Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 25 2013

Η Eurobank και το μάθημα της Bank of Ireland

To συνέδριο για τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες που διοργανώνει η Bank of America-Merrill Lynch κάθε χρόνο στο Λονδίνο θεωρείται από τα πιο σημαντικά για τους συγκεκριμένους κλάδους στην Ευρώπη.

Εκπρόσωποι των μεγάλων ελληνικών τραπεζών δίνουν παραδοσιακά το "παρών". Δεν θα μπορούσαν λοιπόν να λείψουν από τη χθεσινή πανευρωπαική σύναξη ούτε η Πειραιώς, ούτε η Alpha Bank, ούτε η Εθνική, ούτε η Eurobank.

Στις συναντήσεις που είχαν με ξένους θεσμικούς επενδυτές, το ενδιαφέρον των funds επικεντρώθηκε στην κατάσταση και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στην ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών εν όψει των stress tests.

Η προσέγγιση δεν εκπλήσσει.

Οι ελληνικές τράπεζες θεωρούνται όχημα για κάποιον που θέλει να ποντάρει στην οικονομία (macroeconomic play).

Φυσικά, όλες οι τράπεζες δεν είναι ίδιες. Κάθε μία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά.

Η Eurobank είναι η μοναδική που παραβρίσκεται σε τέτοια συνέδρια με σκοπό την προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών από τη στιγμή που το ΤΧΣ και η τρόικα έχουν βάλει στόχο να πουληθεί σημαντικό ποσοστό σε ιδιώτες επενδυτές μέχρι τα τέλη του επόμενου Μαρτίου.

Ίσως γι' αυτόν τον λόγο ήταν η μοναδική τράπεζα που εκπροσωπήθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Χρήστο Μεγάλου, χθες στο Λονδίνο.

Φυσικά, το ερώτημα παραμένει.

Δεν θα ήταν προτιμότερο για κάποιον ενδιαφερόμενο να περιμένει να δει πώς θα τα πάει η ελληνική οικονομία και την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας πριν κάνει κάποια κίνηση;

«Όσοι σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο ίσως δεν γνωρίζουν τι συνέβη με την Bank of Ireland το 2010, πριν η ιρλανδική οικονομία δείξει σημάδια ανάκαμψης», ακούστηκε να λέει ο κ. Μεγάλου στο περιθώριο του χθεσινού συνεδρίου.

Προφανώς εννοούσε ότι όσοι μπήκαν έγκαιρα καρπώθηκαν αποδόσεις…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v