom, η Κλουκίνας - Λάππας κ.ά.

Δεν ήταν επίσης λίγες οι «σοβαρές» εταιρίες που είδαν στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τις μετοχές τους να υποχωρούν μεταξύ του 40% και του 50% (Sprider, J&P Άβαξ, ΓΕΚ, Lamda Development, Τιτάν, Σωληνουργεία Κορίνθου κ.ά.).

---Γιατί «την πάτησαν» και οι παλιοί

Όπως φαίνεται, λοιπόν, το τελευταίο δωδεκάμηνο δεν υποχρεώθηκαν σε πολύ μεγάλη πτώση μόνο οι περιφερειακές μετοχές που για διάφορους λόγους (δράση διαφόρων λόμπι, φήμες για εξαγορές και «οχήματα», υπεραισιοδοξία εποχής κ.λπ.) είχαν «φουσκώσει» για τα καλά, αλλά και οι λεγόμενες σοβαρές εταιρίες, διαψεύδοντας όσους «παλιούς» έλεγαν ότι οι καλές επιχειρήσεις είναι σταθερές στο ταμπλό και οι περιφερειακές μόνο είναι οι επικίνδυνες…

«Την πάτησαν» βέβαια και οι -εδώ και δεκαετίες- «παραδοσιακοί οπαδοί» των τραπεζικών χαρτιών, οι οποίοι υποχρεώθηκαν και αυτοί σε καθόλου ευκαταφρόνητες απώλειες. Έχουμε λοιπόν και λέμε: Εθνική Τράπεζα -37,7%, Κύπρου -35,6%, Πειραιώς -30%, Alpha Bank -24%, ATEbank -47%, Eurobank -43%, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο -43,6% κ.ά.

«Οι μετοχές με υψηλό μέρισμα είναι η καλύτερη συνταγή απέναντι σε ένα χρηματιστήριο που πέφτει», έλεγαν οι «παλιοί», αλλά ούτε και αυτή η... συνταγή φαίνεται να απέδωσε τα μέγιστα (π.χ. Μυτιληναίος -54,5%, Μοτοδυναμική -47,3%, Nexans -39%, Mevaco -36,5%, Βάρδας -35,4%, Πετρόπουλος -31%, FG Europe -20,6%, ΟΠΑΠ -12,5% κ.ά.).

Πάντως, η αλήθεια είναι ότι ένα χαρτοφυλάκιο με τίτλους υψηλών μερισματικών αποδόσεων θα αποδεικνυόταν καλύτερη επιλογή από αυτήν του Γενικού Δείκτη του Χ.Α.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι μπορεί μεν οι μετοχές των καλών εταιριών με τις ισχυρές προοπτικές, ή τα «γερά» μερίσματα, να τα πήγαν καλύτερα από τον μέσο όρο της Σοφοκλέους, ωστόσο η τρέχουσα χρηματιστηριακή πραγματικότητα είναι σήμερα πολύ πιο σύνθετη σε σχέση με το παρελθόν και έτσι πολύ δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τις «παλιές, απλές συνταγές του παρελθόντος».

---19 μετοχές σημείωσαν άνοδο!

Και όμως, μέσα σ’ αυτήν την «ελεύθερη πτώση» της Σοφοκλέους, υπήρξαν και 19 τίτλοι που κατάφεραν να σημειώσουν άνοδο. Σε μερικές από αυτές αναφερόμαστε αμέσως παρακάτω.

Ξεχωρίζει η κατηγορία των «κρατικόχαρτων» (ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), τα οποία είτε λόγω σχεδιαζόμενων κυβερνητικών πρωτοβουλιών είτε λόγω φημών για κινήσεις που θα ακολουθήσουν έχουν λάβει την ανιούσα, προεξοφλώντας θετικότερες εξελίξεις για το μέλλον.

Η άνοδος του Τηλέτυπου οφείλεται στην κερδοφόρα πώληση του συνδρομητικού καναλιού NOVA, καθώς και στην είσοδο «έξυπνου χρήματος» στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Και ο άγιος… Τζιβέλλη θέλει και για τον λόγο αυτόν η Crown Hellas Can έχει λάβει την ανιούσα μετά τη δεύτερη άρνηση του επενδυτή να ενδώσει στην τιμή της δημόσιας πρότασης που υπέβαλε ο βασικός μέτοχος.

ΑΒ Βασιλόπουλος: Εκτίναξη κερδοφορίας, η οποία οδηγεί σε λογικότατους δείκτες ακόμη και μετά την ανοδική πορεία του τίτλου.

Πραξιτέλειο: Τριπλασιασμός της μετοχής, ως αποτέλεσμα της πολύ χαμηλής εμπορευσιμότητας του τίτλου.

Centric: Η είσοδος στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας έχει μεταβάλει το «κέντρο βάρους» και τις προοπτικές της εταιρίας.

ΓΕΚΕ: Μετοχή με υψηλή μερισματική απόδοση και πολύ χαμηλή εμπορευσιμότητα.

Creta Farm: Η αγορά περιμένει πολλά από τη διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων της εισηγμένης.

* Δείτε το αρχείο με τους αναλυτικούς πίνακες των μετοχών με τις μεγαλύτερες απώλειες από 20/7/07 αλλά και με τις 19 μετοχές που διασώθηκαν, στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v