Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 20 2015

Γιατί οι δανειστές μάς βλέπουν ως μπαταχτσήδες

H έλλειψη εμπιστοσύνης έχει κάνει τους δανειστές να ζητάνε αρκετές φορές μέτρα στα οποία δεν θα επέμεναν υπό άλλες συνθήκες.

Ένα από τα θέματα που έχουν απασχολήσει τους θεσμούς είναι η έλλειψη κουλτούρας πληρωμών στην Ελλάδα.

Οι αλλαγές που ζήτησαν στις 100 δόσεις συνδέεται μ' αυτό το θέμα. Κάτι το αντίστοιχο ισχύει για τα «κόκκινα» δάνεια και την προστασία της 1ης κατοικίας από πλειστηριασμούς.

Οι θεσμοί είναι πεπεισμένοι ότι πολλοί δανειολήπτες δεν πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους, παρότι μπορούν. Ενας από τους λόγους που τους έχουν οδηγήσει σ' αυτό το συμπέρασμα είναι ο κάτωθι.

Οι δανειστές έχουν πρόσβαση σε συνοπτικά στοιχεία για τις φορολογικές δηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των δανειοληπτών. Όπως μαθαίνουμε, δεν διέφυγε της προσοχής τους κάτι που ενίσχυσε περισσότερο τις υποψίες τους περί ικανού αριθμού στρατηγικών κακοπληρωτών.

Τα τεχνικά κλιμάκια διαπίστωσαν ότι ο μέσος όρος των δηλωθέντων εισοδημάτων από δανειολήπτες ήταν αρκετά χαμηλότερος από τον μέσο όρο που προέκυπτε από την Ερευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ) που διεξάγει η ΕΛΣΤΑΤ.

Τα αποτελέσματα της ΕΟΠ βασίζονται στη στάθμιση των απαντήσεων που δίνουν 10.000 άτομα σε κοινό ερωτηματολόγιο.

Οι υποβάλλοντες τις ερωτήσεις ενθαρρύνουν τους συνεντευξιαζόμενους να δίνουν τα πραγματικά εισοδήματα και όχι αποκλειστικά τα δηλωθέντα.

Δεν εκπλήσσει λοιπόν που οι δανειστές υποστηρίζουν πως ο αριθμός των δανειοληπτών που δεν πληρώνουν τη δόση τους, παρότι μπορούν, είναι μεγαλύτερος απ' αυτόν που πολλοί νομίζουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v