Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 18 2015

Η σεισάχθεια φέρνει... αιμορραγία

H EKT αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την ανανέωση του ελληνικού ELA για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις.

Δεν αποκλείεται να αυξήσει το ανώτατο όριο δανεισμού των 65 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες. Όμως, το πιθανότερο σενάριο υποστηρίζει πως θα διατηρήσει το όριο στα σημερινά επίπεδα. Με αυτόν τον τρόπο η ΕΚΤ δεν θα κατηγορηθεί για υπονόμευση της ελληνικής οικονομίας. 

Φυσικά, όλα αυτά θα τα δούμε στη πράξη.

Ομως, ακόμη κι αν η ΕΚΤ διατηρήσει το πλαφόν στα 65 δισ. ευρώ, τραπεζίτες εκτιμούν ότι πιθανόν δεν θα αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του τραπεζικού συστήματος για πολύ ακόμα.

Ο λόγος είναι απλός.

Οι ανάγκες ρευστότητας των τραπεζών εκτιμάται πως θα αυξηθούν. Ο νους των περισσότερων πάει στην εκροή καταθέσεων που εκτιμάται πλέον σε 15 με 20 δισ. ευρώ τους δύο τελευταίους μήνες. 

Αν ήταν μόνο οι εκροές καταθέσεων δεν θα υπήρχε τόσο μεγάλο πρόβλημα. Όμως, εξίσου σημαντικό αγκάθι είναι η απροθυμία των δανειοληπτών να εξυπηρετήσουν τα δάνεια που έχουν λάβει. Οι τράπεζες υπολογίζουν σε αυτές τις εισροές τόκων και κεφαλαίου για να μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Όμως, το τελευταίο διάστημα, η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί, καθώς έχει αυξηθεί ο αριθμός των δανειοληπτών που δεν πληρώνουν. Οι τελευταίοι περιμένουν το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τα κόκκινα δάνεια.

Δεν είναι λοιπόν μόνο η εκροή καταθέσεων που δημιουργεί πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες. Είναι επίσης τα κόκκινα δάνεια αφού πολλοί σταμάτησαν να εξυπηρετούν, περιμένοντας τη σεισάχθεια.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο σημερινός ELA ίσως δεν αρκεί σε λίγες μέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v