Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 8 2013

Η άγνωστη πλευρά της διαπραγμάτευσης τρόικας-κυβέρνησης

Πολλά και διάφορα έχουν γραφτεί στον Τύπο τις τελευταίες μέρες για τις συνομιλίες της κυβέρνησης και της τρόικας για την κινητικότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο.

Όμως, πολύ λιγότερα για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού της περιόδου 2013-2014.

Για την ακρίβεια, εκείνο που έχει γραφτεί είναι ότι η κυβέρνηση και οι αντιπρόσωποι των δανειστών αναζητούσαν τρόπους για να καλυφθεί το κενό που δημιουργούσε η μη επιβολή του φόρου 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, κάπου 600 εκατ. ευρώ, και οι μη περικοπές στις συντάξεις των απόστρατων, κάπου 200 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, δηλαδή 800 εκατ. ευρώ.

Πώς όμως είχε πραγματικά η κατάσταση, όπως τουλάχιστον μας την εξήγησε ένας εκ των πρωταγωνιστών; Όλα ξεκινούσαν από τη μεταφορά της τελευταίας δόσης του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ στο 2014.

Αυτό προκαλούσε τρύπα της τάξεως των 450 εκατ. ευρώ περίπου στον προϋπολογισμό του 2013, προσθέτοντας το αντίστοιχο ποσό στο 2014. Για να καλυφθεί η φετινή τρύπα χωρίς μειώσεις μισθών και συντάξεων επιστρατεύθηκε η ισόποση μείωση των δαπανών του ΕΟΠΥΥ.

Ταυτόχρονα, προβλέφθηκε η μείωση των δαπανών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά 100 εκατ. ευρώ. Η τελευταία παίζει τον ρόλο της καβάντζας και δεν θα χρησιμοποιηθεί αν δεν υπάρξει ανάγκη, όπως μας αναφέρθηκε.

Επομένως, έμενε το κενό των 800 εκατ. ευρώ που προαναφέρθηκε για το 2014.

Όμως, ένα μέρος, κάπου 450 εκατ. ευρώ, καλύπτεται από τη μετάθεση της τελευταίας δόσης του χαρατσιού για το 2014 και το υπόλοιπο από την περαιτέρω μείωση των δαπανών του ΕΟΠΥΥ.

Φυσικά, όλοι οι υπολογισμοί της κυβέρνησης και της τρόικας βασίζονται στην υπόθεση ότι οι προβλεπόμενες εισπράξεις φόρων για το υπόλοιπο της φετινής χρονιάς δεν θα πέσουν έξω. Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση προσδοκά κάπου 500 εκατ. ευρώ μόνο από τον ΦΠΑ του 2011 και του 2012 στα ακίνητα.

Επομένως, δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος ότι δεν θα προκύψει κανένα νέο κενό για το 2013 τους επόμενους μήνες…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v