Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 30 2016

Αντί για τις εταιρείες στο εξωτερικό φεύγουν τα... τιμολόγια

Είναι γνωστό ότι χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν αλλάξει έδρα, μετακομίζοντας στη Κύπρο, τη Βουλγαρία κι αλλού. Ο κυριότερος ίσως λόγος για τις περισσότερες απ' αυτές είναι η υψηλή φορολογία στην οποία υπόκεινται στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Το θέμα έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής διαμάχης καθότι προσφέρεται. Όμως, δεν σκέφτονται όλες οι εταιρείες με τον ίδιο τρόπο.

Αρκετές επιχειρήσεις, π.χ. οικογενειακές μεσαίου μεγέθους, δεν επιθυμούν να αλλάξουν έδρα. Ακόμη και αν είναι εξαγωγικές, υπό την έννοια ότι μεγάλο μέρος των πωλήσεών τους κατευθύνεται στο εξωτερικό.

Όμως, ενδιαφέρονται να μειώσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση με νόμιμο τρόπο.

Γι' αυτό τον λόγο ολοένα και περισσότερες επιλέγουν να πληρώσουν διεθνείς φοροτεχνικές και ελεγκτικές εταιρείες μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, για να εκμεταλλευθούν τα διάφορα «παράθυρα» και να μειώσουν δραστικά τους φόρους που πληρώνουν.

Το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για τον προϋπολογισμό και κάποιοι ίσως τις κατηγορήσουν για έλλειψη πατριωτισμού. Όμως, είναι μια πραγματικότητα που θα βρίσκει πιθανόν περισσότερους οπαδούς, όσο η φορολογία παραμένει υψηλή και νέες εταιρείες μπαίνουν στον χορό.

Αντί λοιπόν να φύγουν οι εταιρείες, φεύγουν τα τιμολόγια στο εξωτερικό και μαζί τους φορολογικά έσοδα και ρευστότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v