Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 5 2013

Το ΤΑΙΠΕΔ και η γκάφα των κρατικών λαχείων

Κυβερνητικοί παράγοντες και κορυφαία στελέχη της προηγούμενης διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) συνήθιζαν να αποδίδουν τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στη αναιμική έως ανύπαρκτη ζήτηση από ξένους και εγχώριους επενδυτές για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

Σε μεγάλο βαθμό είχαν δίκιο αφού το πολιτικό ρίσκο και ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ΟΝΕ ήταν ορατά πριν από έναν χρόνο περίπου.

Όμως, οι εξελίξεις στο θέμα της 12ετούς εκμετάλλευσης των κρατικών λαχείων που απειλεί, όπως ανέφερε χθες το Euro2day.gr, την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ αποκαλύπτουν επίσης ότι υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που η υλοποίηση του προγράμματος δεν έχει πάει κατ’ ευχή.

Υπενθυμίζουμε ότι το ελληνοτσέχικο επενδυτικό σχήμα Emma Delta που έχει επιλεγεί από το ΤΑΙΠΕΔ για την απόκτηση του 33% του Οργανισμού αντί 652 εκατ. ευρώ θεωρεί ότι οι συμφωνίες της διοίκησης του ΟΠΑΠ με τις Intralot, Scientific Games για τη διαχείριση των κρατικών λαχείων βλάπτουν τα συμφέροντα του Οργανισμού.

Στην προκειμένη περίπτωση, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ ισχυρίζονται ότι η ανωτέρω εξέλιξη θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν ο τότε διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου κ. Μητρόπουλος είχε αποδεχθεί εισηγήσεις-προτάσεις για τη διαχείριση των κρατικών λαχείων που συμβάδιζαν με τη διεθνή πρακτική.

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο άλλες προτάσεις για τους τρόπους διαχείρισης των κρατικών λαχείων ήταν οι εξής:
Πρώτον, τα κρατικά λαχεία θα δίνονταν προίκα στον ΟΠΑΠ εν όψει της ιδιωτικοποίησής του ώστε να πιάσει μεγαλύτερη τιμή. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υπήρχε κανένα θέμα αφού η νέα ιδιοκτησία του ΟΠΑΠ θα αποφάσιζε τι θα έκανε με τα λαχεία.

Δεύτερον, η εκμετάλλευση των κρατικών λαχείων θα μπορούσε να δοθεί στην ενδιαφερόμενη εταιρεία ή κοινοπραξία μέσω διεθνούς διαγωνισμού.

Όμως, ο ΟΠΑΠ δεν θα έπρεπε να συμμετάσχει σε κανένα επενδυτικό σχήμα.

Ούτε η πρώτη πρόταση εισακούσθηκε όμως, ούτε η δεύτερη.Το ΤΑΙΠΕΔ επέλεξε... τρίτο δρόμο και κατέληξε όπως αποδείχτηκε σε γκάφα ολκής. Υιοθέτησε μια διαδικασία που προσομοίαζε περισσότερο στην... ελληνική "πραγματικότητα", επιτρέποντας στον ΟΠΑΠ να υποβάλει προσφορά στον διεθνή διαγωνισμό για τα λαχεία.

Πράγματι, ο ΟΠΑΠ κατέβηκε μαζί με την Intralot και τη Scientific Games, κερδίζοντας τον διαγωνισμό και υποβάλλοντας υψηλό τίμημα.

Όμως, εδώ ακριβώς εντοπίζεται το πρόβλημα που ανέδειξε η Emma Delta.

Ο ΟΠΑΠ έβαλε μεν τα περισσότερα λεφτά, αλλά οι μέτοχοι μειοψηφίας θα μπορούσαν να προβάλουν βέτο αν το έκριναν σκόπιμο, προωθώντας τα συμφέροντά τους, ωσάν να μην έχει ο Οργανισμός την πλειοψηφία.

Αν το ΤΑΙΠΕΔ είχε υιοθετήσει μία από τις άλλες δύο προτάσεις για την τύχη των κρατικών λαχείων, η πρώτη, μεγάλη ιδιωτικοποίηση, δηλαδή του ΟΠΑΠ, δεν θα κινδύνευε...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v