Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 8 2016

Ένα ντιλ αλλιώτικο από τα άλλα

Η συμφωνία επί της αρχής της κυβέρνησης με τους επικεφαλής εργοδοτικών οργανώσεων όπως ο ΣΕΒ, το ΣΕΤ, η ΕΣΕΕ για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών εξέπληξε πολλούς.

Όμως, όχι εκείνους που γνωρίζουν το παρασκήνιο και πώς κλείνονται τέτοιες συμφωνίες. Πίσω απ' όλα αυτά υπάρχει μια προεργασία και κάποιες επαφές που έγιναν το προηγούμενο διάστημα.

Το γεγονός ότι οι τρεις εκ των παρευρισκομένων έχουν κοινό πολιτικό σημείο αναφοράς διευκόλυνε τη συμφωνία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ενήργησαν λόγω απευθείας παρέμβασης.

Πάντως, η συμφωνία για λελογισμένη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί επιτυχία της κυβέρνησης και εκτιμάται ότι θα «βαρύνει» στις διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο.

Οσον αφορά στους εκπροσώπους των εργοδοτών θα βγουν μάλλον εκτεθειμένοι για τους εξής λόγους:

Πρώτον, η αύξηση των εισφορών δεν θα είναι προσωρινή. Οι δανειστές ζητούν μέτρα μόνιμης απόδοσης.

Δεύτερον, δεν είναι λογικό να τίθεται θέμα ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών ως αντάλλαγμα για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, όταν οι δανειστές θέτουν θέμα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού με μέτρα.

Τρίτον, δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να επιβληθεί τελικά φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές για να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα.

Τέταρτον, αρκετοί εργοδότες είναι πιθανόν να προσπαθήσουν να περάσουν την αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς στους εργαζομένους τους.

Θα πρέπει λοιπόν να συμπεράνουμε ότι η συμφωνία για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί επιτυχία της κυβέρνησης, ενώ μένει να φανεί το όφελος για τους εργοδότες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v