Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 4 2014

Nα το ξανασκεφθεί η Εθνική;

Η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank απέδειξαν ότι μπορούν να βρουν τα λεφτά για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που ανακοίνωσαν για να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες και να αποπληρώσουν τις προνομιούχες μετοχές που κατέχει το Δημόσιο.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν επίσης στο συμπέρασμα ότι η Eurobank θα καταφέρει να βρει τα λεφτά που απαιτούνται για να καλύψει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από ξένα funds και ιδιωτικά κεφάλαια.

Από την άλλη πλευρά, η Εθνική έχει ανακοινώσει ότι θα βρει τα κεφάλαια με άλλους τρόπους, π.χ. εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, και δεν θα προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Μήπως θα έπρεπε να το ξανασκεφθεί και να ακολουθήσει τις άλλες τρεις τράπεζες, προχωρώντας σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου;

Με δεδομένη τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει στο εξωτερικό για ελληνικά «χαρτιά» -κάτι που οι της Εθνικής διαπίστωσαν από επαφές με ξένους θεσμικούς-, ίσως θα ήταν καλύτερα να αναθεωρήσει την αρχική της απόφαση.

Με αυτόν τον τρόπο, η Εθνική θα ευθυγραμμιζόταν με τις άλλες τρεις τράπεζες και θα ικανοποιούσε τις δημόσιες παροτρύνσεις υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΚΤ προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες να καλύψουν τις κεφαλαιακές ελλείψεις τους από ιδιωτικά κεφάλαια.

Επιπλέον, η Εθνική θα αγόραζε χρόνο να πουλήσει κάποια περιουσιακά στοιχεία του ομίλου χωρίς πίεση και θα είχε την ευκαιρία να επιβεβαιώσει τη δυναμική δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου σε βάθος χρόνου, ξεχωρίζοντας από τον ανταγωνισμό.

Ίσως η αύξηση να μην είναι η πρώτη επιλογή κάποιων από τους νέους μετόχους της Εθνικής που συμμετείχαν στην περσινή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Όμως, αρκετοί από τους τελευταίους είτε έχουν πουλήσει τις μετοχές τους, είτε έχουν μειώσει το ποσοστό τους σύμφωνα με έγκυρη πηγή.

Σε κάθε περίπτωση θα μπορούσε να τους δοθεί η ευκαιρία να ξαναμπούν στην αύξηση και να μην υποστούν διάλυση των ποσοστών τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v