Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 22 2014

Eβαλε ψηλά τον πήχη στο «ΒΒΒ» ο Γκίκας Χαρδούβελης

Πολύ ψηλά έβαλε τον πήχη για την αναβάθμιση του ελληνικού χρέους το α΄ εξάμηνο του 2015 ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Μιλώντας στο οδοιπορικό για επενδυτές (roadshow) που διοργάνωσε η ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι στόχος είναι η αναβάθμιση της χώρας σε ΒΒΒ μέχρι τον επόμενο Μάιο. Θυμίζουμε ότι η S&P αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας σε Β με σταθερές προοπτικές πρόσφατα από Β-, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω βελτίωση, υπό κάποιες προϋποθέσεις.

Πρόσφατα επισημάναμε ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι πιθανή γιατί όλα δείχνουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα εμφανίσει θετικό πρόσημο έναντι ύφεσης που προβλέπει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης.

Όμως, είναι πολύ δύσκολο και σίγουρα ασυνήθιστο να αναβαθμίζεται μια χώρα 5 βαθμίδες σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Η τελευταία βαθμίδα αξιολόγησης πριν από την κατηγορία των αποκαλούμενων «σκουπιδιών» είναι ΒΒΒ- σύμφωνα με την S&P, δηλαδή 5 βαθμίδες πάνω από το σημερινό Β.

Πολύ δύσκολο έως απίθανο, ακόμη κι αν υποτεθεί ότι η Ελλάδα επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο, θα είναι να επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης με παράλληλη μείωση της ανεργίας και ληφθούν μέτρα από την Ε.Ε. για την ελάφρυνση του χρέους.

Επομένως, ο κ. Χαρδούβελης έθεσε πολύ υψηλούς στόχους.

Από την άλλη πλευρά, πολλοί ίσως ισχυρισθούν ότι εκείνο που έχει σημασία είναι η ετυμηγορία των αγορών και οι τελευταίες βαθμολογούν την Ελλάδα πολύ πιο γενναιόδωρα με βάση τις αποδόσεις των ομολόγων.

Παρ' όλα αυτά δεν μπορεί να υποτιμήσει κανείς τη σημασία μιας σημαντικής αναβάθμισης της Ελλάδας αφού αβγατίζει τους πιθανούς αγοραστές ελληνικών τίτλων και ενισχύει την αξία τους ως ενέχυρα μειώνοντας το «κούρεμα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v