Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 16 2016

Ο Ομπάμα, η Μέρκελ και ο Γκάιτνερ

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει προγραμματισθεί να φύγει σήμερα το απόγευμα από την Αθήνα με προορισμό το Βερολίνο, όπου αναμένεται να συναντήσει την καγκελάριο Μέρκελ.

Ο σκοπός της συνάντησης, πέραν του αποχαιρετισμού και των τυπικών ευχαριστιών για την πολύχρονη συνεργασία, δεν έχει γίνει γνωστός.

Εικασίες γίνονται.

Μία από αυτές θέλει τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο να επιχειρεί να καθησυχάσει την κ. Μέρκελ για τις πολιτικές του διαδόχου του στο θέμα του ΝΑΤΟ κι άλλα συναφή. Λες και γνωρίζει τι θα κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ όταν αναλάβει τα ηνία.

Όμως, ο Ομπάμα αναμένεται να κάνει κάτι πιο εύκολο.

Μια προτροπή προς την καγκελάριο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σε συνάρτηση με τις μεταρρυθμίσεις, με ταυτόχρονη κατανόηση για τις εσωτερικές αντιδράσεις που θα αντιμετωπίσει, χωρίς να επιμείνει.

Στο ίδιο μέρος, το Βερολίνο, κάπου πεντέμισι χρόνια νωρίτερα, ο τότε υπουργός Οικονομικών του Ομπάμα, ο Τιμ Γκάιτνερ, είχε επίσης επιχειρήσει να πείσει τη Γερμανίδα καγκελάριο να βοηθήσει την Ελλάδα.

Το αποτέλεσμα ήταν η κ. Μέρκελ να γυρίσει και να του πει ότι οι ΗΠΑ φέρουν ευθύνη για τα χάλια της Ελλάδας, γιατί η τελευταία ανήκει στην αμερικανική ζώνη επιρροής και είχε αφεθεί περίπου ελεύθερη να κάνει ό,τι θέλει στα δημόσια οικονομικά της.

Αν η Ελλάδα ανήκε στη γερμανική σφαίρα επιρροής, θα ήταν σαν την Αυστρία, φέρεται να είπε η καγκελάριος.

Τη στιχομυθία είχε αναφέρει ο Γκάιτνερ σε Αμερικανό φίλο του. Ασφαλώς, η κ. Μέρκελ δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει την ίδια στιχομυθία με τον πρόεδρο Ομπάμα.

Όμως, η απάντηση δεν μπορεί να διαφέρει από εκείνη που συχνά-πυκνά Γερμανοί αξιωματούχοι δίνουν, δίνοντας έμφαση στην αλληλεγγύη προς την Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v