Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 19 2016

H ΕΛΣΤΑΤ διαψεύδει τους αγρότες για το αυξημένο κόστος

Ένα από τα επιχειρήματα που προβάλλει ο αγροτικός κόσμος είναι πως έχει αυξηθεί το κόστος και γι' αυτό ζητάνε από τους κυβερνητικούς ιθύνοντες να λάβουν μέτρα για να το μειώσουν.

Όμως, τα στοιχεία για τις τιμές εκροών στη γεωργία και την κτηνοτροφία που έδωσε στη δημοσιότητα πρόσφατα η Ελληνική Στατιστική Αρχή δεν τους δικαιώνουν.

Πιο αναλυτικά: Ο μέσος δείκτης εκροών του 12μήνου Ιανουαρίου 2015-Δεκεμβρίου 2015 μειώθηκε 2,2% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο 12μηνο. Ο ίδιος μέσος δείκτης είχε μειωθεί επίσης 2,5% και 0,6% σε ετήσια βάση το 2014 και το 2013 αντίστοιχα.

Οι δύο μεγάλες κατηγορίες αγαθών που συμπεριλαμβάνονται στον δείκτη είναι: Πρώτον, τα αναλώσιμα μέσα όπως καύσιμα κίνησης, θέρμανσης, ηλεκτρισμός, άχυρα-ζωοτροφές κ.τλ. και δεύτερον, τα αγαθά σχηματισμού παγίου κεφαλαίου όπως γεωργικά κτίρια κ.τλ.

Επίσης, ο μέσος σταθμικός δείκτης εκροών (χωρίς επιδοτήσεις) αυξήθηκε πέρυσι 4,8% σε ετήσια βάση, λόγω κυρίως της ώθησης από το ελαιόλαδο, τις πατάτες και τα ξερά κρεμμύδια κ.λπ. Αντίθετα, μείωση παρατηρήθηκε στα ξερά φρούτα, στον καπνό, στο σκληρό σιτάρι και στο σπανάκι.

Η τιμή του βοδινού αυξήθηκε, αλλά των προβατοειδών και του μοσχαριού υποχώρησε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v