Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 15 2014

Στο τέλος έρχεται ο λογαριασμός της ανάπτυξης!

Η Εθνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) θα ανακοινώσει σήμερα την πρώτη εκτίμηση (flash estimate) για το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) για το α΄ τρίμηνο του 2014.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη διαμηνύσει πως περιμένει περαιτέρω επιβράδυνση της ύφεσης, κάνοντας λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κάτω από 1,5% σε ετήσια βάση. 

Για τους καχύποπτους, αυτό σημαίνει ότι η μείωση του ΑΕΠ μπορεί να είναι μικρότερη από 1% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2013. Οι πιο ρεαλιστές περιμένουν την επίσημη ανακοίνωση σήμερα.

Το νούμερο έχει φυσικά σημασία γιατί μπορεί να οδηγήσει σε ριζική αναθεώρηση των προβλέψεων για την πορεία της οικονομίας τη φετινή χρονιά.

Τυχόν υποχώρηση του ΑΕΠ κάτω από το 1% το α΄ τρίμηνο μπορεί να οδηγήσει σε εκτιμήσεις για ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1% ή ψηλότερα για το 2014, έναντι 0,6%, που είναι ο επίσημος στόχος.

Ανεξάρτητα από το πού θα καθίσει η μπίλια, υπάρχει κάτι πιο ουσιαστικό. Η πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ διαφέρει συνήθως πολύ, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, από το τελικό νούμερο.

Όμως, κανείς σχεδόν δε δίνει σημασία σε αυτές γιατί αφενός θεωρούνται περσινά ξινά σταφύλια και αφετέρου αντικαθίστανται από τις πιο φρέσκες.

Το ίδιο έργο θεωρούμε ότι θα ξαναδούμε με το ΑΕΠ του α΄ τριμήνου αφού η πρώτη εκτίμηση είναι πιθανόν να διαφέρει παρασάγγας από την τελική.

Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά.

Η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε 7% σε πραγματικές τιμές το 2012, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Όμως, τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειχναν 6,4% τον Μάρτιο του 2013.

Ας είμαστε λοιπόν λίγο προσεκτικοί και υπομονετικοί με το ΑΕΠ του α΄ τριμήνου όταν θα ανακοινωθεί σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v