Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 30 2015

Πώς άλλαξε η «ατμόσφαιρα» στις σχέσεις με τους δανειστές

Tι διαφορά μπορεί να κάνει μία εβδομάδα και κάτι.

Ομως, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Παρά τις περί του αντιθέτου διαρροές και διαβεβαιώσεις Ελλήνων και κοινοτικών αξιωματούχων, οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μεταξύ των δύο πλευρών δεν πήγαιναν καλά πριν δυο-τρεις εβδομάδες.

Στελέχη των δανειστών δήλωναν απογοητευμένα από το επίπεδο συνεργασίας και σίγουρα ότι δεν επρόκειτο να απελευθερωθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ, αφού μόλις το ένα τρίτο από τα 49 «ορόσημα» είχαν εφαρμοσθεί.

Η ακύρωση του EuroWorking Group (EWG) που επρόκειτο να εξετάσει την πρόοδο στην εφαρμογή των μέτρων ήλθε να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε μέχρι σήμερα, συνέβησαν διάφορα. Κατ' αρχάς ήλθαν στην Αθήνα οι επικεφαλής ελεγκτές και εν συνεχεία ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Ντομπρόβσκις.

Φαίνεται ότι οι επαφές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να αλλάξει η «ατμόσφαιρα» των διαπραγματεύσεων προς το καλύτερο, όπως πλέον παραδέχονται οι δανειστές.

Οι τελευταίοι αποδίδουν την αλλαγή σε παρεμβάσεις από ψηλά που έπιασαν τόπο.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα απελευθερωθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ. Αυτό μπορεί να γίνει προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, αν όλα πάνε καλά με την εφαρμογή των 49 «ορόσημων», υποστηρίζουν.

Πάντως, η βελτίωση της ατμόσφαιρας στις επαφές δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα στις επαφές των δύο πλευρών ξεπεράστηκαν, όπως τονίζουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v