Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 4 2015

Η Attica Bank, οι επιχειρηματίες και η «ευλογία» από ψηλά

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η Attica Bank δεν θα καταφέρει να βρει τα λεφτά που χρειάζεται για να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες της.

Αν μας ρώταγε κάποιος πριν λίγο καιρό τι πιστεύουμε για το θέμα, θα συντασσόμασταν μάλλον με την ανωτέρω άποψη.

Όχι όμως πια και εξηγούμαστε.

Η Αttica Bank έχει κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 748 εκατ. ευρώ υπό το δυσμενές σενάριο του stress test που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος και 584 εκατ. ευρώ υπό το βασικό.

Οπως λοιπόν μαθαίνουμε, σημαντικά κυβερνητικά στελέχη έχουν εκδηλώσει εμπράκτως το ενδιαφέρον τους για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας.

Ο βασικός μέτοχος (ταμείο) έχει δεσμευθεί να καταβάλει το 51% ή 380 εκατ. ευρώ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Επίσης επιχειρηματίες, εκτός κυβερνητικού κύκλου, συμμετέχουν με συνολικά σημαντικό ποσό, ώστε η κάλυψη των 584 εκατ. ευρώ να θεωρείται εξαιρετικά πιθανή έως σίγουρη, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες.

Κι όλα αυτά χωρίς να συνυπολογίζεται τυχόν συμμετοχή ξένων επενδυτικών σχημάτων, π.χ. ρωσικών.

Υπό αυτές τις συνθήκες και συνυπολογιζομένης της ενεργοποίησης κυβερνητικών παραγόντων ώστε να συγκεντρωθούν περισσότερα κεφάλαια από ιδιώτες και επιχειρήσεις, ο πήχης τοποθετείται πιο ψηλά. Για την ακρίβεια, ο στόχος είναι να καλυφθεί το ποσό των 748 εκατ. ευρώ, ώστε να μην έχει να κάνει πολλά-πολλά η τράπεζα με το ΤΧΣ.

Στα σχέδια των κυβερνητικών για την επόμενη μέρα της Attica Bank, αν όλα πάνε καλά όπως ελπίζουν, είναι η απορρόφηση μίας ή περισσοτέρων συνεταιριστικών τραπεζών.

Το τελευταίο ίσως εξηγεί τις επαφές με στελέχη από άλλες τράπεζες που αναμένουν στο τηλέφωνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v