Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 13 2015

Οι διακινητές και τα «μαύρα» της μετανάστευσης

Σύμφωνα με τα στοιχεία διεθνών οργανισμών, 40.000 πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες μπήκαν στην Ελλάδα από τα θαλάσσια σύνορα το 2014, έναντι 200.000 και πλέον μέχρι στιγμής φέτος.

Ολοι αυτοί πλήρωσαν αδρά ποσά στους διακινητές για να κάνουν το ταξίδι. Αν το κεφάλι είναι 2.000 ή 3.000 δολάρια, μιλάμε για 400 με 600 εκατ. δολάρια.

Η λογική υπαγορεύει ότι οι ελληνικές αρχές θα είχαν συλλάβει υπερδιπλάσιο, τουλάχιστον, αριθμό διακινητών φέτος σε σχέση με πέρυσι.

Όμως, αυτό δεν ισχύει.

Πάνω από 250 διακινητές συνελήφθησαν το 2014, έναντι 170-180 φέτος μέχρι στιγμής.

Ο καθένας μπορεί να υποθέσει ποιος είναι ο πραγματικός λόγος ή λόγοι που εξηγούν αυτό το θεωρητικά παράδοξο, π.χ. πολιτική ανοικτών συνόρων, ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία που κάνει τα στραβά μάτια κ.τ.λ.

Όμως, «μαύρα» δεν δίνουν οι παράτυποι μετανάστες μόνο στους διακινητές που βρίσκονται από την τουρκική πλευρά των συνόρων.

Το ίδιο κάνουν σε διακινητές, ξένους ή/και Ελληνες, που βρίσκονται στη χώρα μας.

Ενας Αφγανός μετανάστης δήλωσε χθες σε τηλεοπτικό σταθμό από την πλατεία Βικτωρίας στην οποία βρισκόταν ότι περίμενε να του στείλουν οι δικοί του 2.000 με 3.000 ευρώ από το Αφγανιστάν, για να πληρώσει τους εδώ διακινητές, ώστε να συνεχίσει το ταξίδι του.

Αλλοι πρόσφυγες/μετανάστες ίσως δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα, γιατί κουβαλάνε λεφτά πάνω τους.

Πρίν λίγους μήνες, κατασχέθηκε ένα σημαντικό ποσό από τις 300.000 ευρώ που κουβαλούσε πρόσφυγας εκ Συρίας πάνω του, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Στα νησιά, αρκετοί Σύροι, κυρίως, έμεναν σε ξενοδοχεία πληρώνοντας αρκετά λεφτά από την τσέπη τους.

Θα πρέπει λοιπόν οι ελληνικές αρχές να βάλουν σε εφαρμογή κάποιο σχέδιο για τη σύλληψη των διακινητών που βρίσκονται εντός της Ελλάδας και εκείνων που τους φέρνουν από τα τουρκικά παράλια.

Κι αν δεν μπορούν να το κάνουν αποτελεσματικά, ας κάνουν κάτι για το «μαύρο» χρήμα που καταλήγει στις τσέπες τους.

Δεν είναι δυνατόν να έχουν πενταπλασιαστεί οι ροές και να έχουν συλληφθεί λιγότεροι διακινητές από πέρυσι.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v