Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 16 2014

«Ιρλανδική» εισβολή στο ελληνικό banking

Στις συναντήσεις που είχε με θεσμικούς επενδυτές και άλλους, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Χρήστος Μεγάλου έλεγε ότι κάνει τον σταυρό του που οι ξένοι θεσμικοί συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της τράπεζας.

Είχε κάθε λόγο να το λέει αφού η διαδικασία πέρασε από σαράντα κύματα από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι σήμερα.

Όμως, η αγωνία του θα πρέπει να έλαβε τέλος μετά την αποδοχή από το ΤΧΣ της πρότασης-δέσμευσης από ομάδα επενδυτών αποτελούμενης από τις Fairfax, Capital Research and Management, Wilbur Ross, Fidelity, Mackenzie, και Brookfield να καταβάλει 1,33 δισ. ευρώ στην ΑΜΚ.

Να σημειώσουμε ότι η Capital και όχι η Fairfax είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στο γκρουπ με 560 εκατ. ευρώ περίπου.

Όμως, τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας δεν είναι άγνωστα μεταξύ τους.

Κάθε άλλο.

Η συγκεκριμένη ομάδα είχε την έμπνευση να πάρει το ρίσκο και να βάλει λεφτά, κάπου 1,1 δισ. ευρώ, στην Bank of Ireland το 2011.

Πριν από λίγο καιρό πούλησε ένα μέρος της συμμετοχής της, τριπλασιάζοντας τα λεφτά της, όπως λένε οι επαΐοντες, και αποφάσισε να τα αβγατίσει περαιτέρω μπαίνοντας στην ΑΜΚ της Eurobank.

Με τους ρόλους ευδιάκριτους και καθορισμένους α λα Ιρλανδία, η συγκεκριμένη ομάδα επενδυτών δεν θα έχει πρόβλημα συντονισμού. Απομένει να δούμε αν η «παρέα της Ιρλανδίας» θα τα καταφέρει εξίσου καλά στη Εurobank όπως στην Bank of Ireland.

Το σίγουρο είναι ότι η παρουσία της «παρέας» στην ΑΜΚ της Eurobank θα λειτουργήσει σαν κράχτης για άλλα funds που θα θελήσουν να ακολουθήσουν τα βήματά της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v