Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετζετάκις: Θα φτάσει το «μαχαίρι στο κόκαλο»;

Έναν περίπου χρόνο μετά την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, αναπάντητα παραμένουν όλα τα ερωτήματα γύρω από μια υπόθεση που «μυρίζει» σκάνδαλο καραμπινάτο. Το χρονολόγιο αυτής.

Πετζετάκις: Θα φτάσει το «μαχαίρι στο κόκαλο»;
Σε λίγες ημέρες κλείνει ένας χρόνος από την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρείας Πετζετάκις (με σκοπό η διοίκηση της εισηγμένης να ενημερώσει πειστικά το επενδυτικό κοινό σχετικά με τις συζητήσεις της με τον οίκο Javes) και περίπου δύο χρόνια από τη στιγμή όπου ξεκίνησαν οι σχετικές διαπραγματεύσεις της διοίκησης της εταιρείας με τον προαναφερόμενο ξένο οίκο.

Δύο λοιπόν χρόνια μετά, οι μέτοχοι μειοψηφίας έχουν γίνει μάρτυρες απίστευτων γεγονότων και εξελίξεων, που προκαλούν εύλογες υποψίες για καραμπινάτο σκάνδαλο μεγάλων διαστάσεων, που φυσικά κινδυνεύει και αυτό να μπει στις… ελληνικές καλένδες.

Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα από την αρχή:

1η Απριλίου 2010:
Η εισηγμένη ανακοινώνει πως εντός του Απριλίου θα υπογραφεί συμφωνία αναδιοργάνωσης του χρέους και θα προχωρήσουν οι σχετικές ενέργειες που θα την ενισχύσουν κεφαλαιακά. Μη εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας ήταν ο βασικότερος μέτοχός της Γ. Πετζετάκις.

3 Μαΐου 2010: Ο Απρίλιος παρέρχεται χωρίς να συμβεί το παραμικρό και η διοίκηση της Πετζετάκις επανέρχεται ανακοινώνοντας πως οι διαπραγματεύσεις με επενδυτικό οίκο του εξωτερικού για αναδιάρθρωση του χρέους και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου βαίνουν προς το τελικό στάδιο της συμφωνίας.

28 Ιουνίου 2010: Ούτε το επόμενο δίμηνο κλείνει η συμφωνία και η διοίκηση της εταιρείας δεν δείχνει να ανησυχεί. Ο πρόεδρος της εισηγμένης, μάλιστα, Γ. Πετζετάκις, στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, είχε δηλώσει πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην προχωρήσει η συμφωνία», συμπληρώνοντας πως είναι θέμα χρόνου η ολοκλήρωσή της και ότι οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται σε τεχνικής φύσεως προβλήματα. Σύμφωνα επίσης με τον ίδιο, ο όμιλος θα εξασφάλιζε ικανά κεφάλαια να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή του σε μακροπρόθεσμη βάση.

16 Νοεμβρίου 2010: Οι μήνες περνούν και κεφάλαια δεν έρχονται. Η διοίκηση της Πετζετάκις δηλώνει πως η ενδιάμεση χρηματοδότηση ποσού 7 εκατ. ευρώ δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω καθυστέρησης των νομικών διαδικασιών. Και παραθέτει την ανακοίνωση του οίκου Javes πως οι νομικές αυτές διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί στις 18/11/2010.

6 Δεκεμβρίου 2010: Ο οίκος Javes αποδεικνύεται ανακόλουθος για μία ακόμη φορά! Η 18η Νοεμβρίου παρέρχεται (και αυτή) χωρίς να γίνει τίποτα και στις 6/12/2011 (πάλι μέσω της διοίκησης της Πετζετάκις) ανακοινώνει: «Η ρευστοποίηση του εκδοθέντος ομολόγου μέσω του οποίου αντλούνται τα απαιτούμενα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση και την κεφαλαιακή ενίσχυση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών. Η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι λόγω της υπερκάλυψης του ποσού έκδοσης και της ύπαρξης περισσότερων ενδιαφερόμενων αγοραστών παρατάθηκαν οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης και εξαγοράς του ομολόγου». Με άλλα λόγια, «λεφτά υπήρχαν», και μάλιστα με… το παραπάνω.

31 Ιανουαρίου 2011: Στις 13/1/2011 ο επενδυτικός οίκος Javes προσκάλεσε τους ξένους ομολογιούχους δανειστές σε συνάντηση την 26η/1/2011, με σκοπό την τελική παρουσίαση της πρότασης εξαγοράς του συνόλου των ομολογιών τους στην εταιρεία.

Το αν έγινε η συνάντηση είναι άγνωστο, ωστόσο η Javes επανέρχεται (πάντα μέσω των επίσημων ανακοινώσεων της Πετζετάκις) και στις 31/1/2011 δηλώνει πως το ομόλογο που θα χρηματοδοτήσει την εταιρεία βρίσκεται (και πάλι) στο στάδιο της τελικής ρευστοποίησης. Οι χρηματιστηριακές αρχές (αντιλαμβανόμενες πιθανώς το όλο... δούλεμα) την ίδια μέρα αποφασίζουν την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής έως δέκα ημέρες, προκειμένου η εταιρεία «να ενημερώσει επαρκώς το επενδυτικό κοινό σε σχέση με σημαντικές εξελίξεις που σχετίζονται με τις δραστηριότητές της».

7 Φεβρουαρίου 2011: Η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής συνεχίζεται και μετά την πάροδο του δεκαημέρου. Η διοίκηση της Πετζετάκις επανέρχεται στις 7/2/2011 λέγοντας πως η Javes είναι εταιρεία ειδικού σκοπού με έδρα τις Παρθένες Νήσους και μόνο σκοπό τη χρηματοδότηση της Πετζετάκις!

Επίσης, η διοίκηση αναφέρει πως η Javes είχε δεσμευθεί εγγράφως προς το Δ.Σ. της εισηγμένης πως ως το τέλος Φεβρουαρίου 2011 θα προβεί σε πρώτη φάση στη χρηματοδότηση ποσού 25 εκατ. ευρώ.

Το απίστευτο είναι πως μετά από τόσες και τόσες ανακολουθίες της Javes η διοίκηση της Πετζετάκις ανέφερε τα εξής: «Καθ' όσον η εταιρεία είναι βέβαιη ως προς τη θετική έκβαση της επικείμενης χρηματοδότησης από την Javes, δεν έχει προβεί σε αναζήτηση εναλλακτικών σεναρίων χρηματοδότησης»!

15 Φεβρουαρίου 2011: Καθίστανται ληξιπρόθεσμα όλα τα δάνεια της εταιρείας, αλλά η διοίκηση της Πετζετάκις επιμένει πως η εισερχόμενη νέα χρηματοδότηση από την Javes περιλαμβάνει την εξαγορά και την αναδιάρθρωση του συνόλου των ομολογιακών δανείων της.

6 Μαΐου 2011: Αφού έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από την έναρξη των διαπραγματεύσεων και αφού η Javes έχει παραβιάσει τόσες και τόσες φορές τις υποσχέσεις της, τότε μόνο ο βασικότερος μέτοχος της εταιρείας Γ. Πετζετάκις ζήτησε: α) την παραίτηση των εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. επειδή δεν ανταποκρίθηκαν στις υποσχέσεις τους και β) εξηγήσεις για τη δραματική κατάσταση στην οποία περιήλθε η εταιρεία. Το σχετικό αίτημα απορρίφθηκε από την πλειοψηφία του Δ.Σ!

10 Μαΐου 2011: Η διοίκηση της Πετζετάκις εξακολουθεί να επιμένει στο σενάριο της Javes. Ο διευθύνων σύμβουλος και ο γενικός διευθυντής της δήλωσαν πως «η χρηματοδότηση της Πετζετάκις από την Javes βρίσκεται σε εξέλιξη, όμως «αυτήν τη στιγμή δεν είναι ανακοινώσιμες οι ειδικότερες λεπτομέρειες αυτής». Και μετέφεραν δήλωση της Javes πως «εντός των αμέσως επόμενων ημερών θα εισρεύσει στην εταιρεία χρηματικό ποσό για την καταβολή…»!

13 Μαΐου 2011: Τα μέλη του Δ.Σ. Γ. Πετζετάκις και Γ. Παπαγεωργαντάς παίρνουν αποστάσεις από τις παραπάνω δηλώσεις. Μέσα στον Μάιο η έκτακτη γενική συνέλευση που συγκάλεσε ο κ. Πετζετάκις αλλάζει τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου.

9 Ιουνίου 2011: Η νέα διοίκηση της Πετζετάκις δηλώνει πως δεν υφίσταται προοπτική ενίσχυσης του ομίλου από την Javes και δηλώνει πως πρόκειται να διορίσει στο αμέσως προσεχές διάστημα ελεγκτές για τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου.

16 Νοεμβρίου 2011: Η εταιρεία προσφεύγει στις διατάξεις του άρθρου 99 και ο βασικός της μέτοχος συλλαμβάνεται για μία ημέρα λόγω των οφειλών της προς το δημόσιο. Τα δημοσιεύματα φέρουν τη νέα διοίκηση να συζητά την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή…

Τα αναπάντητα ερωτήματα

Έπειτα λοιπόν από αυτά τα δεδομένα, πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα των μετόχων μειοψηφίας, που ζητούν την παρέμβαση των αρμοδίων για τη διαλεύκανσή τους, όπως:

1. Ποιοι ήταν οι μέτοχοι (οι πραγματικοί μέτοχοι) της περιβόητης εταιρείας Javes, που ήταν ειδικού σκοπού, ιδρύθηκε στις Παρθένους Νήσους και ως μοναδικό σκοπό είχε τη χρηματοδότηση της Πετζετάκις;

2. Γιατί ο μη εκτελεστικός πρόεδρος της εισηγμένης Γ. Πετζετάκις χρειάστηκε πάνω από ένα έτος για να διαφοροποιήσει τη στάση του απέναντι στη διοίκηση, παρά το γεγονός ότι η Javes εμφανιζόταν συνεχώς ασυνεπής σε όσα υποσχόταν;

3. Γιατί η διοίκηση της Πετζετάκις επέμενε μέχρι την τελευταία στιγμή σε ένα deal που ακόμη και ο πλέον ανυποψίαστος επενδυτής θα θεωρούσε παρελθόν ύστερα από όσα είχαν γίνει;

4. Ο Γ. Πετζετάκις τον Ιούνιο είχε δηλώσει πως θα προχωρούσε σε διαχειριστικό έλεγχο για τα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης που ουσιαστικά διαχειρίστηκε το deal με την Javes και οδήγησε την εταιρεία στη διακοπή των εργασιών της. Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν περάσει πάνω από έξι μήνες. Προχώρησε ο διαχειριστικός έλεγχος και αν ναι ποια είναι τα ευρήματά του;


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v