Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 26 2014

Λεφτά υπάρχουν λέει τo ΔΝΤ!

Πριν από λίγο καιρό είχαμε αναφέρει ότι το ΔΝΤ έχει αλλάξει στάση έναντι της Ελλάδας σε σχέση με το παρελθόν και τάσσεται πλέον υπέρ της άντλησης μεσομακροπρόθεσμων κεφαλαίων από τις αγορές.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το Ταμείο έχει δώσει λευκή επιταγή. Είναι π.χ. γνωστό στους παροικούντες την Πλατεία Συντάγματος ότι προτιμά η επόμενη έκδοση να αφορά 7ετές ομόλογο αντί του 3ετούς που ίσως ήθελε η Αθήνα για άλλους λόγους.

Όμως, υπάρχει κάτι ακόμη που είναι πιο σημαντικό.

Το ΔΝΤ δεν είναι απόλυτα πεπεισμένο, αναφέρουν οι επαΐοντες, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σηκώσει χρήμα από την αγορά για να καλύψει το κενό που πιθανόν θα δημιουργηθεί από τη διαφαινόμενη καθυστέρηση στην εκταμίευση των δόσεων από την Ε.Ε. και το ίδιο λόγω των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Γιατί;

Το Ταμείο εμφανίζεται να πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει αρκετό χρήμα για να καλύψει το κενό ρευστότητας που θα υπάρξει και επομένως θεωρεί πως δεν επείγει η εκ νέου έξοδος στις αγορές.

Πού βρίσκεται αυτό το χρήμα; Σε λογαριασμούς που έχουν οι φορείς της γενικής κυβέρνησης σε τράπεζες.

Μέχρι στιγμής γνωρίζαμε ότι οι φορείς είχαν κάπου 3 δισ. ευρώ. Όμως, στελέχη του Ταμείου εκτιμούν ότι είναι περισσότερα, ίσως πολύ περισσότερα, μέχρι υπερδιπλάσια, όπως πληροφορηθήκαμε.

Αν έχουν δίκιο και υπάρχουν τόσο μεγάλες καταθέσεις, η ανάγκη για ρευστότητα δεν θα είναι τόσο πιεστική. Έχουν όμως δίκιο; Μερικοί στην Αθήνα υποψιάζονται ότι μάλλον έχουν.

Κοντός ψαλμός αλληλούια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v