Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

IBM εναντίον... ”Βασικού Μετόχου”

Τη ρητή εξαίρεση εταιριών του μεγέθους της IBM από τις διατάξεις του νόμου περί ”Βασικού Μετόχου” ζητά η IBM Ελλάς σε επιστολή της προς την κυβέρνηση, στην οποία διατυπώνει με καυστικό τρόπο τις αντιρρήσεις της ως προς τη δυνατότητα εφαρμογής του νόμου περί του ”Βασικού Μετόχου”. Το πλήρες κείμενο της επιστολής.

IBM εναντίον... ”Βασικού Μετόχου”
Τη ρητή εξαίρεση εταιριών του μεγέθους της IBM από τις διατάξεις του νόμου περί ”Βασικού Μετόχου” ζητά η IBM Ελλάς σε επιστολή της προς την κυβέρνηση, στην οποία διατυπώνει με καυστικό τρόπο τις αντιρρήσεις της ως προς τη δυνατότητα εφαρμογής του νόμου περί του Βασικού Μετόχου”.

Το euro2day.gr φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας την καυστική επιστολή με ημερομηνία 15 Μαρτίου 2005 του Ιωάννη Α. Τερζάκη, προέδρου του ΔΣ και διευθύνοντος συμβούλου ης IBM Ελλάς, η οποία απευθύνεται σε 4 υπουργούς (Πρ. Παυλοπουλο, Γ. Αλογοσκούφη, Δ. Σιούφα και Θ. Ρουσόπουλο) και κοινοποιείται στο Γραφείο του πρωθυπουργού και σε άλλα 14 μέλη του υπουργικού συμβουλίου.



Οπως επισημαίνεται στην επιστολή, η μητρική εταιρία, ήτοι η ”IBM Corporation”, είναι εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και αριθμεί σήμερα περί τους 2.500.000 μετόχους, οι οποίοι μεταβάλλονται καθημερινά λόγω των χρηματιστηριακών συναλλαγών που διενεργούνται.

Οι 2.500.000 μέτοχοι, τονίζεται στην επιστολή, είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα, μεταξύ άλλων, πολυεθνικές εταιρείες (εισηγμένες και μη), αμοιβαία και επενδυτικά κεφάλαια, ασφαλιστικά ταμεία, χρηματιστηριακές και τραπεζικές εταιρείες, οι οποίες με τη σειρά τους ανήκουν σε δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια μετόχους, εις τρόπον ώστε να μπορούμε σήμερα με ασφάλεια να πούμε ότι οι απώτατοι μέτοχοι της ΙΒΜ Ελλάς Α.Ε. είναι πολλές δεκάδες εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα.

Επομένως ο εντοπισμός όλων των παραπάνω μετόχων – φυσικών προσώπων είναι παντελώς αδύνατος.

Αλλά ακόμα και για τη θεωρητική περίπτωση που ο εντοπισμός τους θα ήταν τεχνικώς εφικτός, το Ε.Σ.Ρ. δεν θα είχε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει, στα χρονικά διαστήματα που τάσσει ο νόμος, τον έλεγχο, ως προς τις ασυμβίβαστες ιδιότητες, επί των δεκάδων εκατομμυρίων φυσικών προσώπων – απώτατων μετόχων της ΙΒΜ Ελλάς Α.Ε., ακόμη και εάν ήθελε θεωρηθεί ότι απασχολείται αποκλειστικά και μόνο με το ζήτημα της ΙΒΜ, επισημαίνει ο κ. Τερζάκης.

Με δεδομένα τα παραπάνω και επειδή θεωρούμε, αναφέρεται στην επιστολή, ότι το πνεύμα του νόμου δεν μπορεί να είναι τέτοιο που να καταλήγει σε αποκλεισμό από τις διαγωνιστικές διαδικασίες του Δημοσίου των εταιρειών που έχουν το μέγεθος και τη δομή της ΙΒΜ, έχουμε την πεποίθηση ότι ο νόμος 3310/2005 θα ερμηνευθεί στην επιμέρους εφαρμογή των διατάξεών του κατά τον αυτονόητο τρόπο που θα επιτρέπει τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς του Δημοσίου πολυεθνικών εταιρειών, όπως η ΙΒΜ.

Άλλωστε κάτι τέτοιο είναι και επ’ ωφελεία του Δημοσίου το οποίο έτσι θα συνεχίσει να έχει τη δυνατότητα να επιλέγει τα βέλτιστα κατά περίπτωση προϊόντα και υπηρεσίες ανάμεσα από περισσότερους προσφέροντες, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων από αυτούς, όπως η ΙΒΜ, οι οποίοι εξ ορισμού παρέχουν τα εχέγγυα τεχνογνωσίας και οικονομικής φερεγγυότητας, επισημαίνεται με έμφαση.

Για τους παραπάνω λόγους η ΙΒΜ ζητά την άμεση έκδοση όλων εκείνων των ερμηνευτικών διατάξεων, πράξεων, εγκυκλίων κ.λπ. των αρμοδίων κατά περίπτωση υπηρεσιών, οι οποίες θα αποτυπώνουν και ρητώς το ότι εξαιρούνται ή διευκολύνονται κατά τη συμμετοχή τους σε δημόσιους διαγωνισμούς εταιρείες του μεγέθους και της δομής της ΙΒΜ, των οποίων οι απώτεροι μέτοχοι είναι εταιρείες εισηγμένες σε διεθνή χρηματιστήρια που εξασφαλίζουν ευρύτατη διασπορά μετοχών, οι οποίες διαθέτουν υψηλή οικονομική φερεγγυότητα και οι οποίες δραστηριοποιούνται αποδεδειγμένα και για ικανό χρονικό διάστημα στους εκάστοτε τομείς της οικονομίας.

--- Το πλήρες κείμενο της επιστολής της IBM Ελλάς

Αφορά: Νόμο 3310/2005 περί ’’Βασικού Μετόχου’’

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Η ΙΒΜ Ελλάς Α.Ε., είναι μία Ελληνική Ανώνυμη Εταιρεία μέλος του Ομίλου Εταιρειών ΙΒΜ, ο οποίος είναι πρωτοπόρος και ηγέτης στον τομέα της πληροφορικής. Η ΙΒΜ, με παρουσία στη εγχώρια αγορά ήδη από το έτος 1937, απασχολεί σήμερα στην Ελλάδα, μέσω της ΙΒΜ Ελλάς Α.Ε., προσωπικό περίπου 450 ατόμων στις εγκαταστάσεις της στο Χαλάνδρι Αττικής και στα υποκαταστήματά της στη Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης. Μεγάλο ποσοστό αυτού του προσωπικού απασχολείται καθημερινά στον τομέα του Δημοσίου, συμμετέχοντας είτε στην προετοιμασία των φακέλων υποψηφιότητας και την υποβολή προσφορών, είτε στην εκτέλεση των συμβάσεων που έχουν συναφθεί με το Ελληνικό Δημόσιο από την ΙΒΜ.

Κατά την τελευταία τριετία η ΙΒΜ Ελλάς Α.Ε. συμμετείχε αυτοτελώς σε περισσότερους από εκατό διαγωνισμούς του Δημοσίου, ενώ ένα μεγάλο μερίδιο του κύκλου εργασιών της προήλθε από την άμεση ή έμμεση πώληση προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών πληροφορικής προς το Δημόσιο και τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και αντίστοιχα συνεισέφερε στα έσοδα του κράτους μέσω της αποδόσεως και καταβολής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Η ΙΒΜ Ελλάς Α.Ε. ανήκει εξ ολοκλήρου σε δύο (2) εταιρείες του Ομίλου ΙΒΜ, την ”IBM Italia S.p.A.” κατά ποσοστό 99,99% και την ”IBM World Trade Corporation” κατά ποσοστό 0,01%. Η IBM Italia S.p.A. ανήκει και αυτή εξ ολοκλήρου στην ”ΙΒΜ World Trade Corporation”. Η ”ΙΒΜ World Trade Corporation” ανήκει κατά 100% στην ”IBM Corporation”.

Η ”IBM Corporation” είναι εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και αριθμεί σήμερα περί τους 2.500.000 μετόχους, οι οποίοι μεταβάλλονται καθημερινά λόγω των χρηματιστηριακών συναλλαγών που διενεργούνται. Οι 2.500.000 μέτοχοι είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα, μεταξύ άλλων, πολυεθνικές εταιρείες (εισηγμένες και μη), αμοιβαία και επενδυτικά κεφάλαια, ασφαλιστικά ταμεία, χρηματιστηριακές και τραπεζικές εταιρείες, οι οποίες με τη σειρά τους ανήκουν σε δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια μετόχους, εις τρόπον ώστε να μπορούμε σήμερα με ασφάλεια να πούμε ότι οι απώτατοι μέτοχοι της ΙΒΜ Ελλάς Α.Ε. είναι πολλές δεκάδες εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα.

Επομένως ο εντοπισμός όλων των παραπάνω μετόχων – φυσικών προσώπων είναι παντελώς αδύνατος. Αλλά ακόμα και για την θεωρητική περίπτωση που ο εντοπισμός τους θα ήταν τεχνικώς εφικτός, το Ε.Σ.Ρ. δεν θα είχε την δυνατότητα να πραγματοποιήσει, στα χρονικά διαστήματα που τάσσει ο νόμος, τον έλεγχο, ως προς τις ασυμβίβαστες ιδιότητες, επί των δεκάδων εκατομμυρίων φυσικών προσώπων – απώτατων μετόχων της ΙΒΜ Ελλάς Α.Ε., ακόμη και εάν ήθελε θεωρηθεί ότι απασχολείται αποκλειστικά και μόνο με το ζήτημα της ΙΒΜ.

Με δεδομένα τα παραπάνω και επειδή θεωρούμε ότι το πνεύμα του νόμου δεν μπορεί να είναι τέτοιο που να καταλήγει σε αποκλεισμό από τις διαγωνιστικές διαδικασίες του Δημοσίου των εταιρειών που έχουν το μέγεθος και τη δομή της ΙΒΜ, έχουμε την πεποίθηση ότι ο νόμος 3310/2005 θα ερμηνευθεί στην επιμέρους εφαρμογή των διατάξεών του κατά τον αυτονόητο τρόπο που θα επιτρέπει την συμμετοχή στους διαγωνισμούς του Δημοσίου πολυεθνικών εταιρειών, όπως η ΙΒΜ.

Άλλωστε κάτι τέτοιο είναι και επ’ ωφελεία του Δημοσίου το οποίο έτσι θα συνεχίσει να έχει τη δυνατότητα να επιλέγει τα βέλτιστα κατά περίπτωση προϊόντα και υπηρεσίες ανάμεσα από περισσότερους προσφέροντες, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων από αυτούς, όπως η ΙΒΜ, οι οποίοι εξ ορισμού παρέχουν τα εχέγγυα τεχνογνωσίας και οικονομικής φερεγγυότητας.

Για τους παραπάνω λόγους η ΙΒΜ ζητά την άμεση έκδοση όλων εκείνων των ερμηνευτικών διατάξεων, πράξεων, εγκυκλίων κ.λπ. των αρμοδίων κατά περίπτωση υπηρεσιών, οι οποίες θα αποτυπώνουν και ρητώς το ότι εξαιρούνται ή διευκολύνονται κατά τη συμμετοχή τους σε δημόσιους διαγωνισμούς εταιρείες του μεγέθους και της δομής της ΙΒΜ, των οποίων οι απώτεροι μέτοχοι είναι εταιρείες εισηγμένες σε διεθνή χρηματιστήρια που εξασφαλίζουν ευρύτατη διασπορά μετοχών, οι οποίες διαθέτουν υψηλή οικονομική φερεγγυότητα και οι οποίες δραστηριοποιούνται αποδεδειγμένα και για ικανό χρονικό διάστημα στους εκάστοτε τομείς της οικονομίας.

Προσβλέπουμε στη συνδρομή σας και ελπίζουμε το αίτημά μας να εισακουσθεί, ενώ παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή διαβούλευση.

Με εκτίμηση,

Για την ΙΒΜ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

Ιωάννης Α. Τερζάκης

Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v