Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 16 2014

Πρωτογενές πλεόνασμα: Να επιστραφεί σ' αυτούς που ανήκει

Ακόμη δεν τον είδαμε, επισήμως τουλάχιστον, Γιάννη τον βαφτίσαμε.

Αναφερόμαστε στα σχέδια της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών πιο συγκεκριμένα να μοιράσει το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 σε επιλεγμένες ομάδες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.

Μάλιστα, μιλάνε για 600-700 εκατ. ευρώ πριν ακόμη η Eurostat βάλει τη σφραγίδα της τον Απρίλιο.

Πάντως, οι κυβερνητικοί προετοιμάζονται και καλά κάνουν.

Όμως, θεωρούμε ότι είναι καλύτερο και πιο δίκαιο να επιστραφούν αυτά τα λεφτά σε αυτούς από τους οποίους τα πήρε το κράτος για να δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα.

Σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιηθεί το πλεόνασμα για να μην επιβληθούν περισσότερα μέτρα με σκοπό να πιάσουμε τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014.

Αντίθετα, αν η κυβέρνηση επιχειρήσει, όπως ακούγεται, να διανείμει το «μέρισμα» σε ομάδες ή σε άτομα που η ίδια θα επιλέξει, μπορεί να εκπλαγεί δυσάρεστα.

Από τη μια πλευρά, θα χλευαστεί από αυτούς που πήραν λίγα και από την άλλη θα διαμαρτυρηθούν εκείνοι που δεν εισέπραξαν τίποτε.

Ακόμη, η διανομή του μερίσματος σε ομάδες του πληθυσμού, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, με κριτήριο το εισόδημα ή και την ακίνητη περιουσία, που είναι η νέα μόδα, μπορεί να μην είναι δίκαιη.

Κι αυτό γιατί υπάρχουν χαμηλοσυνταξιούχοι με μεγάλες τραπεζικές καταθέσεις και επομένως δεν υποφέρουν, ενώ αντίθετα υπάρχουν άλλοι που εισπράττουν δύο η τρεις ή τέσσερις εκατοντάδες ευρώ παραπάνω τον μήνα που έχουν μικρά ποσά στην τράπεζα.

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν μπορεί ή δεν θέλει να συμπεριλάβει ως κριτήριο τις καταθέσεις στη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, είναι δικαιότερο να επιστραφεί αναλογικά σε αυτούς που το πλήρωσαν π.χ. μέσω πιστωτικού φόρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v