Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 27 2013

To δικαστήριο της Kαρλσρούης, το OMT και η έκπληξη

Η υποτίμηση των κινδύνων δεν συνιστά φρόνιμη επενδυτική στρατηγική.

Ούτε όμως η υπερτίμησή τους.

Αναμφίβολα, το πρόγραμμα επαναγοράς κρατικών ομολόγων από την δευτερογενή αγορά της ΕΚΤ, το γνωστό ΟΜΤ, έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ευρωζώνη και στην αποκλιμάκωση των spreads της ευρωπεριφέρειας.

Εστω κι αν το πρόγραμμα ΟΜΤ δεν έχει ενεργοποιηθεί από τότε που ανακοινώθηκε, την δουλειά του την έχει κάνει και με το παραπάνω.

Όμως, όλα αυτά θα μπορούσαν να ανατραπούν αν το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο στη Καρσλούη αποφανθεί ότι το ΟΜΤ δεν είναι συμβατό με τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Σε μια τέτοια περίπτωση, το δικαστήριο είναι πιθανό να βάλλει περιορισμούς σε γερμανικά ιδρύματα, π.χ. την κεντρική τράπεζα, όσον αφορά την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ΟΜΤ.

Αυτή την στιγμή υπάρχει η γενικότερη αίσθηση ότι η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου θα είναι υπέρ της ΕΚΤ. Ισως γιατί η παράδοση θέλει το δικαστήριο να βγάζει «φιλοευρωπαικές» αποφάσεις στα σοβαρά ζητήματα που αφορούν την ευρωζώνη. Αλλωστε δεν πάει πολύς καιρός από το περασμένο φθινόπωρο που το ίδιο δικαστήριο έδωσε το πράσινο φως στη κ. Μερκελ να υπογράψει την συμφωνία για τον νέο μηχανισμό στήριξης (ESM).

Όμως, η κατάσταση ίσως είναι τελείως διαφορετική αυτή την φορά.

Κι αυτό γιατί το δικαστήριο έχει εγκρίνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την δευτερογενή αγορά του ΕSΜ που είναι πανομοιότυπο με το ΟΜΤ εκτός από μια πολύ σημαντική διαφορά.

Οι συνολικές υποχρεώσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων του ESM έχουν ταβάνι κι αυτό είναι τα 700 δισ. ευρώ εκ των οποίων 190 δισ. αφορούν την Γερμανία.

Όμως, οι αγορές στο πρόγραμμα ΟΜΤ είναι απεριόριστες σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι.

Γεννάται λοιπόν το ερώτημα: Ποιος έχει δίκιο; Το ESM με το δικό του πρόγραμμα που έχει ταβάνι αγορών ομολόγων τα 700 δισ. ευρώ ή η ΕΚΤ με το ΟΜΤ χωρίς ταβάνι;

Αν το δικαστήριο στη Καρσλούη αποφασίσει όπως συνήθως η ΕΚΤ θα δικαιωθεί.

Αν όχι τότε οι αναταράξεις θα είναι τόσο ισχυρές που εκείνες οι οποίες προκλήθηκαν από τις πρόσφατες δηλώσεις του Μπεν Μπερνάνκι για περιορισμό των αγορών αμερικανικών χρεογράφων από την Fed θα μοιάζουν μικρές...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v