Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 24 2015

H κολοκυθιά των διαπραγματεύσεων: Υπάρχει πρόοδος ή όχι;

Σε ποια φάση πραγματικά βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές;

Η εικόνα που δίνουν οι δύο πλευρές είναι εκ διαμέτρου αντίθετη, αν και συμφωνούν ότι οι συζητήσεις γίνονται σε καλό κλίμα και έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται σταθερά αισιόδοξη για επίτευξη συμφωνίας, που θα οδηγούσε στην εκταμίευση κάποιου ποσού, και μάλιστα σύντομα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η χθεσινή διαρροή από την πλευρά της κυβέρνησης, πριν από τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με την κ. Μέρκελ, πως η Ελλάδα έχει υλοποιήσει το 70% των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, προκάλεσε τα αρνητικά σχόλια των δανειστών.

Το 20% θα ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα, μου ανέφερε ένας από αυτούς.

Το ίδιο άτομο απορούσε για τη διαρροή, ισχυριζόμενο πως στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης έχουν ενημερωθεί σχετικά για την πραγματική κατάσταση.

Μάλιστα χαρακτήρισε άκαρπες τις πολύωρες συνεδριάσεις του Brussels Group, λέγοντας πως δεν μπορεί να λάβει καμία απόφαση πολιτικής.

Όμως, άλλος άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο εκταμίευσης από την Ε.Ε. για πολιτικούς λόγους αν η Ελλάδα υλοποιούσε μερικές μεταρρυθμίσεις στη λογική της δόσης. Κάνεις κάτι, ανοίγω λίγο τη στρόφιγγα.

Η τελευταία εκδοχή ενισχύθηκε μετά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την καγκελάριο Α. Μέρκελ και τις δηλώσεις που έγιναν. Όπως και τα υπονοούμενα του Γ. Ντάισελμπλουμ.

Κάτι μαγειρεύεται...

Το μοναδικό που έρχεται στο νου είναι να υλοποιήσει η κυβέρνηση μερικά αναίμακτα μέτρα, όπως η ανεξαρτητοποίηση της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, της ΕΛΣΤΑΤ, κάποιες ιδιωτικοποιήσεις όπως τα περιφερειακά αεροδρόμια, και ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και σε αντάλλαγμα να απελευθερωθεί κάποια ρευστότητα.

Η χρηματοδοτική ανάσα θα είναι πολύτιμη. Αν όμως οι διαφορές είναι τόσο μεγάλες, όσο τις περιγράφουν οι πιστωτές, θα ξαναπροκύψει αδιέξοδο αργότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v