Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 14 2015

Μην «κουρέψετε» τη βουλευτική αποζημίωση

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο νέος πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης εξετάζει ρύθμιση για τη μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης σε ποσοστό 10%, μέσω του υπό σύνταξη προϋπολογισμού της Βουλής.

Οπως επεσήμανε ο ίδιος, θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνει περικοπή επί του βασικού «μισθού» των βουλευτών και θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Οι προηγούμενες περικοπές αφορούσαν άλλες απολαβές των βουλευτών.

Ο κ. Βούτσης ενημέρωσε επίσης ότι δεν θα συμπαρασυρθούν οι μισθοί των δικαστικών λόγω της μείωσης και θα γίνει προσπάθεια να μη συμπαρασυρθούν οι αμοιβές των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Νομίζουμε ότι η συγκεκριμένη κίνηση είναι περισσότερο συμβολική παρά ουσιαστική και γίνεται για τις εντυπώσεις.

Αντίθετα, θεωρούμε πιο δίκαιη, ουσιαστική και αποτελεσματική κίνηση την ευθυγράμμιση της φορολογίας των βουλευτών με εκείνη των κοινών θνητών.

Το επιπρόσθετο πλεονέκτημα μιας τέτοιας απόφασης θα ήταν να μην μπορούν να διεκδικήσουν ανάλογη φορολογική μεταχείριση, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, άλλες ομάδες όπως οι δικαστικοί λειτουργοί, που ήδη τις έχουν βάλει στο μάτι.

Σ' αυτή την περίπτωση, το κράτος δεν θα είχε απώλεια φορολογικών εσόδων από μελλοντικές δικαστικές αποφάσεις και θα εισέπραττε περισσότερα σ' αυτή τη συγκυρία. Φυσικά, η μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης μετά από τους φόρους θα ήταν μεγαλύτερη από 10% σ' αυτή την περίπτωση.

Επομένως, δεν θα αρέσει στους εθνοπατέρες.

Γι' αυτό δεν έχει τύχη. Οπως άλλωστε δεν είχε η ιστορία με τα αυτοκίνητα που δικαιούται κάθε βουλευτής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v