Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 20 2013

Μια «γερακίνα» φέρνει... πονοκεφάλους στην ΕΚΤ

Δεν θα πρέπει να υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που λυπήθηκαν για την αποχώρηση του Γιοργκ Άσμουσεν από την εκτελεστική επιτροπή της ΕΚΤ όσο ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι.

Ο τελευταίος δεν δίστασε να το επισημάνει στην ανακοίνωση που έβγαλε, λέγοντας ότι «προσωπικά (ο Άσμουσεν) θα μου λείψει».

Δικαιολογημένα.

Σε αντίθεση με τον πρόεδρο της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν, πρώην σύμβουλο της Α. Μέρκελ (Άσμουσεν) ψήφιζε μαζί με τον Ντράγκι στα περισσότερα θέματα. Εξαίρεση η μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ στο 0,25%, που ο Άσμουσεν και ο Βάιντμαν καταψήφισαν, και τα γερμανικά ΜΜΕ ξαναθυμήθηκαν ότι ο Μ. Ντράγκι είναι Ιταλός.

Ο Γ. Άσμουσεν είχε αναλάβει το σημαντικό έργο της ενημέρωσης της γερμανικής κοινής γνώμης για τις αποφάσεις της ΕΚΤ. Ίσως πιο σημαντικό είναι ότι υπερασπίσθηκε μπροστά στο συνταγματικό δικαστήριο της Καρσλούης το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ΟΜΤ της ΕΚΤ, ισχυριζόμενος ότι υπήρχε κίνδυνος διάσπασης του ευρώ.

Αντίθετα, ο συμπατριώτης του Γενς Βάιντμαν ήταν επικριτικός έναντι του προγράμματος ΟΜΤ στο ίδιο δικαστήριο.

Όλα δείχνουν ότι ο τελευταίος δεν θα αισθάνεται πλέον μόνος του.

Η αντιπρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Σαμπίν Λοτενσλάγκερ (Sabine Lautenschlaeger), μια «γερακίνα», φέρεται να είναι φαβορί για αντικαταστάτρια του σοσιαλδημοκράτη Άσμουσεν, που ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Εργασίας στη γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού.

Επομένως, ο Μ. Ντράγκι είναι πιθανόν να βρει απέναντί του έναν πιο ισχυρό αντίπαλο στο πρόσωπο του νέου γερμανικού διδύμου στη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής.

Όσον αφορά τον Γ. Άσμουσεν, που φαίνεται να άφησε τα σαλόνια της ΕΚΤ για μια υποδεέστερη θέση στη νέα γερμανική κυβέρνηση, κάτι πιο φιλόδοξο θα πρέπει να έχει κατά νου. Πάντως, η μετακίνησή του δικαιώνει εκείνους που είχαν συνδέσει την τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα με την ανάληψη κυβερνητικού πόστου.

Μόνο που τότε η θέση για την οποία συζητούσαν όλοι ήταν του Β. Σόιμπλε. Όμως, θα πρέπει να περιμένει γι' αυτήν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v